ΚΟΣΜΟΣ

Ο εμφύλιος των Ρεπουμπλικάνων ναρκοθετεί τη δυναμική της Ουκρανίας

Ο εμφύλιος των Ρεπουμπλικάνων ναρκοθετεί τη δυναμική της Ουκρανίας
Ο τρόπος και ο χρόνος που επέλεξε η πιο ακραία πτέρυγα των Ρεπουμπλικάνων να ανοίξει μέτωπο με τον «δικό» της Πρόεδρο της Βουλής βάζει ακόμη ένα χρονικό εμπόδιο στην πιο απαραίτητη από ποτέ οικονομική στήριξη της Ουκρανίας.

Ο τρόπος και ο χρόνος που επέλεξε η πιο ακραία πτέρυγα των Ρεπουμπλικάνων να ανοίξει μέτωπο με τον «δικό» της Πρόεδρο της Βουλής Κέβιν Μακάρθι βάζει ακόμη ένα χρονικό εμπόδιο στην πιο απαραίτητη από ποτέ οικονομική στήριξη της Ουκρανίας.

Η Βουλή στις Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκεται σε αναβρασμό και μάλιστα έναν αναβρασμό που έχει προκληθεί στην Ρεπουμπλικανική πλειοψηφία της.

Κανένας δεν πίστευε η αλήθεια είναι πως ο Πρόεδρος της Βουλής Κέβιν Μακάρθι θα είχε μία «ήρεμη» και ανέφελη θητεία αλλά πολλούς «ξένισε» η στιγμή που επέλεξε μία ομάδα του ίδιου του κόμματος να ασκήσει το δικαίωμά της και να ζητήσει την αποπομπή του από την έδρα του Σώματος.

Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές, 15 στο σύνολό τους, με επικεφαλής τον Ματ Γκέτζ προσάπτουν στον Μακάρθι πως ήρθε σε συνεννόηση με τους Δημοκρατικούς αλλά και τον ίδιο τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, προκειμένου να εγκριθεί από το Σώμα προσχέδιο προϋπολογισμού, με το οποίο προς το παρόν απετράπη ένα «shutdown» του Αμερικανικού Δημοσίου λόγω έλλειψης κονδυλίων.

Ο Λευκός Οίκος μέσω πηγών δεν διέψευσε το συγκεκριμένο αφήγημα και παρά το ότι το έπραξε ο ίδιος ο Μακάρθι αυτό δεν ήταν αρκετό για να κατευνάσει τις αντιδράσεις από την σκληροπυρηνική πτέρυγα των Ρεπουμπλικάνων.

Η ομάδα των 15 άδραξε την ευκαιρία να φέρει σε δύσκολη θέση σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα έναν δικό της Πρόεδρο, ζητώντας εδώ και τώρα το «κεφάλι» του και την άμεση αντικατάστασή του με άλλον ή άλλη στην κρίσιμη έδρα του Αμερικανικού Κοινοβουλίου.

Ο Μακάρθι είναι ο μοναδικός Πρόεδρος της πολιτικής ιστορίας των ΗΠΑ για τον οποίο απαιτήθηκαν 15 συνολικά ψηφοφορίες όταν η Βουλή συγκροτήθηκε σε Σώμα προκειμένου να βρει τις απαιτητές από το Αμερικανικό Σύνταγμα 218 ψήφους.

Εάν η πρόταση μομφής εναντίον του τελικώς ευοδωθεί θα είναι και ο πρώτος που χάνει την θέση του μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα με αυτόν τον τρόπο.

Πέρα από τα αμιγώς αμερικανικά πάντως τα όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες ώρες στην Ουάσιγκτον επηρεάζουν πρώτα και σοβαρότερα το Κίεβο.

Ήδη η καθυστέρηση και η διπλή γραφή (και μοιραία ανάγνωση) του προσχεδίου του προϋπολογισμού δημιούργησε πολύ έντονη ανησυχία στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι ο οποίος δεν έχει χρόνο και κυρίως ανθρώπινες ζωές για σπατάλη.

Τα 100 εκατομμύρια δολάρια που απαιτούνται την ημέρα ώστε να κινείται η πολεμική μηχανή της Ουκρανίας αλλά και να ζουν αξιοπρεπώς όσοι από τα εκατομμύρια των πολιτών της χώρας έχουν επιλέξει να μην γίνουν πρόσφυγες δεν αφήνουν απολύτως κανένα περιθώριο για καθωσπρέπει διπλωματία.

Τα πέντε δισεκατομμύρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι σίγουρα ένα μαξιλάρι αλλά με τους ρυθμούς που το πολιτικό σκηνικό στις ΗΠΑ γεννά εκπλήξεις ανησυχεί όλο και πιο έντονα την χώρα που έχει κληθεί να κερδίσει το Κρεμλίνο.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν σήμερα μπορεί να έχει δώσει προσωπικές εγγυήσεις στον Ουκρανό ομόλογό του αλλά αυτές σε κάθε περίπτωση φτάνουν μέχρι 397 μέρες μετά, όταν δηλαδή στις ΗΠΑ οι κάλπες για την εκλογή νέου Προέδρου θα έχουν βγάλει νικητή.

Το αποτέλεσμα στην αναμέτρηση που όπως όλα δείχνουν θα είναι ξανά ανάμεσα σε Μπάιντεν και Τραμπ κανένας δεν μπορεί να το προδικάσει πόσο μάλλον να μιλήσει για στρατηγική πέρα από την συγκεκριμένη ημερομηνία.

Το Κίεβο δυστυχώς σήμερα μαθαίνει και πάλι με τον δύσκολο τρόπο πως οι ΗΠΑ είναι η ισχυρότερη σε κάθε ίσως επίπεδο χώρα στον πλανήτη αλλά στην άλλη άκρη του Ατλαντικού οι κρίσιμες αποφάσεις λαμβάνονται συνολικά από τα διάφορα επίπεδα άσκησης πολιτικής και όχι απαραίτητα με την ταχύτητα που απαιτούν κρίσιμες αποφάσεις.

Στην όλη ιστορία ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της κάλπης στην Αμερικανική Βουλή κερδισμένος έστω και παροδικά φαίνεται πως είναι ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Όντας σήμερα οχυρωμένος και έχοντας στην κατοχή του περί το 20% της Ουκρανικής επικράτειας έχει αρκετό χρόνο να διαθέσει πριν έρθει ο βαρύς χειμώνας στην ανατολική Ευρώπη.

Ο χρόνος στον πόλεμο δουλεύει άλλωστε συνήθως υπέρ αυτού που αμύνεται ακόμη κι αν είναι αυτός που έχει εκκινήσει τον πλέον αιματηρό πόλεμο της δεκαετίας.

Ο Πούτιν σήμερα ακόμη και αν ο Μακάρθι μείνει στην θέση του θα έχει κερδίσει έναν Πρόεδρο υπό αμφισβήτηση ο οποίος θα σκεφτεί αρκετές περισσότερες φορές να εγκρίνει κείμενα από το Οβάλ γραφείο.

Εάν ο Μακάρθι ηττηθεί θα έχει κερδίσει εξαιρετικά κρίσιμο χρονικό διάστημα καθώς ο/η αντικαταστάτης (προσωρινός) του σημερινού Προέδρου θα πρέπει να εκκινήσει τις διαδικασίες εκλογής νέου…

Μέχρι να συμβεί αυτό από την Βουλή και μοιραία από το Κογκρέσο δεν θα περάσει κανένα απολύτως σχέδιο νόμου όσο μικρό ή μεγάλο όσο επείγον κι αν είναι…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ