ΚΟΣΜΟΣ

Αμαζόνιος: Οι οκτώ ηγέτες δεν συμφώνησαν σε κοινό στόχο για τον τερματισμό της αποψίλωσης

Αμαζόνιος: Οι οκτώ ηγέτες δεν συμφώνησαν σε κοινό στόχο για τον τερματισμό της αποψίλωσης
H πόλη της Μπελέμ όπου έγινε η σύνοδος AP Photo/Eraldo Peres

Οι προσδοκίες για συμφωνία για τον τερματισμό της αποψίλωσης των δασών διαψεύστηκαν, καθώς οι οκτώ χώρες που μοιράζονται την λεκάνη του Αμαζονίου απέτυχαν να καταλήξουν σε κοινό στόχο.     

Όπως αναφέρει το BBC, οι αντιπροσωπείες των χωρών που συμμετείχαν στη διήμερη σύνοδο στην πόλη Μπελέμ για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια αν και συμφώνησαν στη δημιουργία συμμαχίας για την καταπολέμηση της αποψίλωσης των δασών, κάθε χώρα ξεχωριστά θα αποφασίζει το στόχο που θα βάλει.

Η διατήρηση του Αμαζονίου είναι στο επίκεντρο των προσπαθειών για να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή.

Σχεδόν το 60% του Αμαζονίου που είναι το μεγαλύτερο τροπικό δάσος του κόσμου βρίσκεται στη Βραζιλία. Οι υπόλοιπες χώρες που βρίσκονται στη λεκάνη είναι η Βολιβία, η Κολομβία, ο Ισημερινός, η Γουιάνα, το Περού, το Σουρινάμ και η Βενεζουέλα.

Απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες την Τρίτη (8/8), κατά την έναρξη της συνόδου, ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα έκανε λόγο για «σοβαρή επιδείνωση της κλιματικής κρίσης» για να προσθέσει ότι «οι προκλήσεις της εποχής μας και οι ευκαιρίες που προκύπτουν, απαιτούν να αναλάβουμε δράση από κοινού. Η κατάσταση δεν ήταν ποτέ τόσο επείγουσα».

Η αποψίλωση των δασών έχει μειωθεί δραματικά μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον Λούλα, καθώς ο προκάτοχός του Ζαίρ Μπολσονάρου ήταν υπέρ της ανάπτυξης και όχι της διατήρησης του τροπικού δάσους.

Οι παριστάμενοι συμφώνησαν, επίσης, την ενίσχυση της συνεργασίας στα θέματα όπως η διαχείρηση των υδάτινων πόρων, η υγεία, η βιώσιμη ανάπτυξη, αλλά και η διατύπωση κοινών θέσεων σε παγκόσμιες συνόδους για το κλίμα.

Φυσικά δεν έλειψαν και οι διαφωνίες. Ο πρόεδρος της Κολομβίας Γκουστάβο Πέτρο ζήτησε από τις άλλες χώρες να στηρίξουν την πολιτική του για απαγόρευση νέων πρωτοβουλιών για εξόρυξη πετρελαίου ενώ η Βραζιλία εξετάζει το ενδεχόμενο να εντείνει την εξόρυξη σε κάποιες περιοχές κοντά στον Αμαζόνιο.

Σημειώνεται ότι στην πόλη Μπελέμ θα γίνει η Παγκόσμια Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή το 2025.

Τα εκαττομύρια των δέντρων του Αμαζονίου συγκρατούν μεγάλες ποσότητες άνθρακα που έχει συγκεντρωθεί εδώ και αιώνες ενώ κάθε χρόνο τα φύλλα της συνεχίζουν να απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα το οποίο αν παρέμενε στην ατμόσφαιρα θα οδηγούσε σε αύξηση των παγκόσμιων θερμοκρασιών.

Η θερμοκρασία του πλανήτη έχει αυξηθεί κατά 1,1 βαθμό Κελσίου από την έναρξη της βιομηχανικής εποχής και θα συνεχίζουν να ανεβαίνουν αν οι κυβερνήσεις δεν λάβουν αποφάσεις για μείωση των εκλύσεων αερίων του θερμοκηπίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ