ΚΟΣΜΟΣ

«Σφιχτοχέρες» οι Γιαπωνέζες – Μειώνουν συνεχώς το χαρτζιλίκι στο σύζυγο

«Σφιχτοχέρες» οι Γιαπωνέζες – Μειώνουν συνεχώς  το χαρτζιλίκι στο σύζυγο
REUTERS/Toru Hanai

Οι Γιαπωνέζες έχουν το πάνω χέρι στον οικογενειακό προϋπολογισμό. Ακόμη και εάν δεν εργάζονται, ο σύζυγός τους τούς δίνει το μηνιαίο μισθό και εκείνες του δίνουν κάθε μήνα χαρτζιλίκι για να καλύψει μικρά, προσωπικά του έξοδα.

Τα παράπονα δημιουργούνται στη συζυγική στέγη, όταν το χαρτζιλίκι μειώνεται και οι σύζυγοι καλούνται να περικόψουν τα μικροέξοδά τους.

Σύμφωνα με έρευνα της τράπεζας Shinsei, οι συμβίες, οι οποίες παραδοσιακά κρατούν το "πορτοφόλι" της οικογένειας, δίνουν στους άνδρες τους ολοένα και λιγότερο... χαρτζιλίκι -ποσό που απέχει πολύ απ' ότι τους παραχωρούσαν για τα μικροέξοδά τους τη δεκαετία του '80.

'Ετσι, ένας εργαζόμενος σύζυγος δίνει κατά μέσο όρο μόλις 5 ευρώ για το μεσημεριανό φαγητό του, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έρευνα που έγινε σε 1.000 άνδρες, ηλικίας 20 έως 50 ετών.

Οι Ιάπωνες μισθωτοί, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, λαμβάνουν πλέον κατά μέσο όρο μόλις 37.873 γεν (332 ευρώ με την τρέχουσα ισοτιμία) κάθε μήνα για τα καθημερινά έξοδά τους, συμπεριλαμβανομένου και του μεσημεριανού φαγητού. Το ποσό αυτό είναι το τρίτο μικρότερο που έχει καταγράψει η τράπεζα από το 1979, όταν ξεκίνησε τις μελέτες της για το θέμα αυτό.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και στις αρχές της δεκαετίας του '90, οι υπάλληλοι γραφείου ζούσαν τη "μεγάλη ζωή": το χαρτζιλίκι τους είχε φτάσει τότε τα 77.725 γεν (680 ευρώ) τον μήνα.

Οι άνδρες δαπανούν το χαρτζιλίκι τους για το φαγητό τους, τις εξόδους τους με συναδέλφους για να πιουν μια μπίρα, για να κουρευτούν ή για να αγοράσουν μικροπράγματα, όπως κάποιο φτηνό ρούχο. Τα πιο ακριβά ενδύματά τους και άλλες σημαντικές αγορές καλύπτονται από τον οικογενειακό προϋπολογισμό, με τη σύμφωνη γνώμη της κυρίας του σπιτιού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ