ΚΟΣΜΟΣ

Η Καμίλα που διχάζει: Ποια είναι η μεγάλη αγάπη του Καρόλου και νέα βασίλισσα της Βρετανίας

Η Καμίλα που διχάζει: Ποια είναι η μεγάλη αγάπη του Καρόλου και νέα βασίλισσα της Βρετανίας
Ο Κάρολος Γ΄και η Καμίλα σε πάρτυ για τη στέψη τους, στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ (Yui Mok/Pool via AP)

Με την άνοδο του συζύγου της στο θρόνο, η Καμίλα γίνεται η νέα βασίλισσα της Βρετανίας, αναλαμβάνοντας έναν νέο και πιο επιφανή ρόλο στο πλευρό του Καρόλου Γ΄.

Είναι η αγάπη της ζωής του και η επί δεκαετίες σύμβουλος και έμπιστη φίλη του, και στις 6 Μαΐου θα γίνει η 29η βασιλική σύζυγος, που στέφεται στο Αββαείο του Ουεστμίνστερ.

Από τον γάμο της με τον Κάρολο το 2005, η Καμίλα έχει εργαστεί σκληρά ως υψηλόβαθμο μέλος της βασιλικής οικογένειας, στηρίζοντας τον σύζυγό της και αναπτύσσοντας πλούσιο φιλανθρωπικό έργο επικεντρωμένο στις γυναίκες και τα παιδιά.

Όμως κάποιοι στη Βρετανία δυσκολεύονται να ξεχάσουν, ή να συγχωρήσουν, τη μακροχρόνια εξωσυζυγική σχέση του ζευγαριού και τον πόνο που προκάλεσε στην πρώτη σύζυγο του Καρόλου, την πριγκίπισσα της Ουαλίας, Νταϊάνα.

Η δημοφιλής σειρά του Netflix «The Crown» στις τελευταίες σεζόν της έφερε την ταραχώδη αυτή περίοδο ξανά στο προσκήνιο, συστήνοντας στους νεότερους την Καμίλα και θυμίζοντας στους παλαιότερους το παρελθόν της.

Η άγνωστη Καμίλα

Τι μπορούμε, επομένως, να περιμένουμε από τη νέα βασίλισσα της Βρετανίας;

Γεννημένη ως Καμίλα Σαντ τον Ιούλιο του 1947, ανατράφηκε στη βρετανική εξοχή, που ανέπτυξε πάθος για τα άλογα.

Με τον πρίγκιπα Κάρολο γνωρίστηκαν σε έναν αγώνα (έφιππου) πόλο στο Ουίνσδορ το 1970 και έγιναν αμέσως στενοί φίλοι.

Την επόμενη χρονιά ο Κάρολος έφυγε για να υπηρετήσει στο Βασιλικό Ναυτικό και στο διάστημα της απουσίας του η Καμίλα παντρεύτηκε τον αξιωματικό του ιππικού Άντριου Πάρκερ Μπόουλς.

Το ζευγάρι απέκτησε δύο παιδιά στη δεκαετία του 1970.

GettyImages-613460626.jpg
Η Καμίλα και ο Κάρολος σε αγώνα έφιππου πόλο το 1972 (Hulton-Deutsch Collection/CORBIS/Corbis via Getty Images)

Ο Κάρολος παντρεύτηκε τη λαίδη Νταϊάνα Σπένσερ το 1981 σε μία παραμυθένια τελετή την οποία παρακολούθησαν εκατομμύρια τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο. Αλλά το 1994 παραδέχθηκε ότι διατηρούσε εξωσυζυγική σχέση με την Καμίλα.

Η Νταϊάνα επιβεβαίωσε την απιστία του, καθώς και τη δική της, στην πολυσυζητημένη συνέντευξη που έδωσε στο BBC και στην οποία δήλωσε:

«Ήμασταν τρεις σε αυτόν το γάμο, οπότε υπήρχε λίγο συνωστισμός».

Η Καμίλα και ο Πάρκερ Μπόουλς χώρισαν το 1995. Ο Κάρολος και η Νταϊάνα χώρισαν την επόμενη χρονιά και η Καμίλα αποτραβήχτηκε εντελώς από τα φώτα της δημοσιότητας, καθώς η κοινή γνώμη και τα μέσα ενημέρωσης τάχθηκαν στο πλευρό της πριγκίπισσας.

Το κοινό αίσθημα υπέρ της Νταϊάνα και κατά της Καμίλα ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο μετά τον θάνατο της πριγκίπισσας σε τροχαίο δυστύχημα στο Παρίσι το 1997.

Το επικοινωνιακό «λίφτινγκ»

To 1999 ο Οίκος Κλάρενς (κατοικία και «αρχηγείο» του Καρόλου) ξεκίνησε την επιχείρηση επανασύστασης της Καμίλα στο κονό, με μια προσεκτικά ενορχηστρωμένη πρώτη εμφάνιση στο πλευρό του πρίγκιπα έξω από το ξενοδοχείο Ριτζ στο Λονδίνο.

Μετακόμισε στον Οίκο Κλάρενς για να συζήσει με τον Κάρολο και το όνομά της άρχισε να εμφανίζεται σε επίσημα χαρτιά.

Η πρώτη δημόσια εμφάνιση του Κάρολου με την Καμίλα ως ζευγάρι, έξω από το ξενοδοχείο Ριτζ στο Λονδίνο στις 28 Ιανουαρίου 1999 (AP Photo/Alastair Grant, File)

Έξι χρόνια αργότερα, αυτό το love story δεκαετιών έφτασε στην κλιμάκωσή του όταν παντρεύτηκαν στο Ουίνσδορ, με τη συγκατάθεση της βασίλισσας Ελισσάβετ Β'.

Η Καμίλα, που πήρε τον τίτλο της δούκισσας της Κορνουάλης, επιβεβαιώθηκε ως επίσημη σύζυγος του Καρόλου και μέλλουσα βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η δούκισσα ανέλαβε με θέρμη τα καθήκοντά της ως υψηλόβαθμο μέλος της βασιλικής οικογένειας, υποστηρίζοντας τον Κάρολο σε επίσημες υποχρεώσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε περιοδείες στο εξωτερικό, παρά τον βαθύ της φόβο για τα αεροπλάνα.

Κερδίζοντας τις εντυπώσεις

Με την απλότητά της και την ικανότητα να διαλύει τις εντάσεις σε ένα δωμάτιο, σύντομα έγινε απαραίτητη στη βασιλική οικογένεια και τη βρετανική κυβέρνηση.

«Είναι πάντα καλό να έχεις κάποιον στο πλευρό σου» δήλωσε ο Κάρολος στο CNN το 2015.

«Είναι τρομερά υποστηρικτική. Το καλό είναι ότι γελάμε πολύ, γιατί μπορεί και βλέπει την αστεία πλευρά της ζωής, δόξα τω Θεώ».

Λίγο πριν τη στέψη, ο γιος της Καμίλα μίλησε για τον τρόπο που εξελίχθηκε η σχέση ανάμεσα στη μητέρα του και τον «πατριό» του, βασιλιά Κάρολο. «Δεν με ενδιαφέρει τι λέει ο οποιοδήποτε, εδώ δεν υπάρχει κάποιου είδους σκοπιμότητα. Παντρεύτηκε τον άνθρωπο που αγαπούσε και αυτό είναι το μόνο που συνέβη», δήλωσε ο Τομ Πάρκερ Μπόουλς στο podcast «The News Agents».

Το πλούσιο φιλανθρωπικό έργο

Η Καμίλα επίσης καθόρισε τον δικό της ρόλο ως μέλος της βασιλικής οικογένειας, στηρίζοντας φιλανθρωπικούς σκοπούς που τη συγκινούσαν, όπως η εκπαίδευση των παιδιών και η υποστήριξη σε θύματα οικογενειακής βίας. Σε μια επίσκεψή της σε καταφύγιο κακοποιημένων γυναικών στο Μπρίστολ το 2017 δήλωσε στο CNN ότι ήθελε να χρησιμοποιήσει τη θέση της για να φωτίσει τον αγώνα των «γενναίων γυναικών» που είχαν υποφέρει στα χέρια των συντρόφων τους.

Διαβάζοντας παραμύθια σε μαθητές στη Βιβλιοθήκη του Δυτικού Γκρίνουιτς στο Λονδίνο τον Φεβρουάριο του 2013 (AP Photo/Kirsty Wigglesworth, Pool)

Η νέα βασίλισσα επιδιώκει επίσης την ευαισθητοποίηση του κοινού γύρω από την οστεοπόρωση, μία ασθένεια που χτύπησε τη μητέρα και τη γιαγιά της. «Έχει μεγάλη σημασία για εκείνη», δήλωσε ο Κάρλος στο CNN το 2015. «Έχει κάνει εξαιρετική δουλειά στο θέμα της βίας κατά των γυναικών και της εκπαίδευσης των παιδιών. Λατρεύει το διάβασμα, “καταβροχθίζει” βιβλία κάθε είδους. Είμαι περήφανος για εκείνη, και ανάμεσα σε όλα αυτά που κάνει προσπαθεί να με υποστηρίζει, που είναι υπέροχο εκ μέρους της».

«Επαγγελματίας γιαγιά»

Καθώς μεγάλωνε η οικογένειά της, η Καμίλα ανέπτυξε ένα νέο πάθος – τα εγγόνια. «Είναι επαγγελματίας γιαγιά» δήλωσε ένας εκ των βοηθών της στο CNN το 2013.Ο ανιψιός της, Μπεν Ελιοτ, δήλωσε στο Vanity Fair το 2022 ότι η Καμίλα «λατρεύει τον σύζυγο, τα παιδιά και τα εγγόνια της» και ότι περιστοιχίζεται από «μία πολύ δεμένη και υποστηρικτική οικογένεια και πολύ κοντινούς παλιούς φίλους».

Σε συνέντευξή της στη βρετανική Vogue, η Καμίλα έριξε λίγο φως σε αυτούς τους στενούς δεσμούς, αποκαλύπτοντάς ότι παίζει «Wordle κάθε μέρα με την εγγονή μου». Αλλά και ότι ανταλλάσσει συχνά μηνύματα με τα εγγόνια της, προσθέτοντας: «Μαθαίνουμε από τους νέους, και εκείνοι από εμάς».

Στο γάμος της κόρης της Πόλα με τον Χάρι Λόπες τον Μάιο του 2006, ανάμεσα σε παιδιά και εγγόνια. Αριστερά της διακρίνεται ο πρώην σύζυγός της Άντριου Πάρκερ Μπόουλς και πίσω δεξιά ο γιος της Τομ (AP Photo/Matt Dunham, File)

Τρία από εγγόνια της, οι Γκας και Λιούις Λόπες και ο Φρέντι Πάρκερ Μπόουλς, μαζί με τον μικρανιψιό της Άρθουρ Έλιοτ, έχουν ενσωματωθεί στη διαδικασία της τελετής στέψης και θα αποτελέσουν μέρος της πομπής στο Αββαείο του Ουεστμίνστερ.

Τη στιγμή που ο Κάρολος έγινε βασιλιάς, η Καμίλα έγινε αυτομάτως βασίλισσα. Ωστόσο, για πολύ καιρό θεωρούνταν δεδομένο ότι δεν θα χρησιμοποιήσει τον τίτλο, με τον Οίκο Κλάρενς να δηλώνει το 2005 ότι θα είναι γνωστή ως «βασιλική σύζυγος». Κάποιοι στο παλάτι εκείνη την εποχή ένοιωθαν ότι το κοινό δεν ήταν έτοιμο να δει την Καμίλα να παίρνει έναν τίτλο που ήταν προορισμένος για την Νταϊάνα.

Η μεταστροφή της κοινής γνώμης

Αλλά με το πέρασμα των χρόνων η στάση του κοινού «μαλάκωσε». Το 2015, μια δημοσκόπηση του CNN διαπίστωσε ότι ένας τους τέσσερις Βρετανούς είχε αρχίσει να τη συμπαθεί περισσότερο, και λιγότεροι δεν ήθελαν να τη δουν να γίνεται γνωστή ως Βασίλισσα.

Και φτάσαμε στον Φεβρουάριο του 2022, όταν με την ευκαιρία του Πλατινένιου Ιωβηλαίου της η Ελισσάβετ Β΄έδωσε την ευλογία της στη Δούκισσα της Κορνουάλης να γίνει γνωστή ως Βασίλισσα όταν ερχόταν η ώρα. «Όταν με το πλήρωμα του χρόνου, ο γιος μου Κάρολος γίνει Βασιλιάς, ξέρω ότι θα δώσετε σε κείνον και τη σύζυγό του Καμίλα την ίδια υποστήριξη που δώσατε σε μένα. Και είναι η ειλικρινής ευχή μου, πως όταν έρθει ο καιρός, η Καμίλα θα είναι γνωστή ως βασίλισσα καθώς θα συνεχίσει να υπηρετεί πιστά το Στέμμα».

Επιτέλους, ως «βασίλισσα Καμίλα», στην επίσημη πρόσκληση της τελετής στέψης

Απαντώντας, εκπρόσωπος του Καρόλου και της Καμίλα δήλωσε ότι τα λόγια της Αυτού Μεγαλειότητος τους «συγκίνησαν και τους τίμησαν». Ήταν μια πολύ σημαντική παρέμβαση, από τον μόνο άνθρωπο που μπορεί να ορίζει τους βασιλικούς τίτλους. Και επιβεβαίωσε ότι η Καμίλα δεν θεωρούνταν πια – είτε δημοσίως είτε εντός των τειχών του παλατιού – ως βασιλική ερωμένη, αλλά ως ένα κεντρικό πρόσωπο, στην καρδιά του «οργανισμού».

Camilla, King Charles’ longtime love, has a divisive history. What do we know about Britain’s new Queen?

By Max Foster and Lauren Said-Moorhouse

ΔΗΜΟΦΙΛΗ