ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκικό ΥΠΕΞ: «Εκτός πραγματικότητας» η καταδίκη του ΟΗΕ για την επίθεση στην Πύλα

Τουρκικό ΥΠΕΞ: «Εκτός πραγματικότητας» η καταδίκη του ΟΗΕ για την επίθεση στην Πύλα
Το κτήριο του τουρκικού ΥΠΕΞ AP Photo/Lefteris Pitarakis

«Εκτός πραγματικότητας» χαρακτήρισε την ανακοίνωση που εξέδωσε την Δευτέρα (21/8) το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επίθεση των Τουρκοκυπρίων σε βάρος κυανόκρανων στην Πύλα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. 

Ειδικότερα, σε σημερινή (22/8) ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου αναφέρεται πως «η δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας (...) αντί να προσφέρει μια θετική συμβολή στο πρόβλημα, καθιστά πιο δύσκολη τη διαδικασία», ενώ μάλιστα κατηγόρησε τους Κυανοκράνους για το επεισόδιο.

«Η ειδοποίηση για τις οδικές εργασίες είχε γίνει καιρό πριν. Η επέμβαση των Κυανοκράνων (...) προκάλεσε τις εντάσεις», συμπληρώνεται.

Σαφές μήνυμα έστειλε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που συνεδρίασε κεκλεισμένων των θυρών τη Δευτέρα (21/8) για το περιστατικό.

Το προσχέδιο του Συμβουλίου Ασφαλείας για την κατάσταση στην Κύπρο αναφέρει ότι «τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας εξέφρασαν σοβαρές ανησυχίες για την έναρξη κατασκευαστικών εργασιών από την τουρκοκυπριακή πλευρά χωρίς άδεια, εντός της ουδέτερης ζώνης των Ηνωμένων Εθνών στην Πύλα, γεγονός που αντιβαίνει στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας», όπως μεταδίδει το κυπριακό πρακτορείο ειδήσεων.

Καταλήγοντας, τα μέλη του ΣΑ «εξέφρασαν ευχές για ταχεία και πλήρη ανάρρωση των ειρηνευτών που τραυματίστηκαν» συμπληρώνοντας πως «επιθέσεις που στοχοποιούν μέλη της ειρηνευτικής δύναμης, συνιστούν εγκλήματα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ