ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Το κουρδικό PKK ανέλαβε την ευθύνη για το τρομοκρατικό χτύπημα στην Άγκυρα

Τουρκία: Το κουρδικό PKK ανέλαβε την ευθύνη για το τρομοκρατικό χτύπημα στην Άγκυρα
AP Photo/Ali Unal

Το κουρδικό PKK ανέλαβε την ευθύνη για το τρομοκρατικό χτύπημα μπροστά από το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών στην Άγκυρα! Το απόγευμα της Κυριακής υπήρξε ανακοίνωση σχετικά με το χτύπημα στην τουρκική πρωτεύουσα που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο των δύο τρομοκρατών, αλλά και τον τραυματισμό αστυνομικών.  

Συγκεκριμένα, το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση αναφέροντας:

«Μια πράξη θυσίας διαπράχθηκε εναντίον του τουρκικού υπουργείου Εσωτερικών από μια ομάδα που συνδέεται με την Ταξιαρχία μας των Αθανάτων», ανέφερε η ένοπλη ομάδα στο μέσο ενημέρωσης ANF που πρόσκειται στην κουρδική οργάνωση.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι η επίθεση αυτοκτονίας έγινε την ημέρα της έναρξης των εργασιών του τουρκικού κοινοβουλίου στην Άγκυρα μετά τη θερινή διακοπή. Το PKK χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία και από πολλές χώρες της Δύσης.

Η ανακοίνωση που έκανε η Διοίκηση του PKK αναφέρει τα εξής:

«Σήμερα, γύρω στις 09:30, πραγματοποιήθηκε αυτοθυσιαστική ενέργεια από ομάδα που συνδέεται με το Τάγμα των Αθανάτων εναντίον των εγκαταστάσεων του Υπουργείου Εσωτερικών της Δημοκρατίας της Τουρκίας.

Είχε προβλεφθεί συγκεκριμένα ότι αυτή η ενέργεια θα γινόταν την ημέρα του ανοίγματος της Βουλής, ενάντια στις σφαγές και τα βασανιστήρια, και έγινε ακριβώς όπως είχε προγραμματιστεί, χωρίς κανένα εμπόδιο. Αυτή η αυτοθυσιαστική ενέργεια, η οποία είχε απόλυτη επιτυχία, όταν οι ακτιβιστές σύντροφοί παρέκαμψαν τον φύλακα και πέτυχαν τον σκοπό τους.

Ωστόσο, ως συνήθως, το φασιστικό καθεστώς AKP-MHP επέλεξε να αρνηθεί κατάφωρα τις απώλειες που υπέστη σε αυτή τη δράση, με μεγάλη ασέβεια προς τον λαό και το κοινό. Όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι, αν ήθελαν τα μέλη μας, θα μπορούσαν να έχουν κάνει μια μικρή αλλαγή στον χρόνο δράσης, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολύ διαφορετικά αποτελέσματα. Ωστόσο, μια τέτοια επιλογή δεν έγινε συνειδητά ως μια σοβαρή προειδοποίηση.

Η δράση αυτή απαντά στις απάνθρωπες πρακτικές και τις πολιτικές απομόνωσης που αναπτύχθηκαν σε όλα τα μπουντρούμια της Τουρκίας και του Κουρδιστάν, οι οποίες παραβίαζαν τα ανθρώπινα δικαιώματα παραβλέποντας τους εθνικούς και διεθνείς νόμους, τη χρήση χημικών όπλων που απαγορεύεται από τους παγκόσμιους νόμους του πολέμου κατά των ανταρτών μας, αλλά και τη λεηλασία και καταστροφή της φύσης του Κουρδιστάν.

Απειλούν και για νέο «χτύπημα»

Είναι μια πράξη αυτοάμυνας που στοχεύει στην προειδοποίηση ενάντια στη σφαγή και τις φασιστικές πιέσεις στον λαό του Κουρδιστάν και σε όλους τους δημοκρατικούς κύκλους. Εάν το γενοκτονικό φασιστικό καθεστώς AKP-MHP συνεχίσει να διαπράττει αυτά τα εγκλήματα, οι νόμιμες ενέργειες της επαναστατικής δικαιοσύνης θα συνεχιστούν.

Αυτή η ουσιαστική πράξη ηρωισμού, που έλαβε χώρα ειδικά την ημέρα του ανοίγματος της Βουλής, αποδόθηκε στη μνήμη του διοικητή του Κράτους μας στο Amed, Axîn Mûş (Hülya Demirer), ο οποίος ήταν κάποτε διοικητής του Τάγματος Αθανάτων, και των συντρόφων που μαρτύρησαν μαζί του.

Αυτή τη σπουδαία και ιστορική δράση πραγματοποίησαν οι σύντροφοί μας Ροχάτ Ζιλάν και Ερντάλ Σαχίν. Θα θυμόμαστε με σεβασμό και ευγνωμοσύνη τους αθάνατους υπερασπιστές που πραγματοποίησαν αυτή τη δράση, συγχαίρουμε αυτούς τους ηρωικούς αγωνιστές και όλους τους συντρόφους που συνέβαλαν σε αυτή τη δράση και τους ευχόμαστε καλή συνέχεια.

«Δηλώνουμε ότι αργότερα θα μοιραστούμε με το κοινό τα λεπτομερή στοιχεία ταυτότητας των γενναίων και αυτοθυσιασμένων αγωνιστών του Τάγματος Αθανάτων που πραγματοποίησαν αυτή την ηρωική πράξη και προσφέρουμε τα σέβη μας.

Ερντογάν: Οι τρομοκράτες δεν θα επιτύχουν τους σκοπούς τους

«Οι τρομοκράτες δεν θα επιτύχουν ποτέ τους σκοπούς τους», δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενώπιον του κοινοβουλίου, μερικές ώρες μετά τη βομβιστική επίθεση μπροστά από το υπουργείο Εσωτερικών στην Άγκυρα.

«Οι κακούργοι που απειλούν την ειρήνη και την ασφάλεια των πολιτών δεν πέτυχαν τους σκοπούς τους και δεν θα τους επιτύχουν ποτέ», είπε, μετά τον τραυματισμό δύο αστυνομικών στην επίθεση, κατά την οποία οι δύο επιτιθέμενοι σκοτώθηκαν.

«Η Τουρκία δεν περιμένει πλέον τίποτα από την Ευρωπαϊκή Ένωση που μας έκανε να υπομένουμε στην πόρτα της 40 χρόνια», είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Τούρκος πρόεδρος.

«Τηρήσαμε όλες τις υποσχέσεις που έχουμε δώσει στην ΕΕ, όμως εκείνοι δεν τήρησαν σχεδόν καμία δική τους», είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου, προσθέτοντας πως δεν πρόκειται να ανεχθεί «νέες απαιτήσεις ή όρους στη διαδικασία ένταξης» της Τουρκίας.

Καρέ - καρέ η στιγμή της ανατίναξης του βομβιστή

Νέο βίντεο που δημοσιεύθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καταγράφει τη στιγμή, που ο βομβιστής της επίθεσης στην Άγκυρα, κατεβαίνει από το όχημα, κρατώντας στα χέρια του εκρηκτικό μηχανισμό, προχωρά μπροστά στην είσοδο του υπουργείο Εσωτερικών και εκρήγνυται.

Νωρίτερα, στο φως της δημοσιότητας βγήκαν πλάνα από πιο μακρινή απόσταση, που καταγράφουν ανθρώπους να τρέχουν πανικόβλητοι μόλις σημειώνεται η έκρηξη.

Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Αλί Γερλικαγιά, από την επίθεση τραυματίστηκαν ελαφρά δύο αστυνομικοί, ενώ ο ένας δράστης ανατινάχθηκε και ο δεύτερος «εξουδετερώθηκε».

Την είδηση έκανε γνωστή ο υπουργός σε ανάρτησή του στο X (πρώην Twitter), σύμφωνα με τον οποίο, περίπου στις 09.30 το πρωί «δύο τρομοκράτες που ήρθαν με επαγγελματικό όχημα μπροστά από την πύλη εισόδου της Γενικής Διεύθυνσης Ασφαλείας του Υπουργείου Εσωτερικών, πραγματοποίησαν βομβιστική επίθεση», όπως μεταδίδει το CNN Turk.

«Εύχομαι γρήγορη ανάρρωση στους ήρωες μας» συμπληρώνει στην ανάρτηση ο υπουργός Εσωτερικών, ενώ τονίζει «ο αγώνας μας θα συνεχιστεί μέχρι να εξουδετερωθεί και ο τελευταίος τρομοκράτης».

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, πριν την έκρηξη ακούστηκαν τέσσερις πυροβολισμοί.

Στο σημείο έχουν σπεύσει πολλά οχήματα της αστυνομίας και ασθενοφόρα, καθώς και πυροτεχνουργοί, για να εξετάσουν το όχημα με το οποίο έφτασαν οι τρομοκράτες μπροστά από το υπουργείο.

H Γενική Εισαγγελία της Άγκυρας ξεκινά έρευνα για τη διερεύνηση του περιστατικού. Το Ειρηνοδικείο της Άγκυρας εξέδωσε απαγόρευση πρόσβασης και απαγόρευση δημοσίευσης της έρευνας αυτής.

Υπ. Εσωτερικών: Δεχτήκαμε τρομοκρατική επίθεση

Εξάλλου, όπως ανέφερε νωρίτερα ο υπουργός Εσωτερικών, Αλί Γερλίκαγια, ένας βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε έναν εκρηκτικό μηχανισμό, ενώ ένας δεύτερος δράστης σκοτώθηκε κατά την ανταλλαγή πυροβολισμών με την αστυνομία.

Ο Γερλίκαγια είπε ότι δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά κατά τη διάρκεια της επίθεσης, η οποία σημειώθηκε λίγες ώρες πριν από την προγραμματισμένη επαναλειτουργία του κοινοβουλίου μετά από τη διακοπή λόγω καλοκαιριού. Η έκρηξη που σημειώθηκε το πρωί της Κυριακής στο κέντρο της Άγκυρας, κοντά στο κοινοβούλιο, ήταν «τρομοκρατική επίθεση», ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας.


«Δύο τρομοκράτες εμφανίστηκαν με ελαφρύ στρατιωτικό όχημα περίπου στις 09:30 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) μπροστά από την πύλη εισόδου της Γενικής Διεύθυνσης Ασφαλείας του υπουργείου Εσωτερικών και εξαπέλυσαν επίθεση με βόμβα», διευκρίνισε το υπουργείο.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ένας από τους δράστες της επίθεσης "εξουδετερώθηκε" και ο άλλος σκοτώθηκε όταν πυροδότησε τα εκρηκτικά που έφερε. Δύο αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί.

Όπως μετέδωσαν νωρίτερα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, στη συνοικία όπου βρίσκεται το κτήριο του κοινοβουλίου αλλά και πολλά υπουργεία ακούστηκαν εκτός από την έκρηξη και πυροβολισμοί. Στο σημείο έχουν σπεύσει πολλά οχήματα της αστυνομίας και ασθενοφόρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ