ΚΟΣΜΟΣ

Καταιγίδα Χίλαρι: Κίνδυνος ξαφνικών πλημμυρών στην Καλιφόρνια

Καταιγίδα Χίλαρι: Κίνδυνος ξαφνικών πλημμυρών στην Καλιφόρνια
(AP Photo/Mark J. Terrill)

Καταρρακτώδεις βροχές έπληξαν την Καλιφόρνια χθες Κυριακή (20/8) όπου έφτασε η τροπική καταιγίδα Χίλαρι απειλώντας τις νοτιοδυτικές ΗΠΑ με ενδεχομένως φονικές ξαφνικές πλημμύρες, μετά το πέρασμά της από το Μεξικό όπου προκάλεσε τον θάνατο ενός ανθρώπου.

Ταυτόχρονα, σεισμός μεγέθους 5,1 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε κοντά στην πόλη Οχάι, στη νότια Καλιφόρνια, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν αναφορές για θύματα ή ζημιές.

Ο τυφώνας Χίλαρι, αν και υποβαθμίστηκε σε τροπική καταιγίδα, παραμένει επικίνδυνος με ανέμους ταχύτητας 95 χιλιομέτρων την ώρα να πλήττουν χθες το απόγευμα τη χερσόνησο Μπάχα Καλιφόρνια, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων των ΗΠΑ (NHC).

Η πολύ σπάνια για τη νότια Καλιφόρνια καταιγίδα μετακινείται με ταχύτητα 37 χιλιομέτρων την ώρα, επεσήμανε η ίδια πηγή.

Χθες το βράδυ το NHC προειδοποίησε για το ενδεχόμενο «ιστορικών διαστάσεων βροχοπτώσεων» που ενδέχεται «να προκαλέσουν τοπικά καταστροφικές ξαφνικές πλημμύρες ικανές να απειλήσουν ζωές» σε κάποιες περιοχές της πολιτείας μέχρι σήμερα το πρωί.

Τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο μετέδωσε βίντεο από μεγάλες πλημμύρες σε κάποιες περιοχές του Παλμ Σπρινγκς, έξω από το Λος Άντζελες, ενώ η υπηρεσία Εθνικών Πάρκων ανακοίνωσε ότι το εθνικό πάρκο της Κοιλάδας του Θανάτου παραμένει κλειστό λόγω «επικίνδυνων συνθηκών».

Από την πλευρά της η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης (Fema) έχει αναπτύξει ομάδες στις περιοχές από τις οποίες αναμένεται να περάσει η Χίλαρι.

«Πρωτοφανές»

Σύμφωνα με τη δήμαρχο του Λος Άντζελες Κάρεν Μπας, «πρόκειται για ένα πρωτοφανές μετεωρολογικό φαινόμενο».

Ο κυβερνήτης της πολιτείας Γκάβιν Νιούσομ κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε μεγάλο μέρος των νότιων περιοχών της Καλιφόρνιας.

Οι αρχές έχουν δημιουργήσει πέντε Κέντρα Υποδοχής και έχουν κινητοποιήσει 7.500 εργαζόμενους, ανάμεσά τους ομάδες διάσωσης και πολλές εκατοντάδες στρατιώτες, σύμφωνα με το γραφείο του Νιούσομ.

Το Σαν Ντιέγκο προετοιμάζεται για ενδεχομένως επικίνδυνες πλημμύρες. Οι κάτοικοι της πόλης βάζουν σάκους με άμμο για να κλείσουν τις πόρτες και τα παράθυρα των σπιτιών τους, ενώ οι τοπικές αρχές έχουν ζητήσει από τους πολίτες να μην πλησιάζουν στις παράκτιες περιοχές.

Κάποιες περιοχές στο Όρεγκον και το Άινταχο αναμένεται επίσης να πληγούν από ισχυρές βροχοπτώσεις και ενδεχομένως από ξαφνικές πλημμύρες, τόνισε το NHC.

Κλιματική αλλαγή

Παράλληλα ανεμοστρόβιλοι είναι πιθανό να σχηματιστούν στη νοτιοανατολική Καλιφόρνια, τη δυτική Αριζόνα, τη νότια Νεβάδα και το νοτιοδυτικό άκρο της Γιούτα, σημείωσε η ίδια πηγή.

Σύμφωνα με τη Νάνσι Ουόρντ, διευθύντρια της Υπηρεσίας Αντιμετώπισης Έκτακτων καταστάσεων της Καλιφόρνιας, η Χίλαρι ενδέχεται να είναι μία από τις χειρότερες καταιγίδες που έχουν πλήξει την πολιτεία εδώ και μία δεκαετία. «Πρόκειται για μια πάρα πολύ επικίνδυνη και σοβαρή καταιγίδα», υπογράμμισε.

Στο Μεξικό ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του από τις καταρρακτώδεις βροχές που προκάλεσε η τροπική καταιγίδα, ενώ ζημιές υπέστησαν υποδομές στο νότιο τμήμα της χερσονήσου Μπάχα Καλιφόρνια.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι καταιγίδες γίνονται πιο ισχυρές καθώς αυξάνεται η θερμοκρασία της Γης λόγω της κλιματικής αλλαγής.

«Πρέπει επίσης να εξετάσουμε ποια σχέση έχει η κλιματική αλλαγή με αυτά τα βίαια μετεωρολογικά φαινόμενα», δήλωσε στο CNNi η υπεύθυνη της Fema Ντιάν Κρίσγουελ. «Ποιος θα είναι ο κίνδυνος στο μέλλον».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ