ΚΟΣΜΟΣ

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Φρούριο το Βίλνιους - Τι δυνάμεις και οπλικά συστήματα έχουν αναπτύξει οι σύμμαχοι

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Φρούριο το Βίλνιους - Τι δυνάμεις και οπλικά συστήματα έχουν αναπτύξει οι σύμμαχοι
Γερμανικοί Patriot έχουν αναπτυχθεί στη Λιθουανία AP Photo/Mindaugas Kulbis

Σε φρούριο έχει μετατραπεί το Βίλνιους για τη Σύνοδο Κορυφής του NATO, με τους συμμάχους να προχωρούν σε ανάπτυξη των πιο εξελιγμένων οπλικών συστημάτων για την προστασία του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν και των άλλων ηγετών που θα δώσουν το παρών.  

Εύλογη κίνηση καθώς, όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, το μέρος όπου πραγματοποιείται η σύνοδος είναι σε απόσταση μόλις 32 χιλιομέτρων από τον στενό σύμμαχο της Ρωσίας -τη Λευκορωσία.

Δεκαέξι μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας έχουν στείλει περίπου 1.000 στρατιώτες για τη ασφάλεια της συνόδου που διεξάγεται την Τρίτη και την Τετάρτη (11 –12 Ιουλίου) σε απόσταση 151 χιλιομέτρων από την ίδια τη Ρωσία. Πολλές είναι οι χώρες που έχουν στείλει προηγμένα αεροπορικά συστήματα τα οποία δεν διαθέτουν οι χώρες της Βαλτικής.

«Θα ήταν ανεύθυνο να έμενε ο ουρανός μας απροστάτευτος ενώ φτάνουν ο Μπάιντεν και ηγέτες από 40 χώρες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Λιθουανός πρόεδρος Γκιτάνας Ναουσέντα.

Οι χώρες της Βαλτικής, Λιθουανία, Εσθονία και Λετονία που ήταν κάποτε υπό τον έλεγχο της Μόσχας αλλά έχουν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2004 δαπανούν πάνω από το 2% στην Άμυνα.

Ωστόσο για την περιοχή που έχει πληθυσμό έξι εκατομμύρια δεν είναι αρκετό για να διατηρηθούν μεγάλοι στρατοί, να δαπανηθούν χρήματα για την αεράμυνα και να αποκτηθούν πολεμικά αεροπλάνα.

Οι συμμαχικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί

Γι' αυτούς τους λόγους η Γερμανία ανέπτυξε 12 εκτοξευτήρες πυραύλων Patriot, που είναι σε θέση να καταρρίψουν βαλλιστικούς και πυραύλους Κρουζ ή πολεμικά αεροσκάφη.

Η Ισπανία έχει αναπτύξει το αεροπορικό σύστημα NASAMS, η Γαλλία στέλνει Caesar, η Φινλανδία και η Δανία έχουν μεταφέρει στη Λιθουανία πολεμικά αεροσκάφη και το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία προσφέρουν τα μέσα για την κατάρριψη drone.

Επίσης Πολωνία και Γερμανία έχουν στείλει ειδικές δυνάμεις οι οποίες υποστηρίζονται από ελικόπτερα ενώ άλλες χώρες στέλνουν εξοπλισμό για την αντιμετώπιση εξοπλισμού για πιθανά χημικά, βιολογικά και πυρηνικά χτυπήματα.

Για τον Ναουσέντα είναι σημαντικό η ΝΑΤΟϊκή παρουσία να γίνει μόνιμη.

«Σκεφτόμαστε το τι θα γίνει μετά το τέλος τη Συνόδου, το ΝΑΤΟ πρέπει να δημιουργήσει μόνιμες αεράμυνες στις χώρες της Βαλτικής».

Πολίτες που ζουν κοντά στα σύνορα δηλώνουν ότι νιώθουν απόλυτα ασφαλείς παρά την εγγύτητα με την Λευκορωσία και το ενδεχόμενο να υπάρξει παρουσία της Wagner.

«Πιστεύετε ότι η Wagner ή η Λευκορωσία θα μπορούσαν να επιτεθούν στη Λιθουανία που είναι στο ΝΑΤΟ; Δεν έχουν τα κότσια. Το ΝΑΤΟ είναι τον ΝΑΤΟ και νιώθουμε ασφαλείς. Γιατί να φοβόμαστε τους Λευκορώσους;», λέει ο 67χρονος Έντβαρντ Ρινκούν ο οποίος ζει σε ένα χωριός σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από τη Λευκορωσία.

«Αν η Λιθουανία ήταν μόνη της θα ένιωθα διαφορετικά», πρόσθεσε. «Αν δεν είμασταν στο ΝΑΤΟ τα πράγματα θα ήταν όπως είναι τώρα στην Ουκρανία», λέει με τη σειρά της η 55χρονη Έλενα Ταράσεβιτς από το ίδιο χωριό.

Στο αεροδρόμιο του Βίλνιους οκτώ πύραυλοι Patriot είναι στραμμένοι προς το ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ. Άλλοι δύο προς τη Λευκορωσία.

Από την πλευρά της η Λιθουανία έχει τριαπλασιάσει την στρατιωτική παρουσία στα σύνορα με τη Λευκορωσία και τη Ρωσία συνεπικουρούμενη από στρατιώτες της Λετονίας και της Πολωνίας.

Οι δύο χώρες έστειλαν και αστυνομικούς για να πραγματοποιήσουν περιπολίες στο Βίλνιους.

Επίσης συνέπεια της συνόδου επανήλθαν οι διασυνοριακοί έλεγχοι στα σύνορα της Λιθουανίας με την Πολωνία και την Λετονία.

Ο δήμαρχος του Βίλνιους συμβούλευσε τους πολίτες να βρεθούν εκτός πόλης για να αποφύγουν την ταλαιπωρία καθώς ένα μεγάλο τμήμα του Βίλνιους θα είναι αποκλεισμένο λόγω της συνόδου.