ΚΟΣΜΟΣ

Μακρόν: «Τεράστιο λάθος του Πούτιν να χρησιμοποιήσει τα τρόφιμα ως όπλο»

Μακρόν: «Τεράστιο λάθος του Πούτιν να χρησιμοποιήσει τα τρόφιμα ως όπλο»
Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν AP Photo

«Τεράστιο λάθος» χαρακτήρισε την απόφαση του Βλαντίμιρ Πούτιν να χρησιμοποιήσει «τα τρόφιμα ως όπλο» ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν σε δηλώσεις τους μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου της ΕΕ με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής (ΕΕ-CELAC) στις Βρυξέλλες.

Ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε ότι «η Ρωσία αποφάσισε πρώτη να πάρει μία τεράστια ευθύνη απέναντι σε πολλές χώρες. Τη Μέση Ανατολή, αφρικανικές ακόμη και ασιατικές χώρες οι οποίες είχαν μεγάλη εξάρτηση από αυτή τη συμφωνία (σ.σ. την Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας για τα Σιτηρά) και θα επηρεαστούν από την μονομερή απόφαση της Ρωσίας».

Η αντίδραση του Μακρόν αφορά στην πρόσφατη ανακοίνωση του Κρεμλίνου να αναστείλει τη συμμετοχή της Ρωσίας στη συμφωνία εξαγωγής σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Να υπενθυμίσουμε πως η συμφωνία συνήφθη με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ και της Τουρκίας τον Ιούλιο του 2022, είχε στόχο να ανακουφίσει παγκόσμια επισιτιστική κρίση επιτρέποντας την ασφαλή εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών που είχαν αποκλειστεί στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Ο Πούτιν αποφάσισε να χρησιμοποιήσει ως όπλο τα τρόφιμα και πιστεύω ότι πρόκειται για τεράστιο λάθος. Η ευθύνη μας είναι να εργαστούμε πολύ στενά για τη διευκόλυνση των εξαγωγών των σιτηρών, των δημητριακών, των λιπασμάτων» συμπλήρωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Οσον αφορά τα αποτελέσματα της Συνόδου ΕΕ-CELAC, ο κ. Μακρόν ανέφερε σχετικά με την Ουκρανία: «Εχουμε μία ξεκάθαρη ρητορική. Αυτό που είναι σημαντικό για μένα είναι ότι όλα τα μέλη της ΕΕ είναι πολύ ευθυγραμμισμένα σε αυτό, και όλα τα μέλη της CELAC είναι ευθυγραμμισμένα, εκτός από την Νικαράγουα. […] Είναι σημαντικό το ότι είμαστε ξεκάθαρα αυτοί που χτίζουμε γέφυρες και δημιουργούμε ενότητα . Κάνουμε τη δουλειά μας, υποστηρίζοντας την Ουκρανία, όντας ξεκάθαροι, επιβάλλοντας κυρώσεις στη Ρωσία ως Ευρωπαίοι, ως σύμμαχοι, αλλά πρέπει να αποφύγουμε έναν μεγάλο διχασμό αυτού του κόσμου και πιστεύω ότι μια τέτοια Σύνοδος αποκτά πολύ μεγαλύτερη σημασία καθώς συμβάλλει προς την ενότητα» κατέληξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ