ΚΟΣΜΟΣ

Σε εξέλιξη η επιχείρηση διάσωσης 16 υπαλλήλων της αστυνομίας που έχουν απαχθεί στο Μεξικό

Σε εξέλιξη η επιχείρηση διάσωσης 16 υπαλλήλων της αστυνομίας που έχουν απαχθεί στο Μεξικό
Στιγμιότυπο από την στιγμή τη απαγωγής Screen grab/Twitter

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση διάσωσης των 16 υπαλλήλων της αστυνομίας, που απήχθησαν χθες (28/7) από ομάδα ενόπλων στο Μεξικό.

Το υπουργείο Ασφάλειας στην πολιτεία Τσιάπας αναθεώρησε προς τα πάνω, στους 16, τον αριθμό των ομήρων και πρόσθεσε πως «πάνω από χίλια άτομα» των πολιτειακών και ομοσπονδιακών υπηρεσιών επιβολής του νόμου συμμετέχουν στην έρευνα για τον εντοπισμό τους.

Βίντεο στα οποία εικονίζονται όμηροι μεταδόθηκαν από μεξικανικά ΜΜΕ.

Σε ένα, όμηρος λέει πως είναι όλοι «πολύ καλά» στην υγεία τους και ότι οι απαγωγείς απαιτούν ως λύτρα την παραίτηση τριών αξιωματούχων των σωμάτων ασφαλείας.

Άλλος όμηρος μεταφέρει –μυστηριώδες– μήνυμα των απαγωγέων προς τους τρεις αξιωματούχους: «Πείτε στους αρχηγούς σας να απελευθερώσουν το πρόσωπο που κρατούν φυλακισμένο. Δεν έχει καμιά σχέση, όπως κι εμείς».

Άλλοι τρεις όμηροι εκλιπαρούν «σας παρακαλούμε, μην πληρώσουμε εμείς για τους αμαρτωλούς».

Ο μεξικανός πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ ανακοίνωσε από την πλευρά του πως δόθηκαν «οδηγίες να ανακτηθούν (...) σώοι και ασφαλείς οι υπάλληλοι που απήχθησαν στην κοινότητα Οκοσοκοάουτλα ενώ πήγαιναν με λεωφορείο στη δουλειά τους».

«Δεν θα υπάρξει ατιμωρησία», υποσχέθηκε ο αρχηγός του κράτους, που διευκρίνισε ότι οι όμηροι είναι εργαζόμενοι σε κέντρο κράτησης στην Οκοσοκοάουτλα και ότι το κίνητρο «μοιάζει» να ήταν «διένεξη μεταξύ συμμοριών» κακοποιών.

Δυο ύποπτοι συνελήφθησαν κοντά στην τοποθεσία της απαγωγής, σύμφωνα με τις αρχές στην Τσιάπας.

Δημοτικές και πολιτειακές αστυνομίες στο Μεξικό έχουν κατηγορηθεί από μη κυβερνητικές οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πως συχνά αφήνουν να δρουν ανενόχλητα μέλη συμμοριών που παρεισφρέουν στις τάξεις τους.

Ομάδα βαριά οπλισμένων ανδρών έκλεισε τον δρόμο και σταμάτησε λεωφορείο που μετέφερε τους υπαλλήλους. Άφησε πίσω ομάδα γυναικών –ο αριθμός τους δεν διευκρινίστηκε– που επίσης ήταν διοικητικές υπάλληλοι της αστυνομίας, σύμφωνα με την εφημερίδα Reforma.

Οι συγκρούσεις ανάμεσα στην αστυνομία και οπλισμένους κακοποιούς έχουν πολλαπλασιαστεί τελευταία στην Οκοσοκοάουτλα, μέρος των οδών διακίνησης ναρκωτικών και διέλευσης μεταναστών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ