ΚΟΣΜΟΣ

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Πώς επηρεάζει ο καύσωνας τον ύπνο

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Πώς επηρεάζει ο καύσωνας τον ύπνο
UNSPLASH

Ο καύσωνας φαίνεται πως επηρέασε σημαντικά την ποιότητα ύπνου των ανθρώπων, σύμφωνα με νέα έρευνα που αποκαλύπτει πως σε περιοχές όπου η θερμοκρασία υπερβαίνει τους 25 βαθμούς Κελσίου, η πιθανότητα ύπνου λιγότερο από επτά ώρες αυξάνεται κατά 3,5%.

Ειδικότερα, σύμφωνα με μελέτη που διενήργησε το πανεπιστήμιο της Κολούμπια, κατά τις βραδινές ώρες ο υδράργυρος ανεβαίνει πιο γρήγορα απ' ότι την ημέρα στις περισσότερες κατοικημένες περιοχές, γεγονός που το ανθρώπινο σώμα αντιλαμβάνεται.

«Χάνονται» περισσότερες από 50 ώρες εβδομαδιαίως

Χρησιμοποιώντας παγκόσμια κλιματικά μοντέλα για να προβλεφθεί η πιθανή απώλεια ύπνου, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως εάν η εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου εξακολουθήσει να σημειώνεται με τον ίδιο ρυθμό, μέχρι το 2099 κάθε άτομο θα μπορούσε να χάσει κατά μέσο όρο 50 έως 58 ώρες ύπνου την εβδομάδα.

Ο Κίλτον Μάινορ, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, εξήγησε στο Euronews: «διαπιστώσαμε ότι, υπό κανονικές συνθήκες διαβίωσης, οι άνθρωποι φαίνεται να προσαρμόζονται πολύ καλύτερα σε ψυχρότερες εξωτερικές θερμοκρασίες παρά σε θερμότερες συνθήκες».

Να σημειωθεί πως, σύμφωνα με τους ερευνητές η κακή ποιότητα ύπνου μπορεί να αυξήσει τους τραυματισμούς στην εργασία, να προκαλέσει προβλήματα στη συγκέντρωση και να αυξήσει των κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Οι ηλικιωμένοι μπορεί επίσης να είναι πιο ευάλωτοι στα κύματα καύσωνα, καθώς μια «μελέτη δείχνει» ότι ακόμη και η ήπια έκθεση στη ζέστη μπορεί να μειώσει τον βαθύ ύπνο στους ηλικιωμένους άνδρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ