ΚΟΣΜΟΣ

Παραμορφωμένα κρανία από αποκεφαλισμούς βρέθηκαν σε πυραμίδα των Μάγια

Παραμορφωμένα κρανία από αποκεφαλισμούς βρέθηκαν σε πυραμίδα των Μάγια
Τα λείψανα των πέντε από τα 13 άτομα που βρέθηκαν στη Δομή 18 στην Αρχαιολογική Ζώνη Moral-Reforma (photo: Miriam Angélica Camacho Martínez/INAH)

Το Εθνικό Ινστιτούτο Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Μεξικού (INAH) βρήκε αρχικά τις ταφές τον Απρίλιο, αλλά ανακοίνωσε τα ευρήματά τους αυτή την εβδομάδα.

Αρχαιολόγοι στο Μεξικό ανακάλυψαν τις ταφές 13 ατόμων - συμπεριλαμβανομένων δύο που αποκεφαλίστηκαν στο πλαίσιο τελετουργιών θυσίας και πέντε των οποίων το κρανίο είχε επιμηκυνθεί λόγω σκόπιμης παραμόρφωσης - κοντά σε μια πυραμίδα των Μάγια στον αρχαιολογικό χώρο Moral-Reforma κοντά στο Tabasco.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Μεξικού (INAH) βρήκε αρχικά τις ταφές τον Απρίλιο, αλλά ανακοίνωσε τα ευρήματά τους αυτή την εβδομάδα αφού ανέλυσε τα ανθρώπινα λείψανα. Οι ταφές χρονολογούνται μεταξύ 600 και 900 μ.Χ., μια εποχή που ο πολιτισμός των Μάγια άκμασε στην περιοχή, είπε το INAH.. Οι ταφές αποτελούνται από ανθρώπινα κρανία, θραύσματα γνάθων και οστά των κάτω και άνω άκρων, ανέφεραν οι αρχαιολόγοι στη δήλωση. Η ανάλυσή τους αποκάλυψε επίσης ότι ορισμένα από τα οστά είχαν καλυφθεί με κόκκινη χρωστική ουσία.

Μια ανατομική εξέταση αποκάλυψε ότι όλα τα άτομα ήταν άνδρες ηλικίας μεταξύ 17 και 35 ετών. Κατά τη διάρκεια της πρώτης χιλιετίας, οι Μάγια θυσίαζαν μερικές φορές τους αιχμαλώτους πολέμου τους, αλλά δεν είναι σαφές προς το παρόν αν αυτοί οι άνθρωποι ήταν αιχμάλωτοι.

3eRtxvTxpDDWetagehswid-970-80.jpg
Τα κρανία ανήκουν σε άνδρες, μερικοί από τους οποίους είχαν οδοντικές παθολογίες. (photo: Miriam Angélica Camacho Martínez/INAH)

Η ανάλυση διαπίστωσε επίσης ότι τουλάχιστον πέντε από τα άτομα είχαν τροποποιημένα, επιμήκη κρανία - ένα σχήμα που μπορεί να επιτευχθεί με τη στένωση του κεφαλιού ενός ατόμου με ξύλα όταν είναι νέος. Αυτό ασκούνταν συχνά από τους Μάγια και άλλες αρχαίες κοινωνίες - συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων στην Ιαπωνία, των Ούννων, των μεσαιωνικών Ευρωπαίων γυναικών και ορισμένων ιθαγενών Αμερικανών φυλών - και μπορεί να ανέβασε την κοινωνική θέση όσων υποβλήθηκαν σε αυτήν την πρακτική, είπαν οι αρχαιολόγοι.

Το Moral-Reforma ήταν το κέντρο ενός βασιλείου των Μάγια που κατά καιρούς ήταν σύμμαχος με άλλες πόλεις των Μάγια, όπως το Calakmul και το Palenque, σύμφωνα με το INAH. Η ανασκαφή και η έρευνα στο Moral-Reforma είναι σε εξέλιξη. μέχρι στιγμής, οι αρχαιολόγοι έχουν αποκαλύψει 76 κτίρια που χρονολογούνται πριν από την άφιξη των Ισπανών. Ωστόσο, οι Μάγια λάτρευαν πολλές θεότητες και δεν είναι σαφές ποιον θεό υπηρετούσε η συγκεκριμένη πυραμίδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ