ΚΟΣΜΟΣ

Τα σκάνδαλα με τις υψηλές τιμές στην Ιταλία διώχνουν και τους ντόπιους παραθεριστές

Τα σκάνδαλα με τις υψηλές τιμές στην Ιταλία διώχνουν και τους ντόπιους παραθεριστές
Οι 68 εκατομμύρια ξένοι τουρίστες που επισκέπτονται την Ιταλία αυτό το καλοκαίρι είναι ο εύκολος στόχος για αυξήσεις των τιμών AP Photo/Andrew Medichini

Το περιστατικό με το ζευγάρι που χρεώθηκε 2 ευρώ επιπλέον για να του κόψουν ένα τοστ στη μέση δεν είναι η μόνη εξωφρενική ιστορία από το φετινό ιταλικό καλοκαίρι, το οποίο θα μείνει στη μνήμη για τα σκάνδαλα με τις υπερβολικές τιμές σε καφετέριες και εστιατόρια, που επηρέασαν τόσο τους ξένους τουρίστες όσο και τους Ιταλούς.

Μια νεαρή μητέρα στη παραθαλάσσια πόλη Όστια κοντά στη Ρώμη χρεώθηκε 2 ευρώ για να της ζεστάνουν το μπιμπερό του μωρού της στο φούρνο μικροκυμάτων.

Ένα ζευγάρι τουριστών πλήρωσε 60 ευρώ για δύο καφέδες και δύο μικρά μπουκάλια νερό στο ξενοδοχείο Cervo στη Σαρδηνία (ο ιδιοκτήτης δήλωσε στο CNNi ότι οι τιμές αναγράφονται ευκρινώς και ότι η χρέωση γίνεται κυρίως για τη θέα στα ακριβά γιοτ του κοντινού λιμανιού).

Άλλοι τουρίστες πλήρωσαν 2 ευρώ για ένα επιπλέον – άδειο! – πιάτο κοντά στο Πορτοφίνο στη βόρεια Ιταλία, και 10 λεπτά για ένα πασπάλισμα κακάο σε έναν καπουτσίνο σε ένα καφέ μπαρ της λίμνης Κόμο (για τη συγκεκριμένη χρέωση υπάρχει η δικαιολογία ότι οι ιταλικές καφετέριες σπάνια χρησιμοποιούν κακάο στον καπουτσίνο).

Ουρές τουριστών έξω από το Πάνθεον στη ΡώμηEPA/ANGELO CARCONI

Οι περιπτώσεις αυτές, που ονομάστηκαν «τρελές αποδείξεις» από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, έχουν καταγραφεί από την ομάδα προστασίας των καταναλωτών Consumerism No Profit, η οποία αναφέρει μια εντυπωσιακή αύξηση των τιμών κατά 130% στις τουριστικές περιοχές της Ιταλίας αυτό το καλοκαίρι.

Οι εύκολοι στόχοι

Δεν είναι όμως μόνο οι εστιάτορες το πρόβλημα. Οι υψηλές τιμές των καυσίμων και της ενέργειας έκαναν το φετινό καλοκαίρι απίστευτα ακριβό.

Οι τιμές έχουν γίνει τόσο ανεξέλεγκτες – κάποιες είναι 240% υψηλότερες σε σχέση με άλλους μεσογειακούς προορισμούς – που πολλοί Ιταλοί εγκαταλείπουν τα συνηθισμένα τους ντόπια στέκια διακοπών για τον Αύγουστο, επιλέγοντας παράκτιες χώρες όπως η Αλβανία και το Μαυροβούνιο, οι οποίες δεν προσφέρουν ακριβώς την ίδια γοητεία ή κουζίνα, αλλά είναι οικονομικά προσιτές.

Η Αφροδίτη του Μποτιτσέλι ως ινφλουένσερ στην φετινή καμπάνια του ιταλικού υπουργείου ΤουρισμούAP Photo/Gregorio Borgia

Ο όμιλος Confcommercio προβλέπει ότι μόνο 14 εκατομμύρια Ιταλοί θα κάνουν τις αυγουστιάτικες διακοπές τους στη χώρα τους, περίπου 30% λιγότεροι σε σχέση με πριν την πανδημία.

«Οι πολύ μεγάλες αυξήσεις των τιμών στους τομείς των αεροπορικών μεταφορών, των καταλυμάτων και των πακέτων διακοπών έχουν αλλάξει τις συνήθειες των Ιταλών», δηλώνει στο CNNi ο Furio Truzzi της ομάδας προστασίας των καταναλωτών Assoutenti.

Ο Truzzi προσθέτει ότι οι τιμές δεν θα σταματήσουν τους Ιταλούς από το να κάνουν διακοπές, αλλά θα επηρεάσουν τον χρόνο παραμονής τους.

«Και το παράδοξο είναι ότι παρά τη μείωση των ημερών διακοπών, οι δαπάνες θα είναι υψηλότερες: οι καλοκαιρινές διακοπές του 2023 θα κοστίσουν στους Ιταλούς 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ περισσότερο από ό,τι το 2022, αν και με λιγότερες διανυκτερεύσεις μακριά από το σπίτι».

Οι ξένοι τουρίστες βέβαια έχουν υπεραντισταθμίσει αυτή τη μείωση, με το ιταλικό υπουργείο Τουρισμού να προβλέπει ότι 68 εκατομμύρια κόσμου θα επισκεφθούν την Ιταλία το καλοκαίρι, τρία εκατομμύρια περισσότεροι σε σχέση με πριν την πανδημία, γεγονός που τους καθιστά τον ευκολότερο στόχο για την αύξηση των τιμών.

Οι Αμερικανοί και οι Ασιάτες τουρίστες έχουν έρθει μαζικά φέτος, αντικαθιστώντας τους Ρώσους που απουσιάζουν λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Οι χειρότεροι παραβάτες

Ένας από τους χειρότερους παραβάτες είναι οι παραθαλάσσιες επιχειρήσεις που νοικιάζουν ξαπλώστρες και ομπρέλες.

Στην Απουλία, η ημερήσια ενοικίαση για δύο ξαπλώστρες και μία ομπρέλα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας είναι κατά μέσο όρο 50 ευρώ, και σχεδόν διπλάσια το Σαββατοκύριακο, αλλά βορειότερα, η τιμή για να καθίσετε στην πρώτη σειρά σε μια πολυσύχναστη παραλία μπορεί να είναι τριπλάσια, ξεκινώντας από περίπου 150 ευρώ τις καθημερινές σε περιοχές όπως το Πορτοφίνο.

Ξαπλώστρες στις όχθες της Λίμνης ΚόμοEPA/MATTEO BAZZI

«Το Σαρμ ελ Σέιχ (στην Αίγυπτο) κοστίζει λιγότερο, γι' αυτό και πολλοί Ιταλοί πηγαίνουν στο εξωτερικό», λέει ο Paolo Manca της Ομοσπονδίας Ξενοδοχείων (Federalberghi), εξηγώντας ότι για να φτάσει μια οικογένεια σε ένα παραδοσιακό ιταλικό θέρετρο, όπως η Σαρδηνία, μπορεί να πληρώσει χιλιάδες ευρώ την ημέρα, ξεκινώντας από το ακριβό ακτοπλοϊκό ή αεροπορικό εισιτήριο, τις φουσκωμένες τιμές των ξενοδοχείων και τα ακριβά γεύματα.

Τουρισμός πολυτελείας

Ενώ οι υψηλές τιμές μπορεί να επηρεάζουν τον μέσο τουρίστα, ο τουρισμός πολυτελείας έχει αυξηθεί φέτος. Σύμφωνα με το υπουργείο Τουρισμού της Ιταλίας, 11,7 εκατομμύρια ταξιδιώτες θα μείνουν αυτό το καλοκαίρι σε ξενοδοχεία πέντε αστέρων, σύμφωνα με τα αρχεία κρατήσεων.

«Τον Αύγουστο, ο τουρισμός υψηλών προδιαγραφών συνεχίζει να αυξάνεται, σε αντίθεση με τον κανονικό τουρισμό», σημειώνει ο Antonio Coviello του Εθνικού Κέντρου Ερευνών της Ιταλίας, σε έκθεση για τα ταξίδια πολυτελείας που εκδόθηκε αυτή την εβδομάδα. Και προσθέτει ότι ο κίνδυνος του υπερτουρισμού στον τομέα της πολυτέλειας είναι ανησυχητικός, διότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών στα ταξίδια μεσαίας κατηγορίας, για να «χωρέσουν» ακόμη περισσότεροι πλούσιοι.

Με πληροφορίες από: $2 to cut a sandwich in half: The outrageous rip-offs targeting tourists in Italy by Barbie Latza Nadeau, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ