ΚΟΣΜΟΣ

Στην Ιταλία λειτουργούν τα πρώτα υβριδικά τρένα της Ευρώπης

Στην Ιταλία λειτουργούν τα πρώτα υβριδικά τρένα της Ευρώπης
Τα υβριδικά τρένα Masaccio της Hitachi είναι γνωστά ως «Μπλε» Hitachi Rail

Τα πρώτα επιβατικά τρένα που κινούνται με μπαταρία είναι πλέον πραγματικότητα στην Ευρώπη.

Ένας στόλος 20 τρένων Hitachi Masaccio λειτουργεί ήδη στην Ιταλία, όπου είναι γνωστά ως «Μπλε» (Blues). Πρόκειται για την πρώτη φάση ενός έργου ύψους 1,23 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα προσθέσει 135 τρένα με μπαταρίες στο δίκτυο της Trenitalia, τα οποία θα κυκλοφορούν στην Καλαβρία, τη Φριούλι Βενέτσια Τζούλια, το Λάτσιο, την Τοσκάνη και τα νησιά της Σικελίας και της Σαρδηνίας.

Στην Καλαβρία, τα τρένα εκτελούν δρομολόγια στην ακτή του Ιονίου, ενώ τα δρομολόγια στη Σικελία περιλαμβάνουν τα δρομολόγια Μεσίνα – Παλέρμο και Μεσίνα –Κατάνια –Συρακούσες. Δεν είναι όλα τα τρένα «μπλε» σε αυτές τις γραμμές, οπότε είναι θέμα τύχης ποια θα πετύχουν οι ταξιδιώτες.

Τα τρένα των τριών και τεσσάρων βαγονιών, 300 θέσεων συνολικά, είναι υβριδικά, λειτουργώντας με μπαταρία, ηλεκτρικό ρεύμα και ντίζελ. «Είναι η πρώτη φορά που οι μπαταρίες χρησιμοποιούνται ως κύρια πηγή ενέργειας σε στόλο επιβατικών τρένων στην Ευρώπη», ανέφερε η Trenitalia σε ανακοίνωσή της.

Ο στόλος – κατασκευασμένος κατά 93% από ανακυκλώσιμα υλικά – θα μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και την κατανάλωση καυσίμων κατά 50% σε σχέση με τα τρένα ντίζελ, αναφέρει η Hitachi σε ανακοίνωσή της. Και λειτουργώντας με μπαταρίες μέσα σε αστικές περιοχές, μπορούν επίσης να εξαλείψουν τις εκπομπές και να μειώσουν την ηχορύπανση. Ένα «συμβουλευτικό σύστημα οδηγού» προτείνει επίσης τη βέλτιστη ταχύτητα για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.

Τα τρένα έχουν μικρή εμβέλεια, έως και 15 χιλιόμετρα μόνο με μπαταρία, αλλά μπορούν να επαναφορτίζονται κατά τη διάρκεια της διαδρομής, χρησιμοποιώντας τον παντογράφο (τη συσκευή στην κορυφή του τρένου που το συνδέει με μια γραμμή ρεύματος) ή με το φρενάρισμα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να επαναφορτιστούν πολλές φορές κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού. Η μέγιστη ταχύτητα είναι 160 χλμ/ώρα.

Η πορεία προς τον εξηλεκτρισμό

Το σιδηροδρομικό δίκτυο της Ευρώπης επεκτείνεται συνεχώς, αλλά το 40% δεν έχει ακόμη ηλεκτροδοτηθεί και τα περισσότερα τρένα κινούνται μόνο με ντίζελ, σύμφωνα με την Hitachi.

Συνολικά 135 τρένα με μπαταρίες θα προστεθούν στο δίκτυο της TrenitaliaHitachi Rail

Ορισμένες γραμμές αντιμετωπίζουν δυσκολίες στον εξηλεκτρισμό λόγω της γεωγραφίας τους – μόνο στην Ιταλία, υπάρχουν πάνω από 4.000 χιλιόμετρα γραμμών που δεν έχουν ακόμη ηλεκτροδοτηθεί – με τη Hitachi να υποστηρίζει ότι η σειρά τρένων Masaccio προσφέρει «μια άμεση λύση για την απαλλαγή των ευρωπαϊκών επιβατικών σιδηροδρόμων από τις ανθρακούχες εκπομπές».

Το επόμενο μοντέλο Masaccio αναμένεται σε δύο χρόνια. Προβλέπεται ότι θα λειτουργεί μόνο με μπαταρίες, με εμβέλεια άνω των 100 χιλιομέτρων. Όσον αφορά την τωρινή σειρά, θα μετασκευαστεί από τη Hitachi.

Με πληροφορίες από: The first battery-powered trains have arrived in Europe by Julia Buckley, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ