ΚΟΣΜΟΣ

Σε θερμό κλίμα η συνάντηση Μπάιντεν - Ερντογάν: Πώς αποτιμά η Αθήνα τη στροφή της Άγκυρας στη Δύση

Σε θερμό κλίμα η συνάντηση Μπάιντεν - Ερντογάν: Πώς αποτιμά η Αθήνα τη στροφή της Άγκυρας στη Δύση
Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν με τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν AP Photo / Susan Walsh

Θετικά αποτιμά η ελληνική πλευρά την επαναπροσέγγιση Τουρκίας με τη Δύση, όπως διαφάνηκε και από τη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν  στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βιλίνιους.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες πριν από το ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αύριο Τετάρτη (12/7) στα πλαίσια της Συνόδου του ΝΑΤΟ.

Έχοντας διαμηνήσει πως η μοναδική διαφορά με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα προσέλθει στη συνάντηση ευελπιστώντας να διατηρηθεί το καλό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στις σχέσεις των δύο χωρών το τελευταίο διάστημα.

Σε ό,τι αφορά στο θέμα των F-16, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν πως πριν από 4 χρόνια η γειτονική χώρα θα λάμβανε 100 αμερικανικά μαχητικά 5ης γενιάς, τύπου F-35 χωρίς κανένα περιορισμό, ενώ σήμερα υπόκειται στους περιορισμούς του Κογκρέσου για την αναβάθμιση και την απόκτηση μαχητικών, τύπου F-16.

Μητσοτάκης: Ελλάδα και Τουρκία δεν είναι καταδικασμένες να ζουν σε κλίμα έντασης

Νωρίτερα, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, χαιρέτισε σε δηλώσεις του την επί της αρχής απόφαση της Τουρκίας να δεχθεί στους κόλπους του ΝΑΤΟ τη Σουηδία.

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την πεποίθηση πως κατά την επικείμενη συνάντηση μπορεί να γίνει ένα νέο πρώτο βήμα επανεκκίνησης των σχέσεων Αθήνας και Άγκυρας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε σε κλίμα έντασης».

Τόνισε ότι οι διαφορές μεταξύ των δύο χωρών είναι σημαντικές, ωστόσο μπορεί να υπάρξει συμφωνία με πνεύμα καλής γειτονίας και σεβασμό του διεθνούς δικαίου.

«Θα χαράξουμε έναν οδικό χάρτη, ώστε να μπορέσουμε να επιλύσουμε τη σημαντικότερη γεωπολιτική μας διαφορά που δεν είναι άλλη από την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών δηλαδή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδος στο Αιγαίο και στην Ανατολικη Μεσογειο» σημείωσε.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός πρόσθεσε πως οι δύο πλευρές μπορούν να οικοδομήσουν επάνω στο θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί τους τελευταίους μήνες προκειμένου να γίνουν βήματα προόδου, κάτι που θα αποβεί προς όφελος των λαών και των δύο χωρών.

Ερντογάν σε Μπάιντεν: Η συνάντησή μας είναι το πρώτο βήμα προς τα εμπρός

Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε και η συνάντηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζο Μπάιντενστο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε τις ευχαριστίες του στον Ταγίπ Ερντογάν για «τις διπλωματικές ενέργειες και το θάρρος να δεχθείτε έναν σύμμαχο και θέλω να σας ευχαριστήσω και για την ηγεσία σας», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα σημείωσε: «Αυτή η διάσκεψη εκφράζει την δέσμευσή μας στο αμυντικό δόγμα της Συμμαχίας αλλά και το πόσο στενοί σύμμαχοι είμαστε στο ΝΑΤΟ και ελπίζω να γίνουμε ακόμη πιο ισχυροί.

Με τη σειρά του, ο Τούρκος πρόεδρος, ανέφερε πως «η σημερινή μας συνάντηση στο πλαίσιο της διάσκεψης κορυφής είναι το πρώτο βήμα προς τα εμπρός».

Εκτίμησε πως «οι προηγούμενες συναντήσεις μας ήταν απλά ζέσταμα. Αλλά πλέον ξεκινάμε μία νέα διαδικασία. Μία διαδικασία πενταετή. Και τώρα ετοιμάζεστε για τις επερχόμενες εκλογές και με την ευκαιρία θα ήθελα να σας ευχηθώ καλή τύχη».

Στη διαδικασία, λοιπόν, αυτή ο Ερντογάν δήλωσε ότι πιστεύει ότι είναι ώρα για διαβουλεύσεις σε επίπεδο αρχηγών κρατών με τις ΗΠΑ ως μέρος του στρατηγικού μηχανισμού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ