ΚΟΣΜΟΣ

Μόσχα: Δημόσιοι έπαινοι Πούτιν για τον «εξαίρετο άνθρωπο και επιχειρηματία Ιλον Μασκ»

Μόσχα: Δημόσιοι έπαινοι Πούτιν για τον «εξαίρετο άνθρωπο και επιχειρηματία Ιλον Μασκ»
Μια δήλωση κατά της Ουκρανίας αρκεί για να γίνει ο Ιλον Μασκ «αγαπημένος» του Βλαντίμιρ Πούτιν Photo by Evan Agostini/Invision/AP

Το εγκώμιο του γνωστού δισεκατομμυριούχου Ίλον Μασκ έπλεξε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, μόλις λίγες ημέρες αφότου ο ιδρυτής της SpaceX, αποκάλυψε πως πέρυσι απέρριψε το αίτημα της Ουκρανίας να ενεργοποιήσει το δορυφορικό δίκτυο Starlink πάνω από το λιμάνι της Σεβαστούπολης, στην Κριμαία.

Ο Πούτιν τον χαρακτήρισε «εξαίρετο άνθρωπο» και επιχειρηματία, ενώ για την SpaceX είπε πως «έχει αναδειχθεί σε σημαντικό παίκτη στη βιομηχανία των διαστημικών μεταφορών».

Πρόσφατα ο Μασκ είπε ότι απέρριψε το αίτημα της Ουκρανίας να ενεργοποιήσει το δορυφορικό δίκτυο Starlink πάνω από το λιμάνι της Σεβαστούπολης, προκειμένου να βοηθήσει σε μια επίθεση εναντίον του ρωσικού στόλου, εξηγώντας ότι φοβόταν πως θα γινόταν συνεργός σε μια «σημαντική» πολεμική ενέργεια.

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ επαίνεσε επίσης τον Μασκ με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ (πρώην twitter) για αυτήν την απόφασή του, για την οποία Ουκρανοί πολιτικοί του άσκησαν δριμεία κριτική.

Ο Πούτιν, μιλώντας σε ένα οικονομικό φόρουμ στη ρωσική Άπω Ανατολή, δεν αναφέρθηκε στο θέμα του Starlink, όμως ρωτήθηκε για την επιτυχία της εταιρείας SpaceX και απάντησε: «Όσον αφορά τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και τον Ίλον Μασκ (…) είναι αναμφίβολα εξαίρετο πρόσωπο. Αυτό πρέπει να το αναγνωρίσουμε και νομίζω ότι το αναγνωρίζει όλος ο κόσμος. Είναι ένας δραστήριος και ταλαντούχος επιχειρηματίας και έχει πετύχει πολλά, με τη στήριξη και του αμερικανικού κράτους».

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι η Μόσχα σχεδιάζει να συνεχίσει το δικό της διαστημικό πρόγραμμα, παρά την αποτυχία της αποστολής της στη Σελήνη τον περασμένο μήνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ