ΚΟΣΜΟΣ

Πριγκόζιν: Από μεγάλος σύμμαχος - πονοκέφαλος για τον Πούτιν

Πριγκόζιν: Από μεγάλος σύμμαχος - πονοκέφαλος για τον Πούτιν
Ο Εβγκένι Πριγκόζιν (αριστερά) με τον Βλαντιμίρ Πούτιν (δεξιά) AP Photo /Misha Japaridze

Ιδρυτής, διαχειριστής και επικεφαλής του, για άλλους, ιδιωτικού στρατού και για άλλους της παραστρατιωτικής ομάδας Wagner, Γεβγένι Πριγκόζιν έχει βρει τόσο τον τρόπο, όσο και τον χώρο για να γίνεται ενοχλητικός όχι μόνο για τους αντιπάλους της Μόσχας αλλά και για το ίδιο το Κρεμλίνο.

Με το πρόσφατο βίντεό του ο επονομαζόμενος και «σεφ του Πούτιν» δίπλα σε σορούς μαχητών του στρατού του και χρησιμοποιώντας χυδαία γλώσσα έδωσε τελεσίγραφο στο Γενικό επιτελείο Στρατού μέχρι τις 10 Μαΐου, προκειμένου να λάβει τα πολεμοφόδια που χρειάζεται προκειμένου να συνεχίσει να μάχεται για λογαριασμό της Μόσχας στο Μπαχμούτ.

Ο Πριγκόζιν για ακόμη μία φορά φαίνεται πως δεν έχει τον παραμικρό ενδοιασμό να ανοίξει πόλεμο δημόσια, τόσο με τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, όσο και με τον επικεφαλής των στρατιωτικών επιχειρήσεων στα Ουκρανικά εδάφη Γκερασίμοφ. Είναι γνωστό πως ο επικεφαλής της Wagner δεν τρέφει καμία συμπάθεια για τον υπουργό Άμυνας, ούτε και για τον Στρατηγό που έδωσε την εντολή εκκένωσης της Χερσώνας πριν από κάποιους μήνες.

Είναι επίσης ξεκάθαρο πως για ακόμη μία φορά δεν λαμβάνει την ενίσχυση που ζητά για να κάνει την δουλειά που του έχει απευθείας ανατεθεί από τον Πούτιν. Ο Πριγκόζιν πιέζει με κάθε ευκαιρία προκειμένου να λάβει περισσότερα και να προβάλλει τις δικές του επιχειρήσεις ως κρίσιμες. Μέχρι τώρα τα καταφέρνει αλλά αυτό δεν τον απαλλάσσει από τον εσωτερικό πόλεμο που μαίνεται εδώ και έναν χρόνο στον ρωσικό στρατό.

Ο πόλεμος εξουσίας, που με την ανοχή Πούτιν εξελίσσεται για την πρωτοκαθεδρία στις μάχες δεν φέρνει τα αποτελέσματα που το Κρεμλίνο αναμένει και μένει μόνο μία διαρκής έκθεση προβλημάτων τόσο προς τους Ουκρανούς, όσο και προς τους Δυτικούς την οποία απρόβλεπτα εκφράζει ο Πριγκόζιν κάθε φορά που δεν γίνονται τα πράγματα όπως τα θέλει.

Το αιχμηρό σχόλιο από την πλευρά του Κιέβου, πως οι Ρώσοι δεν ξεμένουν από οβίδες, αλλά από άνδρες, είναι το μικρότερο από τα προβλήματα που έχει να διαχειριστεί σήμερα ο Πούτιν ο οποίος αντιλαμβάνεται σε κάθε ευκαιρία πως υπάρχουν δύο τάσεις, που είναι αδύνατο να συνεργαστούν και προτιμούν να αλληλοεξουδετερωθούν παρά να πολεμήσουν για έναν κοινό σκοπό.

Σήμερα, το Κρεμλίνο έχει επιλέξει το ίδιο να διασπάσει τις δυνάμεις του σε παραστρατιωτικούς και Εθνικό Στρατό, με την πρώτη ομάδα να χαίρει μεν την απόλυτης εμπιστοσύνης του Ρώσου Προέδρου, αλλά την δεύτερη να είναι η εικόνα που ο ίδιος θέλει να περάσει στο εσωτερικό του ακροατήριο ως τους αυριανούς νικητές του πολέμου που έχει ξεκινήσει από τις 22 Φεβρουαρίου του 2022.

Είναι άγνωστο εάν τελικώς ο Πριγκόζιν αποχωρήσει από το Μπαχμούτ στις 10 Μαΐου είναι όμως βέβαιο πως το συγκεκριμένο ρήγμα στις τάξεις των Ρώσων θα το εκμεταλλευθεί με κάθε τρόπο το Κίεβο.

Μέχρι σήμερα, ειδικά, στο Μπαχμούτ οι Ουκρανικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν κατά κύριο λόγο τα επίλεκτα σώματα της Wagner, «υποφέροντας» σε αρκετές περιπτώσεις από μεγάλες απώλειες σε στρατιώτες και εδάφη.

Σήμερα, είναι μία καλή ευκαιρία για το Κίεβο να αποκρυπτογραφήσει τις επόμενες κινήσεις του «αψύ» Πριγκόζιν και να ωθήσει την κατάσταση στο σημείο που θα το βολεύει. Εάν η Wagner δεν πάρει όπλα, το πρόβλημα θα ξεπεράσει τα ουκρανικά πεδία και θα γίνει ζήτημα στο εσωτερικό της Ρωσίας, τότε ουσιαστικά ο Πούτιν θα «συρθεί» στο να επιλέξει ανάμεσα στον επίσημο στρατό και τη Wagner… και οι επιλογές υπό πίεση δεν είναι το μεγάλο προσόν του Ρώσου Προέδρου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ