ΚΟΣΜΟΣ

Στην Ιρανή ακτιβίστρια Ναργκίς Μοχαμαντί το φετινό Νόμπελ Ειρήνης

Στην Ιρανή ακτιβίστρια Ναργκίς Μοχαμαντί το φετινό Νόμπελ Ειρήνης

Στην Ιρανή ακτιβίστρια Ναργκίς Μοχαμαντί απονεμήθηκε το φετινό Νόμπελ Ειρήνης

«Η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ αποφάσισε να τιμήσει την Ναργκίς Μοχαμαντί με το Νόμπελ Ειρήνης 2023 για τον αγώνα της κατά της καταπίεσης των γυναικών στο Ιράν και τη μάχη της να προωθήσει τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία για όλους», ανέφερε η επιτροπή.

Παράλληλα η Επιτροπή αναγνωρίζει επίσης τους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που διαδήλωσαν ενάντια στις πολιτικές διακρίσεων και καταπίεσης του θεοκρατικού καθεστώτος που στοχεύουν τις γυναίκες.

Σύμφωνα με την Ακαδημία Νόμπελ «το ιρανικό καθεστώς έχει συλλάβει τη Μοχαμαντί 13 φορές, την έχει καταδικάσει πέντε φορές και την έχει καταδικάσει συνολικά σε 31 χρόνια φυλάκιση και 154 μαστιγώματα. Η Μοχαμαντί είναι ακόμα στη φυλακή».

Ειδική μνεία γίνεται στην ανακοίνωση ότι «τον Σεπτέμβριο του 2022 μια νεαρή Κούρδισσα, η Mahsa Jina Amini, δολοφονήθηκε ενώ βρισκόταν υπό την κράτηση της ιρανικής αστυνομίας ηθών. Η δολοφονία της προκάλεσε τις μεγαλύτερες πολιτικές διαδηλώσεις κατά του θεοκρατικού καθεστώτος του Ιράν από τότε που ανέλαβε την εξουσία το 1979.

Με το σύνθημα «Γυναίκα - Ζωή - Ελευθερία», εκατοντάδες χιλιάδες Ιρανοί συμμετείχαν σε ειρηνικές διαδηλώσεις κατά της βιαιότητας και της καταπίεσης των γυναικών από τις αρχές.

Το καθεστώς κατέστειλε σκληρά τις διαδηλώσεις: περισσότεροι από 500 διαδηλωτές σκοτώθηκαν. Χιλιάδες τραυματίστηκαν, συμπεριλαμβανομένων πολλών που τυφλώθηκαν από σφαίρες από καουτσούκ που έριξε η αστυνομία. Τουλάχιστον 20.000 άνθρωποι συνελήφθησαν και κρατήθηκαν υπό την επιτήρηση του καθεστώτος.

Το σύνθημα που υιοθέτησαν οι διαδηλωτές - «Γυναίκα - Ζωή - Ελευθερία» - εκφράζει απόλυτα την αφοσίωση και το έργο της Narges Mohammadi, υπογραμμίζεται.

Το 2022 το Νόμπελ Ειρήνης είχε απονεμηθεί στον υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ales Bialiatski από τη Λευκορωσία, τη ρωσική οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Memorial και την ουκρανική οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Center for Civil Liberties, ως εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών στις χώρες καταγωγής τους, που καταδεικνύουν τη σημασία της για την ειρήνη και τη δημοκρατία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ