ΚΟΣΜΟΣ

Λίβανος: Ένταλμα σύλληψης για τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας για ξέπλυμα χρήματος

Λίβανος: Ένταλμα σύλληψης για τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας για ξέπλυμα χρήματος
O διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας του Λιβάνου Ριάντ Σαλαμέχ AP Photo/Hussein Malla

Ένταλμα σύλληψης σε βάρος του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας του Λιβάνου Ριάντ Σαλαμέχ, εξέδωσε η Γερμανία, με την κατηγορία του ξεπλύματος χρημάτων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Reuters, ο διοικητής βαρύνεται «με κατηγορίες για διαφθορά, πλαστογραφία, ξέπλυμα χρημάτων και κατάχρηση», με τον ίδιο να αρνείται όλες τις κατηγορίες.

Να σημειωθεί ότι, το ένταλμα αυτό είναι το δεύτερο σε βάρος του Σαλαμέχ που εκδόθηκε στο εξωτερικό μέσα σε μία εβδομάδα. Την Παρασκευή (19/5) είχε επιβεβαιώσει πως εξέδωσε ένταλμα σύλληψης σε βάρος του και ο οικονομικός εισαγγελέας της Γαλλίας.

Εκτός από τα δύο αυτά εντάλματα σύλληψης, ο Σαλαμέχ βρίσκεται στο στόχαστρο ερευνών, τόσο στο Λίβανο, όσο και σε τουλάχιστον πέντε ευρωπαϊκές χώρες για κατάχρηση εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων από την κεντρική τράπεζα του Λιβάνου, που ζημίωσε το λιβανικό κράτος.

Το γραφείο του εισαγγελέα του Μονάχου ανακοίνωσε πως εμπλέκεται στην υπόθεση, αλλά αρνήθηκε να κάνει σχόλιο για το ένταλμα σύλληψης. «Δεν σχολιάζουμε ποτέ για εντάλματα σύλληψης», δήλωσε στο Ρόιτερς εκπρόσωπος του γραφείου.

Ο Σαλαμέχ, ο οποίος είναι διοικητής της κεντρικής τράπεζας εδώ και 30 χρόνια, βρίσκεται αντιμέτωπος με εκκλήσεις για την παραίτησή του πριν από τη λήξη της θητείας του, τον Ιούλιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ