ΚΟΣΜΟΣ

Ινδία: Εφτασαν τους 30 οι νεκροί από πλημμύρες και κατολισθήσεις λόγω του μουσώνα

Ινδία: Εφτασαν τους 30 οι νεκροί από πλημμύρες και κατολισθήσεις λόγω του μουσώνα
AP Photo/ Aqil Khan

Κατολισθήσεις και πλημμύρες που προκλήθηκαν από τις καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις, λόγω του μουσώνα που πλήττει τη βόρεια Ινδία, είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 30 άνθρωποι, ενώ ορισμένες περιοχές έχουν αποκοπεί από τον υπόλοιπο κόσμο.

Οι αρχές περιμένουν να σταματήσει η βροχή ώστε να σταλούν ελικόπτερα για να απεγκλωβίσουν 300 ανθρώπους –μεταξύ των οποίων και τουρίστες– στις περιοχές Χιμασάλ Πραντές, Λαχόλ και Κούλου.

Ωστόσο η μετεωρολογική υπηρεσία προβλέπει ακόμη περισσότερη βροχή στη βόρεια Ινδία τις επόμενες ημέρες, ενώ οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η κλιματική αλλαγή καθιστά πιο έντονες τις βροχές του μουσώνα.

«Τις δύο τελευταίες ημέρες οι νεκροί λόγω του μουσώνα έφτασαν τους 20 στο Χιμασάλ Πραντές», ανέφερε ο Όμκαρ Σάρμα, αρμόδιος για τη διαχείριση των καταστροφών σε αυτό το κρατίδιο.

Άλλοι εννέα θάνατοι έχουν αναφερθεί στο Ρατζαστάν, στο Ουτάρ Πραντές και στις περιοχές Ουταρακάντ και Κασμίρ των Ιμαλαΐων.

Από τις βροχές παρασύρθηκαν οχήματα, καταστράφηκαν κτίρια και γέφυρες στο Χιμασάλ Πραντές, το κρατίδιο που έχει πληγεί περισσότερο.

Μόλις προχθές, Κυριακή, 9/7, η χώρα κατέγραφε τουλάχιστον 15 νεκρούς στα βόρεια, από πλημμύρες και κατολισθήσεις.

Το Νέο Δελχί καταγράφει απανωτά ημερήσια ρεκόρ βροχόπτωσης τα τελευταία 40 χρόνια, όπως αναφέρουν οι αρχές και τα μέσα ενημέρωσης. Οι δρόμοι πλημμύρισαν καθώς έπεσαν 153 χιλιοστά βροχόπτωσης.

Τα σχολεία παρέμειναν και σήμερα, 10/7, κλειστά, ενώ πολλοί δρόμοι της ινδικής πρωτεύουσας έχουν πλημμυρίσει και η περιοχή έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς τα νερά του ποταμού Γιάμουνα έχουν φουσκώσει και υπάρχει κίνδυνος υπερχείλισης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ