ΚΟΣΜΟΣ

Η αντίδραση Ράμα για τη νίκη Μπελέρη: «Κέρδισε με μια χούφτα ψήφους, αλλά είναι αποδεκτό»

Η αντίδραση Ράμα για τη νίκη Μπελέρη: «Κέρδισε με μια χούφτα ψήφους, αλλά είναι αποδεκτό»
AP Photo / Franc Zhurda

Στην σύλληψη Μπελέρη και τη νίκη του στο δήμο Χειμάρρας αναφέρθηκε ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα σε μια πρώτη τοποθέτησή του για τις τελευταίες εξελίξεις στην Αλβανία.

Σε συνέντευξη τύπου ο Έντι Ράμα, υπεραμύνθηκε της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης που προχώρησε στη σύλληψη και στην προφυλάκισή του ομογενούς υποψηφίου με την υποτιθέμενη κατηγορία της «εξαγοράς ψήφων», ενώ είπε ότι προτιμά να σεβαστεί τις εθνικές εκλογές στην Ελλάδα, να κατανοήσει την «εμπρηστική ρητοτική» και ότι περισσότερα θα πει αμέσως μετά τις εκλογές στη χώρα μας.

Για το αποτέλεσμα της κάλπης στο δήμο Χειμάρρας είπε ότι ο κ. Μπέλερης «κέρδισε με μια χούφτα ψήφους» αλλά ότι αυτό είναι αποδεκτό και καταρρίπτει κάθε ισχυρισμό περί παράνομης εκλογικής διαδικασίας.

«Θέλω να σεβαστώ τις εκλογές στην Ελλάδα και να κατανοήσω την εμπρηστική ρητορική προσπαθώντας για όσο το δυνατόν περισσότερη σοφία και αυτοσυγκράτηση από την πλευρά μου και από την πλευρά μας. Κάναμε εξαιρετική δουλειά με την Ελλάδα με τον Πρωθυπουργό Μητσοτάκη και τον υπουργό Δένδια, να φτιάξουμε μια γέφυρα συνεργασίας. Εγώ από την πλευρά μου είμαι υποχρεωμένος να βάλω τα δυνατά μου πριν αντιδράσω ανάλογα. Θέλω να δείξω ότι τα όργανα δικαιοσύνης στην Αλβανία μπορεί να έχουν ελαττώματά τους αλλά, κανείς, ξεκινώντας από εμένα δεν αμφισβήτησε ποτέ τις αποφάσεις τους, πόσο μάλλον άλλοι, εκτός Αλβανίας, να αμφισβητούν το ρόλο τους», είπε ο Ράμα σύμφωνα με την τοπικη ιστοσελίδα himara.gr.

Πρόσθεσε επίσης ότι η Χειμάρρα είναι παράδειγμα για τον τρόπο που διεξήχθησαν οι εκλογές όσον αφορά την ψυχραιμία και την ειρηνική διεξαγωγή τους, ενώ είπε επίσης ότι η ελληνική μειονότητα δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως τροφή για εκλογικά ζητήματα.

«Οι εκλογές στη Χειμάρρα έδειξαν κάτι εντελώς διαφορετικό, έγιναν με απόλυτη ηρεμία η ψηφοφορία έγινε χωρίς επεισόδια, υπήρχαν εκπρόσωποι του διπλωματικού σώματος, δημοσιογράφοι από όλα τα αλβανικά και ελληνικά ΜΜΕ και έγινε ειρηνική καταμέτρηση».

«Τελικά κέρδισε με μια χούφτα ψήφους, αλλά δεν πειράζει και αυτό καταρρίπτει εντελώς κάθε είδους επιχείρημα ότι έγινε προσπάθεια νίκης με εξωνομικές και εκλογικές μεθόδους από την πλευρά μας», σημείωσε.

«Δύο τρεις μέρες πριν από την εγγραφή των υποψηφίων η εισαγγελία μαζί με την κρατική Αστυνομία συνέλαβαν έναν υποψήφιο του Σοσιαλιστικού κόμματος στην Μπουλκίζα. Για μια υπόθεση και με μία κατηγορία που ακόμα δεν ξέρω την ουσία της, δεν μου πέρασσε από το μυαλό να υψώσω τη φωνή μου και να ζητήσω από την εισαγγελία να προσκομίσει τα στοιχεία γιατί έτσι θέλω. Δεν σκέφτομαι να αμφισβητήσω τα στοιχεία και τις αποφάσεις τους», πρόσθεσε ο Αλβανός πρωθυπουργός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ