ΚΟΣΜΟΣ

Είδε πρώτη φορά τον ουρανό: Η χαρά της Βανίλα που λυτρώθηκε από το κλουβί

Είδε πρώτη φορά τον ουρανό: Η χαρά της Βανίλα που λυτρώθηκε από το κλουβί
Screen grab / youtube

Συγκίνηση προκαλεί το βίντεο που κυκλοφορεί στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης και δείχνει την απερίγραπτη χαρά της Βανίλα ενός θηλυκού χιμπατζή που απελευθερώθηκε από κλουβί, αφού προηγουμένως είχε ζήσει σε εργαστήριο πειραμάτων, και βλέπει για πρώτη φορά τον ουρανό.

Η Βανίλα που επέζησε από το διαβόητο Εργαστήριο Πειραματικής Ιατρικής και Χειρουργικής σε Πιθήκους (LEMSIP) στη Νέα Υόρκη - το οποίο έκλεισε το 1997 -φιλοξενείται πλέον στο καταφύγιο Save the Chimps στο Fort Pierce της Φλόριντα.

H Βανίλα έζησε δύο χρόνια στο εργαστήριο. Στη συνέχεια, μεταφέρθηκε στην Καλιφόρνια, όπου ζούσε μαζί με άλλους χιμπατζήδες σε κλουβί, σε καταφύγιο που έπαψε να λειτουργεί το 2019 όταν απειλήθηκε από πυρκαγιές.

Στο συγκινητικό βίντεο -το οποίο παρουσιάστηκε την Παρασκευή στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Πρωτευοντολόγων στο Ρίνο από τον Dr. Andrew Halloran της Save the Chimps- φαίνεται να την υποδέχεται με μια τεράστια αγκαλιά ο αρσενικός χιμπατζής Ντουάιτ.

«Στην Καλιφόρνια, η Βανίλα ζούσε με λίγους χιμπατζήδες μέσα σε ένα κλουβί με συρματόπλεγμα, χωρίς γρασίδι», δήλωσε ο Halloran στην εφημερίδα The Post.

Το νέο της καταφύγιο φιλοξενεί 226 χιμπατζήδες που εγκαταλείφθηκαν ή απορρίφθηκαν από τα εργαστήρια, τη βιομηχανία ψυχαγωγίας, το εξωτικό εμπόριο κατοικίδιων και τους ζωολογικούς κήπους, σύμφωνα με την οργάνωση. Πολλοί από τους χιμπατζήδες, έχουν υπομείνει στο παρελθόν απομόνωση και δεν είχαν ποτέ αλληλεπιδράσει με άλλους χιμπατζήδες.

«Η βανίλια έχει προσαρμοστεί πολύ καλά», συνέχισε. «Όταν δεν εξερευνά το νησί με τους φίλους της, συνήθως μπορεί να βρεθεί σκαρφαλωμένη σε μια τριώροφη εξέδρα αναρρίχησης και ερευνά τον νέο της κόσμο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ