ΚΟΣΜΟΣ

Μπελέρης: Παραμένει στη φυλακή ο δήμαρχος Χειμάρρας - Η αμηχανία της Κομισιόν και το ελληνικό βέτο

Μπελέρης: Παραμένει στη φυλακή ο δήμαρχος Χειμάρρας - Η αμηχανία της Κομισιόν και το ελληνικό βέτο
AP Photo/Franc Zhurda

Μπορεί το θρίλερ των δημοτικών εκλογών στη Χειμάρρα να ολοκληρώθηκε με την ανάδειξη του νέου δημάρχου Φρέντι Μπελέρη που νίκησε τον ανθυποψήφιό του, Γκιόργκι Γκόρο, ωστόσο, υπάρχει μία σημαντική... λεπτομέρεια: Ο δήμαρχος παραμένει στη φυλακή! Υπενθυμίζεται πως ο Φρέντι Μπελέρη κρατείται στις φυλακές Τιράνων κατηγορούμενος για εξαγορά ψήφων, και η προφυλάκισή του αποφασίστηκε παραμονές των εκλογών.

Ομογενείς και άλλοι υποστηρικτές του Έλληνα υποψηφίου δημάρχου, πανηγύρισαν έξαλλα τη νίκη του, όμως, ο ίδιος αναγκάστηκε να προχωρήσει στην πρώτη του επίσημη δήλωση, μέσα από τις φυλακές, όπου παραμένει κρατούμενος. Μάλιστα, παραμένει κρατούμενος από την περασμένη Παρασκευή και κανείς δεν γνωρίζει τη δεδομένη χρονική στιγμή ποιες θα είναι οι εξελίξεις που θα ακολουθήσουν.

Νωρίτερα, ο Μπάμπης Καραθάνος, Πρόεδρος του Κεντρικού Συλλόγου Βορειοηπειρωτών και υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ στον Β2 Τομέα Αθηνών, μίλησε στο CNN Greece, μετέφερε τον ενθουσιασμό των ομογενών και ζήτησε την άμεση αποφυλάκιση του Μπελέρη: «Κάτω από τις συνθήκες που έγινε η εκλογή του δημάρχου Φρέντι Μπελέρη στη Χειμάρρα, ήταν πολύ σημαντική, ήταν ένας άθλος θα έλεγα», τόνισε ο κ. Καραθάνος.

Χαρακτήρισε «αστείες» τις κατηγορίες που οδήγησαν στη σύλληψή του κ. Μπελέρη δύο μόλις ημέρες πριν τις εκλογές και εκτίμησε πως αντί να φοβίσουν, πείσμωσαν και κινητοποίησαν ακόμα περισσότερο τους Έλληνες Βορειοηπειρώτες.

«Τους έκανε να πάνε πιο πεισματικά να ψηφίσουν, κι αυτούς που ήταν στην Ελλάδα αλλά και όσους ήταν εκεί. Αντιστάθηκαν σε όλες τις απειλές, τις προκλήσεις που δέχθηκαν. Το αποτέλεσμα έφερε ενθουσιασμό και αυτό που μένει τώρα να γίνει είναι να αποφυλακιστεί πια ο κ. Μπελέρης ο νέος δήμαρχος Χειμάρρας και να λυθεί αυτή η αδικία, αυτή η πρόκληση από το καθεστώς Ράμα», σημείωσε ο πρόεδρος του Κεντρικού Συλλόγου Βορειοηπειρωτών.

Πανηγυρικό κλίμα και αναμονή για αποφυλάκιση

Το κλίμα ήταν πανηγυρικό έξω από το εκλογικό κέντρο του νικητή, ενώ ο κόσμος που ήταν συγκεντρωμένος δεν έκρυβε τη συγκίνησή του για τη μεγάλη νίκη.

Μάλιστα, την ώρα που ο Μπελέρης βρίσκεται προφυλακισμένος στα Τίρανα, ο επικεφαλής του Κόμματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και βουλευτής Χειμάρρας, Βαγγέλης Ντούλες σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ, στάθηκε σε δύο πτυχές της εκλογικής διαδικασίας: Η πρώτη είναι ο θρίαμβος για την Χειμάρρα, όπως είπε χαρακτηριστικά, και η δεύτερη να αποφυλακιστεί ο Μπελέρης.

Τα αλβανικά ΜΜΕ για την παράταση κράτησης

«Ο Φρέντι Μπελέρης δήμαρχος Χειμάρρας από το κελί της φυλακής», αναφέρει η εφημερίδα TEMA, σχολιάζοντας πως ο υποψήφιος του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού «Μαζί Κερδίζουμε», επικράτησε με μικρή διαφορά ψήφων.

«Ο Φρέντι Μπελέρης, που συνελήφθη δύο μέρες πριν από τις εκλογές, κερδίζει τον δήμο Χειμάρρας» αναφέρει η αλβανική έκδοση του Euronews, τονίζοντας πως «εν αναμονή της δικαστικής διαδικασίας για τον Μπελέρη, θα εξαρτηθεί εάν θα καθίσει στην καρέκλα του δημάρχου Χειμάρρας ή αν θα διεξαχθούν νέες εκλογές στον δήμο αυτό».

«Οι Δημοκρατικοί επαναλαμβάνουν το προηγούμενο. Ο Φρέντι Μπελέρι κερδίζει τον δήμο Χειμάρρας από τη φυλακή. Ξεκίνησαν οι πανηγυρισμοί», αναφέρει ρεπορτάζ του δικτύου ORA TV, σημειώνοντας την περίπτωση του Azgan Haklaj που είχε εκλεγεί βουλευτής με το Δημοκρατικό Κόμμα αν και εξέτιε ποινή φυλάκισης.

«Ο Φρέντι Μπελέρης, κερδίζει τη Χειμάρρα με μόλις 19 ψήφους από τον Γκιόργκι Γκόρο» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της εφημερίδας Shqiptarja σχολιάζοντας πως οι υποστηρικτές του «πανηγυρίζουν με ελληνικές σημαίες και τον αποκαλούν Έλληνα».

«Η μόνη σημαντική νίκη για τον Μπερίσα ήρθε από τον «Ελληνισμό» της Χειμάρρας» (το «Ελληνισμός» σε εισαγωγικά) είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του τηλεοπτικού δικτύου TOP Channel, χαρακτηρίζοντας τη νίκη Μπελέρη ως την πλέον σημαντική του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού υπό το Δημοκρατικό Κόμμα του Σαλί Μπερίσα.

«Ο Μπελέρης, ο οποίος συνελήφθη για «εξαγορά ψήφων», κέρδισε τον αντίπαλό του Σοσιαλιστικού Κόμματος Γκιόργκι Γκόρο», γράφει η εφημερίδα Panorama αναφέροντας πως υποστηρικτές του Μπελέρη ξέσπασαν σε ζητωκραυγές έξω από το κέντρο καταμέτρησης.

Η δήλωση «μυστήριο» από Φον ντερ Λάιεν

Και μπορεί ο Φρέντι Μπελέρης να πανηγυρίζει από τη φυλακή τη νίκη του, ωστόσο η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, όταν ρωτήθηκε για το περιστατικό, απάντησε πως είναι ενημερωμένη και ότι «έχει αποφυλακιστεί», παρά το γεγονός ότι παραμένει ακόμη στις φυλακές.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, τέθηκε το ζήτημα του Φρέντι Μπελέρη με την παρακάτω ερώτηση «Υπήρξε ένταση μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, ύστερα από τη σύλληψη υποψήφιου Δημάρχου στην πόλη της Χειμάρρας. Γνωρίζετε το περιστατικό; Σας ενημέρωσε η ελληνική κυβέρνηση; Ποια είναι η αντίδρασή σας; Συνάδει αυτή η σύλληψη με το κράτος Δικαίου και τις ευρωπαϊκές αξίες, δεδομένου ότι η Αλβανία είναι υποψήφια προς ένταξη χώρα στην ΕΕ;».

Τον λόγο πήρε αρχικά ο Σαρλ Μισέλ λέγοντας πολύ σύντομα πως «ήμουν σε επαφή με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για το θέμα αυτό. Η αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Αλβανία παρακολουθεί στενά την κατάσταση και έχω λάβει τις πληροφορίες ότι κέρδισε τις εκλογές».

Ενώ, η Πρόεδρος της Κομισιόν απάντησε: «Ναι έχω ενημερωθεί. Ο υποψήφιος έχει αποφυλακιστεί».

Φρέντι Μπελέρης: Νίκησε η Δημοκρατία

Στην πρώτη του δήλωση μετά τη νίκη του στο δήμο Χειμάρρας έκανε ο προφυλακισμένος Φρέντι Μπελέρης.

«Νίκησε η δημοκρατία. Κέρδισε η Χειμάρρα. Ευγνωμονώ όσους επέδειξαν λεβεντιά. Συμμερίζομαι όσους υπέκυψαν στην τρομοκρατία. Σήμερα δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, όλοι οι πολίτες της Χειμάρρας και εγώ ως δήμαρχος πρώτος μεταξύ ίσων περπατάμε ενωμένοι για να γίνουμε ακόμα πιο δυνατοί, υπερασπίζόμενοι τη Δημοκρατία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα», δήλωσε ο κ. Μπελέρης.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος οι υποστηρικτές του ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς.

Έπειτα από ένα εκλογικό θρίλερ, με τους δύο υποψηφίους Φρέντι Μπελέρηκαι Γκιόργκι Γκόρο να δίνουν μάχη στήθος με στήθος ο προφυλακισμένος ομογενής Φρέντι Μπελέρης, αναδείχθηκε τελικά, νικητής των εκλογών.

Ελλάδα για βέτο στην ένταξη της Αλβανίας

Στην Ελλάδα υποδέχτηκαν με ικανοποίηση τη συμμετοχή του Φρέντι Μπελέρη στις δημοτικές εκλογές και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αμέσως μετά το εκλογικό αποτέλεσμα έστειλε μήνυμα στην Αλβανία, λέγοντας ότι ο ευρωπαϊκός της δρόμος περνάει μέσα από το σεβασμό των δικαιωμάτων της μειονότητας.

Παράλληλα, για την άσκηση κάθε μέσου προκειμένου να εμποδιστεί η ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ εάν δεν εκτονωθεί η κατάσταση στη Χειμάρρα, δεσμεύτηκε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Άκης Σκέρτσος.

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, ο κ. Σκέρτσος, χαρακτήρισε «απαράδεκτη και αδιανόητη τη συμπεριφορά των Τιράνων να φυλακίσουν τον υποψήφιο Δήμαρχο Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη, δυο μέρες προ των εκλογών».

«Αν δεν εκτονωθεί η κατάσταση, όπως τόνισε ο κύριος Μητσοτάκης, η Ελλάδα θα ασκήσει κάθε μέσο που έχει στα χέρια της για να εμποδίσει την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας. Θα υπάρξουν συνέπειες όχι μόνο στις ελληνοαλβανικές σχέσεις αλλά και στην ενταξιακή πορεία των Τιράνων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία η Ελλάδα έχει στηρίξει έως τώρα. Τα νέα που έρχονται από την Αλβανία για επικράτηση του κ. Μπελέρη επιτείνουν την πίεση στα Τίρανα να αλλάξει στάση», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Το tweet του Πύρρου Δήμα

Η γιορτή της νίκης καλά κρατάει στη Χειμάρρα με χορούς, τραγούδια, συγκινήσεις, δάκρυα και συνθήματα. Η διαφορά των 19 ψήφων στην τελευταία κάλπη, την 36η, στο δήμο της Χειμάρρας ανάδειξε νικητή τον Φρέντι Μπελέρη πο ως υποψήφιος του ΚΕΑΔ-ΟΜΟΝΟΙΑΣ, στο συνασπισμό με τα Κόμματα των Σαλί Μπερίσια και Ιλίρ Μέτα, είναι ο μεγάλος νικητής των δημοτικών εκλογών στην Αλβανία.

Αίσθηση προκάλεσε και η δημόσια τοποθέτηση του Πύρρου Δήμα ο οποίος συνεχάρη τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο που εκπροσωπεί την Ελληνική Εθνική Ομογένεια στην Αλβανία με την ακόλουθη δήλωση: «Συγχαρητήρια στον Φρέντι Μπελέρη και τους πολίτες της ιστορικής Χειμάρρας οι οποίοι όρθωσαν περήφανα το ανάστημά τους, γράφοντας τη δική τους σελίδα στο βιβλίο της ιστορίας αυτού του Τόπου».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ