ΚΟΣΜΟΣ

Ανάλυση CNNi: «Το κόλπο του '99» - Πώς η επίθεση με drones, θυμίζει τον πόλεμο στην Τσετσενία

Ανάλυση CNNi: «Το κόλπο του '99» - Πώς η επίθεση με drones, θυμίζει τον πόλεμο στην Τσετσενία
AP Photo, File

Με την πρώτη ματιά μοιάζει με ταινία επιστημονικής φαντασίας. Φαινομενικά -τουλάχιστον- δύο drones που βρέθηκαν στο νυχτερινό ουρανό της Μόσχας κατευθύνθηκαν στο Κρεμλίνο για να χτυπήσουν το ιστορικό παλάτι της Γερουσίας και επίσημη κατοικία του Βλάντιμιρ Πούτιν, αναφέρει σε ανάλυσή του το CNNi.

Ξαφνικά, ενώ το ένα drone περνά δίπλα από τη ρωσική σημαία που κυματίζει στο κτήριο εκρήγνυται και κομμάτια του αρχίζουν να πέφτουν στη στέγη. Το βίντεο εμφανίστηκε τις πρώτες πρωϊνές ώρες της Τετάρτης στα ρωσικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το Κρεμλίνο δρώντας καθυστερημένα εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία έκανε λόγο για «προσχεδιασμένη τρομοκρατική επίθεση» σε μία απόπειρα από την Ουκρανία να δολοφονήσει τον Πούτιν χωρίς ωστόσο να παραθέσει κάποιο αποδεικτικό στοιχείο.

«Ο πρόεδρος δεν τραυματίστηκε», τόνισε το Κρεμλίνο απειλώντας ότι η Ρωσία έχει το δικαίωμα να προχωρήσει σε αντίποινα όταν το θεωρήσει απαραίτητο. Η άρνηση της ουκρανικής εμπλοκής από τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ήταν άμεση. «Δεν χτυπάμε τον Πούτιν ή τη Μόσχα. Πολεμάμε στα εδάφη μας».

Κορυφαίος Αμερικανός πρώην διπλωμάτης έκανε λόγο για σημαντική εξέλιξη. Μετά από αρκετές μυστηριώδεις επιθέσεις εντός της Ρωσίας, οι Ουκρανοί αξιωματούχοι πικρόχολα αρνήθηκαν ότι είχαν κάποια γνώση.

Αυτό ήταν οριστικό.

Τα αναπάντητα ερωτήματα

Αν η προφανής επίθεση με drone ήταν σουρεαλιστική, οι ερωτήσεις για το πώς έγινε και τι θα ακολουθήσει ήταν ακόμη πιο ευφάνταστες.

Πριν από μήνες, οι ρωσικές Αρχές άρχισαν να στήνουν αντιαεροπορικά συστήματα στο υπουργείο Άμυνας και σε κυβερνητικά κτήρια σε όλη τη Μόσχα. Το Κρεμλίνο είναι ένα από τα καλύτερα φυλασσόμενα κτήρια στον κόσμο. Υπάρχουν δυνάμεις στα σύνορα με την Ουκρανία. Αν αυτά τα drones ήταν από την Ουκρανία, πώς κατάφεραν να μην γίνουν αντιληπτά; Απέτυχαν τα αμυντικά συστήματα της Μόσχας; Ακόμη πιο ντροπιαστικό για το Κρεμλίνο είναι το πώς τα drones έφτασαν τόσο κοντά;

Τα περισσότερα κρατικά ρωσικά ΜΜΕ παραμένουν πιστά στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου για την επίθεση, ενώ παράλληλα μεταδίδουν φωτογραφίες που δείχνουν ότι τα πράγματα έχουν επανέλθει σε φυσιολογικούς ρυθμούς και ότι ο πρόεδρος εργάζεται σκληρά. Σημάδια ότι οι Ρώσοι προπαγανδιστές δυσκολεύονται να βρουν το σωστό τρόπο για να εξηγήσουν πώς ο πρόεδρος τους παρ' ολίγο να δολοφονηθεί.

Επανάληψη της Ιστορίας

Θα μπορούσε η Ρωσία να είναι πίσω από την επίθεση; Το 1999, μήνες πριν από την πρώτη εκλογή του Πούτιν στην προεδρία, η Ρωσία επλήγη από ένα κύμα βομβιστικών επιθέσεων σε κτήρια που είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν περισσότεροι από 300 άνθρωποι και τις οποίες ο τότε πρωθυπουργός Πούτιν επικαλέστηκε για να εξαπολύσει τον δεύτερο πόλεμο στην Τσετσενία.

Η σκληρή του στάση τον βοήθησε να κερδίσει την προεδρία, αλλά οι υποψίες υπάρχουν ακόμη και σήμερα για το ποιος βρισκόταν πίσω από τις επιθέσεις. Στις επιθέσεις με τα drones, κανείς δεν έχασε τη ζωή του και η ασφάλεια του Κρεμλίνου φάνηκε αδύναμη.

Η επίθεση, δίνει, ωστόσο στο Κρεμλίνο την ευκαιρία για να συσπειρώσει τους Ρώσους στο πλευρό του Πούτιν εναντίον εκείνου που θα μπορούσε να τον βλάψει. Από την πλευρά τους οι Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε ότι η Ρωσία μπορεί να εκμεταλλευτεί τις επιθέσεις για να εξαπολύσει νέο κύκλο αδυσώπητων χτυπημάτων στην Ουκρανία ακόμη και «τρομοκρατικές» επιθέσεις.

Κατά τη διάρκεια της ιστορίας της, η Ρωσία και η Σοβιετική Ένωση νωρίτερα έχει χρησιμοποιήσει ψεύτικες επιχειρήσεις για να επιτεθεί ενώ κατηγορεί τους εχθρούς της, αλλά ο Πούτιν πάνω από ένα χρόνο κατηγορεί την Ουκρανία, το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η δικαιολογία για Ζελένσκι

Αυτό δεν αποτρέπει τον πρώην πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, σήμερα αναπληρωτή πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας του Πούτιν και λάτρη του Twitter, να ζητά τη φυσική εξόντωση του Ζελένσκι.

«Δεν υπάρχουν άλλες επιλογές από την φυσική εξόντωση του Ζελένσκι και της κλίκας του», είπε χαρακτηριστικά. «Δεν χρειάζεται να υπογράψει την άνευ όρων παράδοση. Ο Χίτλερ επίσης δεν την υπέγραψε». Ο Μεντβέντεφ παρέλειψε να σημειώσει ότι η Ρωσία προσπάθησε και απέτυχε να εξοντώσει τον Ουκρανό πρόεδρο τις πρώτες ημέρες της εισβολής τον Φεβρουάριο 2022.

Υπάρχει και η πιθανότητα Ρώσοι που αντιτίθενται στον Πούτιν να πραγματοποίησαν το χτύπημα. Ένα χτύπημα στην καρδιά της Ρωσίας του Πούτιν ακόμη και από drones που δεν πέτυχαν το στόχο τους θα ήταν ένα ασύγκριτο εγχείρημα για την προπαγάνδα τους.

Ο Ρώσος πρώην πολιτικός Ίλια Ποναμάρεφ είπε στον Μάθιου Τσανς του CNNi, ότι ήταν ένα πλήγμα από τις ρωσικές ομάδες κατά του Πούτιν, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να δώσει κάποια πληροφορία καθώς δεν έχουν αναλάβει επίσημα την ευθύνη.

Ο Αμερικανός υπουργός εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν λέει ότι θα πρέπει κανείς να βλέπει τους ισχυρισμούς της Μόσχας βάζοντας αλάτι. Οι Ρώσοι πολίτες προσπαθούν να καταλάβουν τι έγινε με τις επιθέσεις. Η χρονική συγκυρία ίσως είναι η μόνη που έχει νόημα.

Στις 9 Μαΐου η Ρωσία θα γιορτάσει τη «Μέρα της Νίκης» δηλαδή τη νίκη της Σοβιετικής Ένωσης κατά της ναζιστικής Γερμανίας. Αυτή τη χρονιά με την επίθεση κατά του Κρεμλίνου με drones θα είναι πιο δύσκολο η Ρωσία να έχει το αίσθημα της νίκης.

How the Kremlin drone attack hands Russia an opportunity

Analysis by Jill Dougherty, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ