ΚΟΣΜΟΣ

Τα «δώρα» της συνάντησης Πούτιν με Κιμ – Τι συμφωνήθηκε

Τα «δώρα» της συνάντησης Πούτιν με Κιμ – Τι συμφωνήθηκε
Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν περιηγήθηκε στο κοσμοδρόμιο Βοστότσνι μαζί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν (Artyom Geodakyan, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Εντείνοντας την πιθανότητα μιας στρατιωτικής συνεργασίας, την οποία άφησαν να εννοηθεί οι δύο πλευρές, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν συνεχίζει την πολυήμερη επίσκεψή του στη Ρωσία. Την Παρασκευή πραγματοποίησε επίσκεψη σε εργοστάσιο αεροσκαφών στην ανατολική πόλη Komsomolsk-on-Amur, σύμφωνα με ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Η εγκατάσταση είναι το μεγαλύτερο εργοστάσιο κατασκευής μαχητικών αεροσκαφών της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένου του Su-35S, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης TASS.

Ο Κιμ αναμένεται επίσης να ταξιδέψει στο λιμάνι του Βλαδιβοστόκ, όπου θα δει τις στρατιωτικές δυνατότητες του ρωσικού στόλου του Ειρηνικού, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Russia 1.

Η περιοδεία σε βασικές τοποθεσίες στη ρωσική περιοχή της Άπω Ανατολής έγινε αφότου ο Πούτιν είπε ότι η Ρωσία εξετάζει και συζητά κάποια στρατιωτική συνεργασία με τη Βόρεια Κορέα, μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής, στην οποία ο Κιμ φαινόταν να υποστηρίζει τον πόλεμο της Μόσχας στην Ουκρανία.

Η πεντάωρη συνάντηση της Τετάρτης στο κοσμοδρόμιο του Vostochny σηματοδότησε στενότερες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες αντιμετωπίζουν διεθνή απομόνωση – η Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία και η Πιονγκγιάνγκ για το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων της, αναφέρει το CNNi.

Το Κρεμλίνο δήλωσε την Πέμπτη ότι ο Πούτιν αποδέχθηκε την πρόσκληση του Κιμ να επισκεφθεί τη Βόρεια Κορέα και ότι ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ θα επισκεφθεί επίσης τη χώρα τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ερωτηθείς εάν οι δύο ηγέτες συζήτησαν τη στρατιωτική και τεχνική συνεργασία κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, ο Πεσκόφ είπε ότι πρόκειται για μια «ευαίσθητη σφαίρα συνεργασίας» και επανέλαβε τη δέσμευση της Μόσχας για περαιτέρω ανάπτυξη των δεσμών με την Πιονγκγιάνγκ.

AP23256231614155.jpg
(Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Προσπάθειες για την ανάδειξη αυτής της στενότερης σχέσης έγιναν εμφανώς κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής. Ο Πούτιν χάρισε στον Κιμ ένα γάντι διαστημικής στολής που είχε πάει στο διάστημα και μια υψηλής ποιότητας καραμπίνα εγχώριας κατασκευής -ένας τύπος τουφεκιού- ενώ ο Κιμ πρόσφερε επίσης στον Πούτιν μια καραμπίνα κατασκευασμένη από Βορειοκορεάτες τεχνίτες, σύμφωνα με τον Πεσκόφ.

Σε ένα επίσημο δείπνο με τον Πούτιν την Τετάρτη, ο Κιμ υποσχέθηκε να εγκαθιδρύσει «μια νέα εποχή φιλίας 100 ετών» μεταξύ των δύο χωρών.

Τις εβδομάδες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, Αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποιούσαν ότι η Ρωσία και η Βόρεια Κορέα «προχωρούν ενεργά» σε μια πιθανή συμφωνία όπλων που θα μπορούσε να δει την Πιονγκγιάνγκ να παρέχει όπλα στη Μόσχα για χρήση στον πόλεμο της Ουκρανίας με αντάλλαγμα την εγκεκριμένη τεχνολογία βαλλιστικών πυραύλων.

Ο Πούτιν ρωτήθηκε εάν συζήτησε τη στρατιωτική-τεχνική συνεργασία με τον Κιμ κατά τη συνάντηση των δύο ηγετών. Σε απάντηση, ο Πούτιν αναγνώρισε ότι υπάρχουν ορισμένοι περιορισμοί, λέγοντας ότι η Μόσχα συμμορφώθηκε πλήρως με αυτούς. Αλλά είπε επίσης ότι υπάρχουν τομείς ανοιχτοί για συζήτηση και εξέταση, προτείνοντας πιθανά σημεία συνεργασίας.

(Vladimir Smirnov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Στην πρόποσή του κατά τη διάρκεια του δείπνου του με τον Πούτιν, ο Κιμ είπε ότι «είναι βέβαιος ότι ο ρωσικός λαός και ο στρατός του θα βγουν νικητές στον αγώνα για να τιμωρήσουν τις κακές δυνάμεις που επιδιώκουν φιλόδοξα την ηγεμονία και την επέκταση».

Χωρίς να κατονομάσει την Ουκρανία, ο Κιμ είπε ότι «ο ρωσικός στρατός και ο λαός του θα κληρονομήσουν τη λαμπερή παράδοση της νίκης» και θα επιδείξουν τη φήμη τους στην πρώτη γραμμή της «στρατιωτικής επιχείρησης», την ευφημιστική φράση που χρησιμοποιεί η Μόσχα για να περιγράψει την παράνομη εισβολή της στην Ουκρανία.

«Θα είμαι πάντα στο πλευρό της Ρωσίας», είπε ο Κιμ, επαινώντας τη Μόσχα που «στάθηκε ενάντια στις ηγεμονικές δυνάμεις» για να υπερασπιστεί την κυριαρχία και την ασφάλειά της, μια συγκαλυμμένη αναφορά στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Δύση.

Από την πλευρά του, ο Πούτιν εξέφρασε την προθυμία να βοηθήσει τη Βόρεια Κορέα στην ανάπτυξη του διαστημικού και δορυφορικού της προγράμματος.

(AP Photo/Lee Jin-man)

«Μανιφέστο ανικανότητας», η αντίδραση της Ουκρανίας

Την Πέμπτη, o σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας χαρακτήρισε τις συνομιλίες «μανιφέστο ανικανότητας» και είπε ότι η Ουκρανία «παίρνει πολύ σοβαρά τις ενέργειες της Μόσχας και της Πιονγκγιάνγκ και κάνει τους δικούς της υπολογισμούς».

«Η ανάγκη της Μόσχας να εκλιπαρεί για βοήθεια από τη Βόρεια Κορέα είναι σίγουρα γελοία, μια εκδήλωση της ανικανότητας της Ρωσίας και μια ετυμηγορία για την 23χρονη πολιτική του Πούτιν», δήλωσε ο Μιχαϊλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο X (πρώην twitter).

Η αμυντική υπηρεσία πληροφοριών της Ουκρανίας δήλωσε την Τετάρτη ότι η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Βόρειας Κορέας δεν είναι νέα. Τα ρωσικά αιτήματα για βλήματα πυροβολικού και MLRS (Multiple Launch Rocket Systems) είναι ήδη γνωστά στις ουκρανικές Αρχές, δήλωσε ο Andrii Yusov, εκπρόσωπος της Αμυντικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, σε συνέντευξή του σε κρατικά μέσα ενημέρωσης της Ουκρανίας.

«Δεν μπορούμε να το αγνοήσουμε αυτό. Αυτός είναι ένας σημαντικός παράγοντας που θα γίνει αισθητός, δυστυχώς στο πεδίο της μάχης, αλλά δεν είναι κάτι νέο σε αυτή την κατάσταση. Αυτό είναι ένα σενάριο, το οποίο εξετάζει η Ουκρανία», φέρεται να είπε ο Yusov.

Ερωτηθείς σε μια ενημέρωση για το εάν οι πύραυλοι της Βόρειας Κορέας παραδίδονταν στη Μόσχα, ένας αξιωματούχος από το προεδρικό γραφείο της Νότιας Κορέας είπε: «Έχουμε από καιρό επιβεβαιώσει ότι τα όπλα που παρείχε η Βόρεια Κορέα χρησιμοποιήθηκαν από τη Ρωσία στο πεδίο μάχης της Ουκρανίας».

Η κυβέρνηση Μπάιντεν πιστεύει ότι η Βόρεια Κορέα παρέδωσε ρουκέτες και πυραύλους πεζικού για χρήση στην Ουκρανία από τη ρωσική μισθοφορική δύναμη Wagner πέρυσι.

Εν τω μεταξύ, οι σύμβουλοι εθνικής ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών, της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας εξέδωσαν από κοινού την Πέμπτη μια προειδοποίηση σχετικά με πιθανές παραβιάσεις των διεθνών κυρώσεων από τη Βόρεια Κορέα και τη Ρωσία.

Σύμφωνα με δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το προεδρικό γραφείο της Νότιας Κορέας, τα τρία έθνη δήλωσαν ότι θα υπάρξουν «σαφείς συνέπειες» εάν κάποια χώρα παραβεί τις υποχρεώσεις της βάσει των ψηφισμάτων και των κυρώσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ιδιαίτερα εκείνων που σχετίζονται με το εμπόριο όπλων και τη στρατιωτική συνεργασία.

«Και οι τρεις χώρες εξέφρασαν σοβαρές ανησυχίες για τις συζητήσεις μεταξύ των δύο ηγετών, οι οποίες περιελάμβαναν θέματα σχετικά με τη στρατιωτική συνεργασία, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων (ICBMs), παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις από τη διεθνή κοινότητα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Επιμέλεια: Σπυριδούλα Σκούρα

Kim Jong Un to visit fighter jet plant in Russia as Putin accepts invite to North Korea By Helen Regan, Mariya Knight and Anna Chernova, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ