ΚΟΣΜΟΣ

Δομινικανή Δημοκρατία: Σάρωσε η καταιγίδα «Φραγκλίνος» στο πέρασμά της - Ένας νεκρός

Δομινικανή Δημοκρατία: Σάρωσε η καταιγίδα «Φραγκλίνος» στο πέρασμά της - Ένας νεκρός
(AP Photo/Ricardo Hernandez)

Ένα άτομο έχασε τη ζωή του και τουλάχιστον 550 σπίτια καταστράφηκαν από τις πλημμύρες που πρoκάλεσε η καταιγίδα «Φραγκλίνος» στη Δομινικανή Δημοκρατία. Ήδη οι Αρχές έθεσαν 25 από τις 32 επαρχίες της χώρας σε «κόκκινο» συναγερμό.

Το θύμα έπεσε σε ρέμα «και προσπάθησε να κολυμπήσει» για να το περάσει, εξήγησε ο Διευθυντής του Κέντρου Επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων, ο Χουάν Μανουέλ Μέντες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Οι βροχές που άρχισαν την Τρίτη προκάλεσαν πλημμύρες και, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες το κέντρο, 547 κατοικίες υπέστησαν ζημιές και 351 άνθρωποι χρειάστηκε να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Προχθές, οι αρχές της Δομινικανής Δημοκρατίας κήρυξαν τις 25 από τις 32 επαρχίες της χώρας σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού και έδωσαν εντολή να ανασταλούν όλες οι «επαγγελματικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες» για να αποφευχθούν δυστυχήματα.

Σύμφωνα με την Μετεωρολογική Υπηρεσία η καταιγίδα πέρασε, αλλά θα συνεχίσει να βρέχει τις επόμενες ώρες.

AP23236008743215.jpg
Ανυπολόγιστες είναι οι υλικές ζημιές στα σπίτια / Πηγή:(AP Photo/Ricardo Hernandez)

Ο πρόεδρος Λουίς Αμπιναδέρ ανακοίνωσε πως η κατάσταση θα επανέλθει στην ομαλότητα από σήμερα. «Τα σχολεία και όλες οι εμπορικές και οι βιομηχανικές επιχειρήσεις» θα λειτουργήσουν ξανά, είπε.

Οι αρχές ανέφεραν πως από σήμερα θα αποτιμήσουν τις ζημιές, «όχι μόνο (στο επίπεδο) των υποδομών αλλά και της γεωργίας». Ανέφεραν πως μελετούν το ζήτημα της διάθεσης πόρων για να αποκατασταθούν οι ζημιές και να προσφερθεί βοήθεια στους πληγέντες.

Κάνοντας λόγο για «καταρρακτώδεις βροχές», το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ ανέφερε πως εταίροι του φρόντισαν να μεταφέρουν αποθέματα τροφίμων και άλλης βοήθειας κοντά σε περιοχές όπου επρόκειτο να χρειαστούν και εργάζονται για να εντοπίσουν «τις πιο ευάλωτες οικογένειες» που θα χρειαστούν συνδρομή.

AP23236008881160.jpg
Τουλάχιστον 351 άνθρωποι χρειάστηκε να εγκαταλείψουν τις εστίες τους / Πηγή: (AP Photo/Ricardo Hernandez)

Στην Αϊτή, η υπηρεσία πολιτικής προστασίας «δημοσιοποίησε προειδοποιητικά μηνύματα» ενώ ανθρωπιστικές οργανώσεις μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια σε τοποθεσίες από όπου θα μπορέσει να διανεμηθεί, ιδίως από την Ανς στην Πιτρ (νοτιοανατολικά), σύμφωνα με το OCHA, που υπογράμμισε ότι η «ανασφάλεια στις περιοχές που πλήττονται» εξαιτίας της δράσης συμμοριών «μπορεί να εγείρει δυσκολίες στην πρόσβαση».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ