ΚΟΣΜΟΣ

Κρεμλίνο: Ανοιχτή η παράταση της συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά

Κρεμλίνο: Ανοιχτή η παράταση της συμφωνίας  της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά
O Ντμίτρι Πεσκόφ (Valery Sharifulin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Δεν έχει λάβει τελική απόφαση για το εάν θα παρατείνει τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά η Μόσχα, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο.

 

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα επίσημη απόφαση για το εάν θα παραταθεί η συμφωνία, που επιτρέπει την ασφαλή εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία.

Η Ρωσία έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει απαισιόδοξη για τις προοπτικές ανανέωσης της συμφωνίας πέραν της 17ης Ιουλίου λόγω των εμποδίων στις δικές της εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων.

Πάντως, όπως μεταδίδει το Reuters, ο Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι υπάρχει ακόμα χρόνος μέχρι η Δύση να ικανοποιήσει αυτά τα μέρη της συμφωνίας που αφορούν τη Ρωσία.

Ανησυχία

Eάν δεν αρθούν τα εμπόδια που έχουν τεθεί στις αποστολές της Ρωσίας, η χώρα απειλεί να αποσυρθεί από τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας, η επισιτιστική κρίση θα ενταθεί ακόμη περισσότερο.

Η πείνα σε περιοχές στο Κέρας της Αφρικής αποφεύχθηκε φέτος καθώς η περίοδος των βροχών ξεπέρασε τις προβλέψεις. Ωστόσο αξιωματούχοι ανθρωπιστικών οργανώσεων δηλώνουν ότι περίπου 60 εκατ. άνθρωποι συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν επισιτιστική ανασφάλεια σε επτά χώρες της ανατολικής Αφρικής και ανησυχούν για τον αντίκτυπο ενός νέου πλήγματος.

«Η μη ανανέωση της πρωτοβουλίας της Μαύρης Θάλασσας θα πλήξει απολύτως την ανατολική Αφρική πολύ, πολύ σκληρά», δήλωσε πρόσφατα η Ντομινίκ Φερέτι.

Η υψηλόβαθμη αξιωματούχος στο Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) τόνισε πως «υπάρχει ένας αριθμός χωρών που εξαρτώνται από το σιτάρι της Ουκρανίας και χωρίς αυτό θα βλέπαμε σημαντικά υψηλότερες τιμές τροφίμων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ