ΚΟΣΜΟΣ

Επίθεση Τουρκοκυπρίων στην Πύλα: Καταδίκη από Συμβούλιο Ασφαλείας και Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Επίθεση Τουρκοκυπρίων στην Πύλα: Καταδίκη από Συμβούλιο Ασφαλείας και Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Στιγμιότυπο από την επίθεση στην Πύλα Screen grab / Twitter / Cyprus Embassy in US

Σαφές μήνυμα έστειλε τόσο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που συνεδρίασε κεκλεισμένων των θυρών τη Δευτέρα (21/8), όσο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την επίθεση Τουρκοκυπρίων σε ειρηνευτική αποστολή του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στην Πύλα.

Συγκεκριμένα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ανακοίνωσή του σημείωσε πως «καταδικάζουμε απερίφραστα την επίθεση σε προσωπικό της UNFICYP και οχήματα του ΟΗΕ στην Πύλα/Σωρό και συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση».

Παράλληλα, επισημαίνει πως «η Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNFICYP) διαδραματίζει κρίσιμο σταθεροποιητικό ρόλο και είναι ζωτικής σημασίας να μπορέσει να εκπληρώσει την αποστολή της όπως έχει δοθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να συνεργαστεί με τους ενδιαφερόμενους φορείς στην Κύπρο για να δημιουργήσει τον πολιτικό χώρο για μια μόνιμη διευθέτηση συμφωνία βασισμένη σε ψηφίσματα του Συμβούλιο Ασφαλείας Ηνωμένων Εθνών».

Την επίθεση «καταδίκασαν» και τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που πραγματοποίησε κλειστή συνεδρίαση για το ζήτημα τη Δευτέρα (21/8).

Ειδικότερα, το προσχέδιο του Συμβουλίου Ασφαλείας για την κατάσταση στην Κύπρο αναφέρει ότι «τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας εξέφρασαν σοβαρές ανησυχίες για την έναρξη κατασκευαστικών εργασιών από την τουρκοκυπριακή πλευρά χωρίς άδεια, εντός της ουδέτερης ζώνης των Ηνωμένων Εθνών στην Πύλα, γεγονός που αντιβαίνει στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας», όπως μεταδίδει το κυπριακό πρακτορείο ειδήσεων.

Καταλήγοντας, τα μέλη του ΣΑ «εξέφρασαν ευχές για ταχεία και πλήρη ανάρρωση των ειρηνευτών που τραυματίστηκαν» συμπληρώνοντας πως «επιθέσεις που στοχοποιούν μέλη της ειρηνευτικής δύναμης, συνιστούν εγκλήματα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Ερντογάν για τη Νεκρή Ζώνη: «Απαράδεκτη» η παρέμβαση του ΟΗΕ

«Απαράδεκτη» χαρακτήρισε από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την παρέμβαση του ΟΗΕ.

Μάλιστα, υπογράμμισε ότι «η Τουρκία, ως εγγυήτρια δύναμη, δεν θα επιτρέψει παράνομες ενέργειες στην Κύπρο και αναμένει μια ανθρωπιστική λύση».

«Με το να εμποδίζονται οι Τουρκοκύπριοι που ζουν στην Πύλα να φτάσουν στην πατρίδα τους δεν είναι ούτε νόμιμο ούτε ανθρώπινο» συμπλήρωσε, καταλήγοντας πως «η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ φάνηκε να μεροληπτεί με την παρέμβασή της στη Βόρεια Κύπρο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ