ΚΟΣΜΟΣ

Κολομβία: Στρατός και αντάρτες σταματούν τις επιθέσεις από αύριο Πέμπτη

Κολομβία: Στρατός και αντάρτες σταματούν τις επιθέσεις από αύριο Πέμπτη
Ο πρόεδρος της Κούβας Μιγκέλ Ντίαζ-Κανέλ χειροκροτεί καθώς ο Πρόεδρος της Κολομβίας Γκουστάβο Πέτρο και ο διοικητής του ELN Αντόνιο Γκαρσία σφίγγουν τα χέρια κατά τη διάρκεια τελετής υπογραφής διμερούς συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός μεταξύ τους στην Αβάνα (AP Photo/Ramon Espinosa, File)

Οι μονάδες των Ένοπλων Δυνάμεων της Κολομβίας και οι μαχητές της οργάνωσης ανταρτών Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN, γκεβαριστές) θα σταματήσουν από αύριο Πέμπτη 6 Ιουλίου τις επιθετικές επιχειρήσεις τους ως την εφαρμογή πλήρους κατάπαυσης του πυρός την 3η Αυγούστου, ανακοινώθηκε από την παράταξη και από την κυβέρνηση.

Το βήμα αυτό είχε συμφωνηθεί τον Ιούνιο, στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στην Αβάνα ανάμεσα στην κυβέρνηση και το κίνημα αυτό, επισήμως το τελευταίο που συνεχίζει τον ένοπλο αγώνα στο κράτος της Λατινικής Αμερικής. Οι συνομιλίες έχουν σκοπό η χώρα να γυρίσει επιτέλους τη σελίδα του εμφυλίου πολέμου, που διαρκεί κάπου εξήντα χρόνια και έχει στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν μισό εκατομμύριο ανθρώπους.

«Από τις 00:000 της 6ης Ιουλίου ως τις 00:00 της 3ης Αυγούστου 2023, οι δομές του ELN πρέπει να σταματήσουν όλες τις επιθετικές στρατιωτικές ενέργειες εναντίον των ενόπλων δυνάμεων και της αστυνομίας σε όλη την επικράτεια της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων συλλογής πληροφοριών», ανέφερε η ηγεσία της οργάνωσης σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε χθες Τρίτη.

Οι αντάρτες θα είναι σε θέση να αμύνονται αν μονάδες τους δεχθούν επίθεση ή απειληθούν, διευκρινίζεται πάντως στο κείμενο.

Κυβερνητικές πηγές του Γαλλικού Πρακτορείου επισήμαναν πως η ανακοίνωση προσδοκάται πως θα σημάνει τη διακοπή των συγκρούσεων, ενόψει της εξάμηνης εκεχειρίας που συμφωνήθηκε την 9η Ιουνίου στην Αβάνα.

Ο κυβερνητικός επίτροπος ειρήνης, Ντανίλο Ρουέδα, διαβεβαίωσε χθες πως ο πρόεδρος της χώρας Γουστάβο Πέτρο πρόκειται να δώσει από την πλευρά του στη δημοσιότητα ανακοίνωση προς τον ίδιο σκοπό, που θα περιλαμβάνει ρητές και συγκεκριμένες διαταγές στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Το ίδιο ανήγγειλε ο υπουργός Άμυνας Ιβάν Βελάσκες, κάνοντας λόγο για προεδρικό εκτελεστικό «διάταγμα» το οποίο θα προβλέπει την «διακοπή των επιθετικών επιχειρήσεων» από αύριο Πέμπτη.

Στα τέλη Ιουνίου, οι κολομβιανές ένοπλες δυνάμεις σκότωσαν έξι μαχητές του ELN στον νομό Αράουκα (ανατολικά). Κατόπιν, ο επικεφαλής της οργάνωσης Αντόνιο Γκαρσία κατηγόρησε τον στρατό και παραστρατιωτικούς πως ετοιμάζονταν για επιθέσεις σε κοινότητες κλειδιά στον νομό Τσοκό (βορειοδυτικά).

Σύμφωνα με τον κ. Βελάσκες, μέτωπο ELN που δεν έχει πρόθεση να συμμορφωθεί προς την κατάπαυση του πυρός κάνει «ένοπλη απεργία» εκεί.

Η πλήρης κατάπαυση του πυρός θα αρχίσει την 3η Αυγούστου και, τουλάχιστον στη θεωρία, θα έχει εξάμηνη διάρκεια. Η τήρησή της θα επιβλέπεται από τον ΟΗΕ.

Αν κρατήσει, θα πρόκειται για το πιο χειροπιαστό αποτέλεσμα μέχρι σήμερα στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, που άρχισαν τον Νοέμβριο του 2022 και εγγράφονται στο πλαίσιο των προσπαθειών του σοσιαλδημοκράτη προέδρου Πέτρο, του πρώτου στην ιστορία της Κολομβίας που ανήκει στην αριστερά, να τερματιστεί οριστικά ο περίπλοκος πόλεμος ανάμεσα στις δυνάμεις της κυβέρνησης, παρατάξεις ανταρτών, ακροδεξιές παραστρατιωτικές οργανώσεις και συμμορίες που διακινούν ναρκωτικά.

Ελπίδα είναι πως θα σημάνει τον τερματισμό εγκλημάτων σε βάρος πολιτών και αξιωματούχων, μεταξύ άλλων τις απαγωγές.

Ο ELN διέθετε κάπου 5.850 μαχητές στις αρχές του 2022, κατά τους αριθμούς του υπουργείου Άμυνας της Κολομβίας.

Προσπάθειες που καταβλήθηκαν στο παρελθόν να κλειστεί συμφωνία ειρήνης με διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε κυβερνήσεις της Κολομβίας και την οργάνωση αυτή, που ιδρύθηκε το 1964, απέτυχαν όλες, εν μέρει διότι η οργάνωση της άκρας αριστεράς είναι αποκεντρωμένη και όχι σπάνια ενσκήπτουν διχογνωμίες στις τάξεις της.

Τα μέρη προβλέπουν να ξαναρχίσουν τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις τους τη 14η Αυγούστου στο Καράκας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ