ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές Τουρκία: Φον ντερ Λάιεν και Μισέλ για τη μαζική συμμετοχή στις κάλπες

Εκλογές Τουρκία: Φον ντερ Λάιεν και Μισέλ για τη μαζική συμμετοχή στις κάλπες
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν - Σαρλ Μισέλ (AP Photo/Virginia Mayo)

Στην μεγάλη συμμετοχή των Τούρκων πολιτών στις χθεσινές εκλογές εστίασαν η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

«Η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος για εμάς. Πιστεύω ότι η μαζική συμμετοχή είναι πραγματικά θετικά νέα. Είναι καλά νέα διότι είναι ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι Τούρκοι πολίτες έχουν δεσμευτεί στην άσκηση του δημοκρατικού τους δικαιώματος, να πάνε και να ψηφίσουν, και ότι εκτιμούν τον δημοκρατικό θεσμό. Πρόκειται για μεγάλη νίκη που σημειώθηκε εχθές», ανέφερε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες και προσέθεσε ότι «οι εκλογές είναι ακόμη ανοιχτές. Πρέπει να δούμε τον δεύτερο γύρο».

Από την πλευρά του, ο Σαρλ Μισέλ επαίνεσε επίσης τους Τούρκους πολίτες και προσέθεσε ότι η ΕΕ παρακολουθεί στενά τι θα φέρει ο δεύτερος γύρος.

Υπενθυμίζεται ότι οι κάλπες στη γειτονική χώρα, τόσο για τις προεδρικές εκλογές, όσο και για τις βουλευτικές, έκλεισαν στις 5 το απόγευμα της Κυριακής 4/5 και αμέσως ξεκίνησε η καταμέτρηση των ψήφων, στα περισσότερα από 200.000 εκλογικά κέντρα.

Στους εκλογικούς καταλόγους ήταν εγγεγραμμένοι σχεδόν 65 εκατ. Τούρκοι πολίτες, με τη συμμετοχή να φτάνει στο εντυπωσιακό 93,6%.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του τουρκικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Anadolu, και με καταμετρημένο το 97,95% των ψήφων, ο Ερντογάν τερματίζει πρώτος, συγκεντρώνοντας το 49,34%.

Ο επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ακολουθεί με 44,99% -παρότι υπάρχουν, όμως, κάποιες αποκλίσεις ανάμεσα στα δεδομένα που δημοσιοποιούν τα κρατικά ΜΜΕ και το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της Τουρκίας.

Τόσο ο Ερντογάν όσο και ο Κιλιτσντάρογλου εμφανίστηκαν βέβαιοι ότι μπορούν να κερδίσουν τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, δύο εβδομάδες από τώρα.

«Πιστεύω ότι είχα αρκετές ψήφους για να κερδίσω» είπε τα ξημερώματα της Δευτέρας ο Τούρκος πρόεδρος, υπογραμμίζοντας, όμως, ότι αποδέχεται το δεύτερο γύρο.

Με τη σειρά του, ο κεντρικός πολιτικός του αντίπαλος είπε και αυτός ότι αποδέχεται έναν δεύτερο γύρο και ότι θα τον κερδίσει:

«Παρά τα ψέματα και τις επιθέσεις, ο Ερντογάν δεν πήρε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Κανένας δεν πρέπει να εφησυχάζει ότι η υπόθεση έχει τελειώσει. Οι εκλογές δεν κερδίζονται στα μπαλκόνια».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ