ΚΟΣΜΟΣ

Δανός καλλιτέχνης καλείται να επιστρέψει χρήματα σε μουσείο για... απίστευτο λόγο

Δανός καλλιτέχνης καλείται να επιστρέψει χρήματα σε μουσείο για... απίστευτο λόγο
Το μουσείο Κούνστεν https://kunsten.dk/en

Βαθιά το χέρι στην τσέπη καλείται να βάλει με απόφαση δικαστηρίου ένας Δανός καλλιτέχνης ο  οποίος υπέβαλε άδεια πλαίσια ως έργα τέχνης του ενώ είχε ήδη πληρωθεί αδρά. 

Ο Γιενς Χάνινγκ ανέλαβε το 2021 από το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης Κούνστεν στη βόρεια Δανία να αναδημιουργήσει δύο προηγούμενα έργα που χρησιμοποιούσαν δεκάδες χαρτονομίσματα για να αναπαραστήσουν το μέσο εισόδημα.

Το έργο του Χάνινγκ του 2007, An Average Danish Annual Income, εμφάνιζε χαρτονομίσματα κορώνες στερεωμένα σε καμβά μέσα σε ένα πλαίσιο, και ένα δεύτερο έργο του 2011 σχετικά με τα αυστριακά εισοδήματα χρησιμοποιούσε χαρτονομίσματα ευρώ.

Το μουσείο διέθεσε περίπου 534.000 κορώνες (€71,635) από τα αποθεματικά του για την αναδημιουργία των έργων, καθώς και αμοιβή του καλλιτέχνη. Αλλά όταν το προσωπικό ξεπακετάρισε τα νεοπαραδοθέντα έργα, βρήκε δύο κενά πλαίσια με τον τίτλο Take the Money and Run.

Το μουσείο τοποθέτησε τα νέα έργα στην έκθεση, αλλά όταν o καλλιτέχνης αρνήθηκε να επιστρέψει τα χρήματα, κινήθηκε νομικά.

Τη Δευτέρα (18/9), δικαστήριο της Κοπεγχάγης διέταξε τον καλλιτέχνη να επιστρέψει τα χρήματα που του είχαν δανειστεί, αλλά δήλωσε ότι θα πρέπει να του καταβληθεί ακόμη η αμοιβή του.

Ο Λάσε Άντερσον διευθυντής του Μουσείου Κούνστεν, δήλωσε στον Guardian: «Δεν είμαστε ένα πλούσιο μουσείο. ... Πρέπει να σκεφτόμαστε προσεκτικά πώς ξοδεύουμε τα χρήματά μας και δεν ξοδεύουμε περισσότερα από όσα μπορούμε να αντέξουμε οικονομικά».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ