ΚΟΣΜΟΣ

Κάρολος Γ΄: Όλα όσα θα γίνουν στη μεγαλειώδη τελετή της στέψης του

Κάρολος Γ΄: Όλα όσα θα γίνουν στη μεγαλειώδη τελετή της στέψης του
AP Photo / Emilio Morenatti

Σε μια μεγαλειώδη τελετή στο Αβαείο του Γουέστμινστερ στο Λονδίνο, ο βασιλιάς Κάρολος Γ΄ θα γίνει σήμερα Σάββατο (6/5) επισήμως ο 40ός μονάρχης τoυ Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο Κάρολος ανακυρήχθηκε βασιλιάς μετά τον θάνατο της μητέρας του, της βασίλισσας Ελισάβετ Β΄, τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους και σήμερα πραγματοποιείται η επίσημη τελετή της στέψης του η οποία αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον δύο ώρες.

Εδώ και αρκετές ημέρες έχουν αποκλειστεί τμήματα του κεντρικού Λονδίνου στη διαδρομή που θα ακολουθήσουν ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, την επίσημη κατοικία της βρετανικής μοναρχίας στο Λονδίνο, μέχρι το Αβαείο του Γουέστμινστερ, την εκκλησία της στέψης του έθνους από το 1066 .

Τεράστια πλήθη θα κατέβουν στη βρετανική πρωτεύουσα, ενώ αρκετοί είναι εκείνοι που έχουν κατασκηνώσει κατά μήκος της διαδρομής των 2 χιλιομέτρων με την ελπίδα να εξασφαλίσουν καλύτερη θέση για να παρακολουθήσουν την τελετή.

Ο Κάρολος και η Καμίλα θα κατευθυνθούν κατά μήκος της διαδρομής προς το αβαείο με μια άμαξα που τη σύρουν έξι άλογα, συνοδευόμενοι από το βασιλικό Ιππικό.

Η Μητροπολιτική Αστυνομική Υπηρεσία του Λονδίνου δήλωσε ότι το Σάββατο θα είναι η μεγαλύτερη ολοήμερη αστυνομική επιχείρηση εδώ και δεκαετίες, με περισσότερους από 11.500 αστυνομικούς στους δρόμους του Λονδίνου. Ήδη η αστυνομία χρειάστηκε να επέμβει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, όταν ένας άνδρας συνελήφθη έξω από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, αφού φέρεται να πέταξε φυσίγγια κυνηγετικών όπλων στον χώρο του παλατιού.

Η τελετή έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 11 π.μ. τοπική ώρα (13:00 ώρα Ελλάδας) και αναμένεται να διαρκέσει περίπου δύο ώρες - περίπου μία ώρα λιγοτερο από τη στέψη της Ελισάβετ Β' το 1953.

Χρειάστηκε να ανεγερθούν προσωρινές κατασκευές εντός του αβαείου έτσι ώστε να παρακολουθήσουν την τελετή περισσότερα από 8.000 άτομα που περιλαμβάνονται στη λίστα των καλεσμένων.

Παρόντες θα είναι μέλη της βασιλικής οικογένειας, μέλη της Βουλής των Λόρδων, εκπρόσωποι από 203 χώρες και δεκάδες αρχηγοί κρατών.

Η τελετή θα είναι μια βαθιά θρησκευτική, καθώς ο Κάρολος εκτός από αρχηγός κράτους του Ηνωμένου Βασιλείου και 14 άλλων χωρών, είναι επίσης ο Ανώτατος Κυβερνήτης της Εκκλησίας της Αγγλίας. Την τελετή θα διευθύνει ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρυ Τζάστιν Ουέλμπι, πνευματικός ηγέτης της Εκκλησίας.

Ο Κάρολος θα είναι επίσης ο πρώτος μονάρχης κατά τη στέψη του οποίου θα ακουστεί η προσευχή του για «ευλογία» σε ανθρώπους «κάθε πίστης και πεποίθησης».

Η στέψη θα ακολουθήσει ένα παραδοσιακό χαρακτήρα που έχει παραμείνει σχεδόν ίδιος για περισσότερα από 1.000 χρόνια.

Η μουσική θα παίξει κεντρικό ρόλο και έχουν ανατεθεί πέντε νέες συνθέσεις για το κύριο μέρος της τελετής, συμπεριλαμβανομένου ενός ύμνου από τον Andrew Lloyd Webber, έναν συνθέτη γνωστό για τα μιούζικαλ του West End.

Η σύζυγος του Καρόλου, Καμίλα, θα στεφθεί επίσης σε μια σύντομη και απλή τελετή.

Μόλις τελειώσουν οι τυπικές διαδικασίες, o Κάρολος και η Καμίλα θα κατευθυνθούν προς τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ για να ακολουθήσει η συνηθισμένη εμφάνιση του βασιλιά και της οικογένειάς του στο μπαλκόνι για να χαιρετήσουν το πλήθος.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της στέψης

Το πρόγραμμα της τελετής στέψης του βασιλιά Καρόλου (ώρες Ελλάδας), έχει ως εξής:

9:30 π.μ. Ανοίγουν οι πόρτες του Αβαείου του Γουεστμίνστερ.

9:15 - 10:30 Οι πρώτοι προσκεκλημένοι της τελετής θα αρχίσουν να φτάνουν στα σημεία ελέγχου ασφαλείας που βρίσκονται δίπλα από το κοινοβούλιο στο Victoria Tower Gardens. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται οι πάνω από 850 εκπρόσωποι κοινοτήτων και φιλανθρωπικών οργανώσεων από όλο το Ηνωμένο Βασίλειο και οι περίπου 450 προσκεκλημένοι που έχουν λάβει μετάλλιο της Βρετανικής Αυτοκρατορίας ως αναγνώριση της συνεισφοράς τους.

11:30 - 11:35 Αρχηγοί κρατών και εκπρόσωποι κυβερνήσεων προσέρχονται στο Αβαείο

11:45 Το Ιππικό αρχίζει να ετοιμάζεται για να συνοδεύσει την πομπή από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

12:20 - Η πομπή με τον Βασιλιά και την Βασίλισσα ξεκινά από το Παλάτι για το Αβαείο.

12:35 Μέλη της βασιλικής οικογένειας φτάνουν στην Δυτική Πύλη του Αβαείου του Γουεστμίνστερ.

12:53 Ο Βασιλιάς με τη σύζυγο του θα φτάσουν στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ.

12:54 Χτυπούν οι Καμπάνες του Αβαείου

1:00 Ο Βασιλιάς Κάρολος Γ' και η σύζυγος του μπαίνουν στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ από τη Μεγάλη Δυτική Πύλη και ξεκινάει η ακολουθία της Στέψης.

2:00 μ.μ. Στέφεται βασιλιάς. Ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπερι θα στέψει με το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου τον Βασιλιά Κάρολο Γ' . Πρόκειται για ένα στέμμα που κατασκευάστηκε το 1660 και ζυγίζει 2,27κιλά.

Την ώρα αυτή θα χτυπήσουν οι καμπάνες του Αβαείου για 2 λεπτά και στρατιωτικά αγήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Γιβραλτάρ, τις Βερμούδες αλλά και τα Πλοία στη Θάλασσα θα αποτείνουν χαιρετισμό με πυροβολισμούς και κανονιοβολισμούς.

3:00 μ.μ. Ολοκληρώνεται το τελετουργικό και ξεκινάει η Πομπή της Στέψης από το Αβαείο προς το Παλάτι αυτή τη φορά. Σε αυτή την πομπή θα συμμετέχουν και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας.

3:45 Ο βασιλιάς και η σύζυγος τους θα φτάσουν στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ μέσω της Κεντρικής Πύλης όπου θα γίνουν δεκτοί από τις Ένοπλες Δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου και της Κοινοπολιτείας.

3:45 Ο βασιλιάς και η σύζυγος του θα μεταβούν στους κήπους του Παλατιού όπου στρατιωτικά αγήματα θα τους απευθύνουν χαιρετισμό.

4:30 Ο βασιλιάς, η βασίλισσα και μέλη της βασιλικής οικογένειας θα εμφανιστούν στο μπαλκόνι του παλατιού για να χαιρετίσουν το πλήθος και να παρακολουθήσουν τις προγραμματισμένες αεροπορικές επιδείξεις. ( Fly Past) Το παλάτι δεν έχει ανακοινώσει ποιοι ακριβώς θα εμφανιστούν στο μπαλκόνι. Το πιο πιθανό είναι πως θα βγουν μόνο εργαζόμενα μέλη της βασιλικής οικογένειας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ