ΚΟΣΜΟΣ

Για 13η χρονιά το Ιράκ "ματώνει" - βρετανικό πόρισμα "καίει" τον Μπλερ (vid & pics)

Για 13η χρονιά το Ιράκ "ματώνει" - βρετανικό πόρισμα "καίει" τον Μπλερ (vid & pics)

Την ώρα που η παγκόσμια κοινή γνώμη παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον το πόρισμα της βρετανικής επιτροπής Τσίλκοτ για την εισβολή στο Ιράκ το 2003 -σύμφωνα με το οποίο το Λονδίνο στερείτο νομικής βάσης για την επέμβαση- στη Βαγδάτη οι πολίτες εξακολουθούν να πληρώνουν βαρύ φόρο αίματος. Ο πόλεμος θεωρητικά μπορεί να έχει τελειώσει, όμως ουδέποτε, από το 2003 και ένθεν, η ειρήνη επανήλθε. Η τελευταία αιματηρή επίθεση που συγκλόνισε την ιρακινή πρωτεύουσα ήταν την περασμένη Κυριακή. Στόχος ένα εμπορικό κέντρο, την ευθύνη φέρουν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Μακελειό στη Βαγδάτη από τον ISIS

Η ιρακινή υπουργός Υγείας Αντίλα Χαμούντ έκανε λόγο για 250 νεκρούς, ενώ ένας αξιωματικός της αστυνομίας και ένας αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών δήλωσαν ότι ο απολογισμός της επίθεσης, που ήταν μια από τις φονικότερες που έχουν πραγματοποιηθεί ποτέ στη χώρα, είναι ακόμη βαρύτερος.

Η Χαμούντ διευκρίνισε πως αναλύσεις του DNA είναι απαραίτητες για να ταυτοποιηθούν σχεδόν 150 σοροί που έχουν απανθρακωθεί και η αναγνώρισή τους είναι αδύνατη. Η διαδικασία αυτή θα πάρει 15 έως 45 ημέρες, σύμφωνα με την υπουργό.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε με παγιδευμένο όχημα που εξερράγη σε πολυσύχναστο δρόμο της Καράντα, μιας εμπορικής συνοικίας όπου ζουν κυρίως σιίτες και στην οποία συρρέει πολύς κόσμος πριν από τις γιορτές του τέλους του μήνα νηστείας του Ραμαζανιού.

H χώρα παραμένει σε κατάσταση εθνικού πένθους.

bag34

Την ίδια στιγμή ραγδαίες εξελίξεις προκαλεί στη Βρετανία το πόρισμα της επιτροπής Τσίλκοτ για τα αίτια της εισβολής στο Ιράκ.

Σύμφωνα με το πόρισμα δεν υπήρχε νομική βάση για την επίθεση στο Ιράκ καθώς οι επιθεωρητές του ΟΗΕ δεν βρήκαν ποτέ εγκαταστάσεις με όπλα μαζικής καταστροφής και η απόφαση του βρετανικού κοινοβουλίου για την επέμβαση βασίστηκε σε πλαστά στοιχεία.

Ο σερ Τζον Σίλκοτ είπε ότι ο τότε πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ παρουσίασε τα στοιχεία των υπηρεσιών Πληροφοριών για την κατοχή Οπλων Μαζικής Καταστροφής από το Ιράκ με "αδικαιολόγητη βεβαιότητα", εκθέτοντάς τον για μία ακόμα φορά.

Είπε, επίσης, ότι οι Βρετανοί υπουργοί γνώριζαν πως τα αμερικανικά σχέδια ήταν ανεπαρκή ενώ ο Τόνι Μπλερ έκανε λάθος στην εκτίμησή του ότι μπορούσε να επηρεάσει τις αμερικανικές αποφάσεις στο Ιράκ.

"Μαζί σου, οτιδήποτε", είχε γράψει στον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους ο βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, σύμφωνα με τον σερ Τσίλκοτ.

Τον Μάρτιο του 2003 δεν υπήρχε άμεση απειλή από τον Σαντάμ Χουσείν και το χάος που ακολούθησε στο Ιράκ θα έπρεπε να είχε προβλεφθεί, πρόσθεσε ο Τσίλκοτ.

bag

Το σχέδιο για την ανάπτυξη των βρετανικών δυνάμεων δεν ήταν καλά προετοιμασμένο, σημείωσε και τόνισε ότι η Βρετανία απέτυχε να εκτιμήσει τα πεπραγμένα της κυβέρνησης του Ιράκ.

Επίσης, δεν αναπτύχθηκαν επαρκείς δυνάμεις στο μεταπολεμικό Ιράκ, ανέφερε ακόμα και κατέληξε λέγοντας ότι οι ιρακινοί πολίτες υπέφεραν πολύ.

Τα συμπεράσματα της έκθεση Τσίκλκοτ συζητήθηκαν σε φορτισμένο κλίμα και στη βρετανική Βουλή.

Όπως μεταδίδει ο δημοσιογράφος Μιχάλης Κοσμίδης από το Λονδίνο για το CNN Greece, στην τοποθέτησή του ο Ντέiβιντ Κάμερον είπε ότι θα πρέπει να πάρουμε μαθήματα για το μέλλον.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όμως, είχε η παρέμβαση τουΤζέρεμι Κόρμπιν, αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης των Εργατικών. Όπως σημείωσε ο Κόρμπιν, η τότε κυβέρνηση Μπλερ δεν είχε δει αυτό που είχαν δει εκατομμύρια άνθρωποι οι οποίοι διαδήλωναν κατά του πολέμου στις 15 Φεβρουαρίου 2002.

Κατά την άποψή του, με βάση αυτά τα οποία συμπεραίνει η έκθεση, η Βουλή φέρεται να είχε παραπλανηθεί και άφησε να εννοηθεί σαφώς ότι θα πρέπει το κοινοβούλιο να κινηθεί εναντίον του Τόνι Μπλερ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ