ΚΟΣΜΟΣ

Αποκαλυπτική έρευνα: Πώς η Covid άλλαξε τις συμπεριφορές των ζώων

Αποκαλυπτική έρευνα: Πώς η Covid άλλαξε τις συμπεριφορές των ζώων
Ελάφι σε δάσος/ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ AP Photo/Michael Probst

Οι άνθρωποι δεν είναι είναι οι μόνοι που άλλαξαν τις συνήθειες και την καθημερινότητά τους λόγω του Covid.  

Όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα της The Washington Post το ίδιο έκαναν και τα ζώα.

Γι αυτό και αρκούδες βγήκαν στους δρόμους στην Ιταλία, πούμα έκαναν την εμφάνισή τους στην Καλιφόρνια και οι κατσίκες κατέλαβαν πόλεις στην Ουαλία.

Από μία μαζική έρευνα σε στοιχεία από GPS σε αρκούδες, ελάφια, ελέφαντες, καμηλοπαρδάλεις και αλλά 40 ζώα ανά τον κόσμο φαίνονταν να κινούνται με μεγαλύτερη ευκολία χωρίς τους ανθρώπους.

«Είναι προφανές ότι επηρεάστηκε η συμπεριφορά των ζώων», λέει η Μάρλι Τάκεr οικολόγος στο πανεπιστήμιο Radboud στην Ολλανδία που ήταν επικεφαλής της έρευνας που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Science.

Σύμφωνα με την ίδια αυτό που είναι το πιο εκπληκτικό είναι ότι ακόμη και «μικρές αλλαγές στη συμπεριφορά μας μπορούν να έχουν θετικές επιπτώσεις».

Η έλευση της Covid επέτρεψε στους οικολόγους να δείξουν πόσο μεγάλη αντίληψη έχουν σε σχέση με τη συμπεριφορά των ανθρώπων και πόσο γρήγορα μπορούν να αλλάξουν συμπεριφορά όταν οι άνθρωποι δεν τους ενοχλούν.

Σε κάποιες περιπτώσεις η απουσία ανθρώπων είχε θετικές επιπτώσεις για την άγρια ζωή και άλλες φορές όχι.

Οι θαλάσσιες χελώνες δεν ενοχλήθηκαν καθόλου από την παρουσία ατόμων στις παραλίες, ενώ στο νησί του Stora Karlso η αύξηση του πληθυσμού των αετών με την άσπρη ουρά απείλησε ένα θαλασσοπούλι της περιοχής το οποίο προστάτευε η ανθρώπινη παρουσία.

Συνολικά βρέθηκαν στο μικροσκόπιο τα στοχεία GPS από 2.300 ζώα. Πολλά ζώα στην αρχή της πανδημίας άρχισαν να ταξιδεύουν σε αποστάσεις μεγαλύτερες κατά 73% σε σχέση με προηγούμενα χρόνια.

Πρώτες και καλύτερες οι καφέ αρκούδες στις ιταλικές Άλπεις. Κατέβηκαν μέχρι την πόλη Τρέντο όπου διέλυσαν κοτέτσια,αναζήτησαν φαγητό σε κάδους και περιφέρονταν στους δρόμους της πόλης.

Κάτι αντίστοιχο έκαναν τα πούμα στην Καλιφόρνια για να επιστρέψουν και πάλι στο φυσικό τους χώρο όταν έληξε η απομόνωση λόγω της πανδημίας. «Μόλις η κοινωνία άνοιξε και οι άνθρωποι άρχισαν να μετακινούνται και να περπατούν στους δρόμους επέστρεψαν στο γνώριμο περιβάλλον τους», δήλωσε ο Κρις Γουίλμερς του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια.

Γι αυτό και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι καλό να δίνεται χώρος στην άγρια ζωή να αναπτυχθεί για κάποια μικρά διαστήματα πριν υπάρξει επιστροφή στην κανονικότητα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ