ΚΟΣΜΟΣ

Συνελήφθη για υπόθεση διαφθοράς πρώην υπουργός του Ισημερινού

Συνελήφθη για υπόθεση διαφθοράς πρώην υπουργός του Ισημερινού
AP Photo / Angel DeJesus

Οι αρχές του Ισημερινού προχώρησαν στη σύλληψη πρώην υπουργού Ενέργειας στο πλαίσιο έρευνας για υπόθεση διαφθοράς συνδεόμενη με τη δημόσια επιχείρηση πετρελαίου, την Petroecuador, ανακοίνωσε η γενική εισαγγελία χθες Δευτέρα.

Τον Οκτώβριο του 2022 άρχισε να διενεργείται έρευνα σε βάρος του Χαβιέρ Βέρα, πρώην υπουργού Ενέργειας, Μεταλλείων και Ορυχείων της χώρας, έπειτα από καταγγελίες για φαινόμενα διαφθοράς, καθώς –μεταξύ άλλων– φέρεται να ανέθετε θέσεις στην Petroecuador έναντι δωροδοκιών.

Λειτουργοί της γενικής εισαγγελίας, με την υποστήριξη της αστυνομίας, «εκτέλεσαν ένταλμα σύλληψης του Χαβιέρ Β. στο πλαίσιο έρευνας για φερόμενη δωροδοκία», ανέφερε μέσω Twitter η υπηρεσία, αποφεύγοντας να αναφέρει το πλήρες επώνυμο του πρώην υπουργού.

Ο κ. Βέρα, ο οποίος παρέμεινε στο αξίωμα για έξι μήνες, ώσπου παραιτήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο, διαψεύδει τις κατηγορίες σε βάρος του, τις χαρακτηρίζει δυσφημιστικές και θεωρεί πως εντάσσονται σε προσπάθεια να συκοφαντηθεί η κυβέρνηση του συντηρητικού προέδρου Γκιγιέρμο Λάσο, πρώην τραπεζίτη.

Παραιτήθηκε μερικές ώρες έπειτα από εφόδους εισαγγελικών λειτουργών σε ακίνητα που του ανήκουν στην πρωτεύουσα Κίτο και στη Γουαγιακίλ, στο γραφείο του και σε ξενοδοχείο της πρωτεύουσας όπου διέμενε άλλο πρόσωπο που φέρεται να ενέχεται στην ίδια υπόθεση.

Η εισαγγελία ανέφερε πως ο κ. Βέρα συνελήφθη για να εξασφαλιστεί πως θα εμφανιστεί ενώπιον της δικαιοσύνης, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

«Ο πρώην υπουργός έχει βγει από τη χώρα πάνω από μια φορά αφότου άρχισαν αυτές οι διαδικασίες. Δεν προσπαθεί να διαφύγει», αντέτεινε ο συνήγορος υπεράσπισης του κ. Βέρα, ο Κάρλος Σάντσες, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Ecuavisa.

Η σύλληψη ανακοινώθηκε καθώς οι βουλευτές της αντιπολίτευσης οδεύουν να περάσουν από δίκη τον πρόεδρο Λάσο για φερόμενη κατάχρηση, κατηγορία που αφορά σύμβαση δημόσιας επιχείρησης μεταφοράς αργού,της FLOPEC. Η διαδικασία δεν αποκλείεται να οδηγήσει στην παύση του αρχηγού του κράτους.

Ο κ. Λάσο αρνείται την κατηγορία. Αντιτείνει πως η κυβέρνησή του τροποποίησε την επίμαχη σύμβαση, η οποία υπεγράφη χρόνια προτού αναλάβει καθήκοντα, επ’ ωφελεία του δημοσίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ