ΔΙΕΘΝΗ

Σε ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου η τουρκική λίρα

Σε ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου η τουρκική λίρα
AP Photo/Francisco Seco

Κατρακυλά η τουρκική λίρα ενώ η χώρα ετοιμάζεται για το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών όπου όπως όλα δείχνουν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα διατηρήσει το αξίωμα.   

Η τουρκική λίρα έφτασε στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο των 20 λιρών έναντι του δολαρίου. Η εξέλιξη αυτή καταδικνύει το γεγονός ότι οι ανορθόδοξες νομισματικές πολιτικές έχουν προκαλέσει νευρικότητα στους ξένους επενδυτές, αλλά και στο εσωτερικό της χώρας.

Οικονομολόγοι λένε πως οι εκκλήσεις του Ερντογάν για χαμηλά επιτόκια αύξησαν πέρυσι τον πληθωρισμό στο 85%, το υψηλότερο επίπεδό του εδώ και 24 χρόνια, και μείωσαν την ισοτιμία της λίρας στο ένα δέκατο της αξίας της έναντι του δολαρίου κατά την τελευταία δεκαετία.

Την ίδια στιγμή αίσθηση προκαλούν οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου όπου παραδέχεται ότι η χώρα δέχθηκε στήριξη από χώρες του εξωτερικού στην οικονομία.

«Το λέω καθαρά και ξάστερα. Κανένας να μην ακούσει όσα λένε οι τελάληδες της κρίσης. Κανένας να μην ανησυχεί. Η οικονομία μας, το τραπεζικό και το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα είναι σε γερές βάσεις. Εν τω μεταξύ, υπήρξαν χώρες του Κόλπου κτλ. που τοποθέτησαν τα χρήματα τους στο δικό μας σύστημα. Αυτό είναι νέο γεγονός. Κι όπως καταλαβαίνεται αυτό έστω και βραχυπρόθεσμα ηρέμησε τις αγορές και την Κεντρική μας Τράπεζα. Άρα δίχως να δίνουμε σημασία σε όσα λένε, κι αφού την Κυριακή κερδίσουμε τις εκλογές, θα δείτε πως οι ηγέτες θα έρθουν εδώ και θα δείτε πως ταχύτατα πως θα πάω εγώ σε αυτούς τους ηγέτες για να τους ευχαριστήσω!»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ