ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Ουκρανία: Κανένας στρατιωτικός στόχος στο χωριό Χρόζα - Κάθε οικογένεια θρηνεί ένα νεκρό

Πόλεμος Ουκρανία: Κανένας στρατιωτικός στόχος στο χωριό Χρόζα - Κάθε οικογένεια θρηνεί ένα νεκρό
Το κτήριο που χτυπήθηκε στην πόλη Χρόζα προκαλώντας το θάνατο 51 ατόμων (Ukrainian Presidential Press Office via AP)

Τους νεκρούς τους σε μία από τις φονικότερες ρωσικές επιθέσεις θρηνούν οι κάτοικοι στο χωριό Χρόζα  της Ουκρανίας η οποία έγινε κατά τη διάρκεια κηδείας στρατιώτη

Ανάμεσα στα 51 θύματα της ρωσικής επίθεσης - 55 σύμφωνα με το Νexta - είναι και ο γιος και η χήρα του Ουκρανού στρατιώτου που αρχικά είχε θαφτεί σε άλλη περιοχή και η οικογένειά του αποφάσισε να μεταφέρει τη σορό του στον τόπο καταγωγής του.

Κάθε οικογένεια στο χωριό θρηνεί και από έναν νεκρό, όπως αναφέρει το ΒΒC, την ώρα που το CNNi επικαλούμενο κορυφαίο Ουκρανό αξιωματούχο αναφέρει ότι στο χωριό δεν υπήρχαν στρατιωτικοί στόχοι.

«Ήταν παρόντες άτομα από όλο το χωριό», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας, Ιχόρ Κλιμένκο.

Οι ρωσικές δυνάμεις έβαλαν στο στόχαστρο ένα καφέ και ένα κατάστημα στο χωριό που βρίσκεται κοντά στην πόλη Κουπιάνσκ στην επαρχία του Χαρκόβου χρησιμοποιώντας βαλλιστικό πύραυλο Ισκαντέρ.

«Όλοι ήταν ντόπιοι, όλοι άμαχοι. Κανένας στρατιωτικός στόχος, κανένα στρατιωτικό όχημα δεν υπήρχε. Όλοι οι νεκροί και οι τραυματίες ήταν πολίτες» δηλωσε με τη σειρά του στο CNNi ο Σεργκέι Μπολβίνοφ στέλεχος της τοπικής αστυνομίας του Χάρκοβο.

Ο επικεφαλής της Περιφέρειας του Χάρκοβο Όλεχ Συνιεχουμπόφ χαρακτήρισε την επίθεση ως ένα από τα «πιο αιματηρά εγκλήματα» της περιοχής.

«Το ένα πέμπτο αυτού του χωριού έχασε τη ζωή του σε μια και μόνο τρομοκρατική επίθεση», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Από τις πιο συγκλονιστικές εικόνες που είδαν τα σωστικά συνεργεία που έσπευσαν στο σημείο ήταν ένας άνδρας που δεν άφηνε για ώρα το άψυχο κορμί της συζύγου του. Ήταν εκείνος που βοήθησε τα σωστικά συνεργεία για να την απομακρύνουν.

Αυτή ήταν η πιο αιματηρή επίθεση έπειτα από εκείνη σε σιδηροδρομικό σταθμό στο Κραματόρσκ στις αρχές του 2022 όπου έχασαν τη ζωή τους πάνω από 60 άνθρωποι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεβν υπήρξε άμεση αντίδραση της Ρωσίας για το χτύπημα. Ωστόσο, το κρατικό πρακτορείο Ria Novosti ανέφερε ότι ο ρωσικός στρατός πραγματοποίησε 20 επιθέσεις από ξηράς και αέρος κατά ουκρανικών στόχων στην περιοχή του Κουπιάνσκ όπου βρίσκεται το χωριό Χρόζα χωρίς να γίνεται καμία αναφορά σε αυτό.

Η περιοχή του Κουπιάνσκ -στην οποία ανήκει το χωριό- βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των συγκρούσεων μεταξύ του ρωσικού και του ουκρανικού στρατού.

Στην αρχή του πολέμου ήταν σημαντικός κόμβος ανεφοδιασμού των ρωσικών δυνάμεων, αλλά το Κίεβο το ανακατέλαβε τον Σεπτέμβριο του 2022 μετά από μήνες μαχών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ