ΚΟΣΜΟΣ

«Μετακόμισαν οι ΗΠΑ στον Λίβανο;»: Χαμός στο Twitter για τη πολυτελή πρεσβεία

«Μετακόμισαν οι ΗΠΑ στον Λίβανο;»: Χαμός στο Twitter για τη πολυτελή πρεσβεία
twitter / U.S. Embassy Beirut

Το νέο συγκρότημα της Πρεσβείας των ΗΠΑ στον Λίβανο προκαλεί διαμάχη για τη χλιδή και το μέγεθος του σε μια χώρα όπου σχεδόν το 80% του πληθυσμού βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας.

Σε απόσταση περίπου 13 χιλιομέτρων (περίπου 8 μίλια) από το κέντρο της Βηρυτού, η νέα πρεσβεία των ΗΠΑ στον Λίβανο μοιάζει μια ξεχωριστή πόλη.

Το συγκρότημα εκτείνεται σε μια έκταση 43 στρεμμάτων, στο προάστιο Awkar της Βηρυτού, καλύπτει σχεδόν δυόμισι φορές έκταση από εκείνη στην οποία βρίσκεται ο Λευκός Οίκος και περισσότερα από εκείνη που καλύπτουν 21 γήπεδα ποδοσφαίρου.

Πολλοί Λιβανέζοι στο Twitter αναρωτήθηκαν γιατί οι ΗΠΑ χρειάζονται μια τόσο μεγάλη πρεσβεία στην πρωτεύουσά τους. Ο Λίβανος είναι μικρότερος από το Κονέκτικατ και έχει πληθυσμό μόλις έξι εκατομμύρια. Λίγοι Αμερικανοί τουρίστες πηγαίνουν στη χώρα καθώς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ την έχει συμπεριλάβει στο τρίτο υψηλότερο επίπεδο αυξημένου κινδύνου για τους τουρίστες, αν και έχει έναν σημαντικό πληθυσμό Λιβανέζων Αμερικανών κατοίκων.

«Μετακόμισαν οι ΗΠΑ στον Λίβανο;» έγραψε ακτιβίστρια στο Twitter.

«Ίσως θα έχετε αρκετό χώρο για να εργαστείτε πάνω σε όλες αυτές τις εκκρεμείς αιτήσεις για βίζα», έγραψε στο Twitter ο Abed A. Ayoub, εθνικός εκτελεστικός διευθυντής της Αμερικανο-Αραβικής Επιτροπής κατά των Διακρίσεων.

Εικόνες που δημοσιεύθηκαν από την πρεσβεία δείχνουν ένα υπερσύγχρονο συγκρότημα, που φιλοξενεί πολυώροφα κτήρια με ψηλά τζάμια, χώρους αναψυχής και μια πισίνα που περιβάλλεται από πράσινο και θέα στην πρωτεύουσα του Λιβάνου. Το συγκρότημα περιλαμβάνει επίσης γραφεία, χώρους αναμονής, σκιασμένους κήπους, υπαίθριες πλατείες και φαγητό για το προσωπικό, σύμφωνα με τον ιστότοπο της πρεσβείας στο Λίβανο .

Από την πανδημία έως την έκρηξη της Βηρυτού το 2020, ο Λίβανος έχει πληγεί από μια σειρά κρίσεων που έχουν οδηγήσει σε κατάρρευση την οικονομία. Πολλοί Λιβανέζοι δεν μπορούν να αγοράσουν βασικά αγαθά, όπως τρόφιμα και φάρμακα ή να πληρώσουν τους λογαρισμούς του ηλεκτρισμού.

«Αφήστε τους να φάνε μπετόν», έγραψε ένας άλλος χρήστης στο Twitter.

Τα σχέδια για το συγκρότημα της πρεσβείας ανακοινώθηκαν το 2015 και αναφέρεται ότι κόστισε 1 δισεκατομμύριο δολάρια, όπως αναφέρει δημοσίευμα του CNNi .

Η κατασκευή του ανήκει στο Bureau of Overseas Buildings Operations (OBO), το οποίο είναι υπεύθυνο για πολλές άλλες πρεσβείες των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο.

Οι ΗΠΑ είχαν μια ταραχώδη ιστορία με τον Λίβανο που αποτελεί έδρα της υποστηριζόμενης από το Ιράν Χεζμπολάχ.

Τον περασμένο μήνα συμπληρώθηκαν 40 χρόνια από τη βομβιστική επίθεση στην αμερικανική πρεσβεία το 1983 στη Βηρυτό, η οποία σκότωσε 63 άτομα, μεταξύ των οποίων 52 Λιβανέζους και υπαλλήλους της πρεσβείας. Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, μια βόμβα έπληξε στρατώνες στη Βηρυτό όπου στεγάζονταν Αμερικανοί και Γάλλοι ειρηνευτικοί, σκοτώνοντας 299 άτομα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ