ΚΟΣΜΟΣ

Το Ιράν αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη στο σχεδιασμό της επίθεσης της Χαμάς

Το Ιράν αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη στο σχεδιασμό της επίθεσης της Χαμάς
Η σημαία του Ιράν (AP Photo/Jin-Man Lee)

Το Ιράν αρνείται σθεναρά τις κατηγορίες ότι βοήθησε στο σχεδιασμό της επίθεσης στο Ισραήλ ή έδωσε τη συγκατάθεσή του, επιμένοντας ότι η Χαμάς είναι ανεξάρτητη πολιτική οργάνωση.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ δεν γνώριζαν να υπάρχει ιρανικός δάκτυλος, παρά τις κατηγορίες του Ισραήλ.

Η αμερικανική οικονομική εφημερίδα Wall Street Journal, επικαλούμενη αρκετές πηγές, υποστήριξε ότι οι Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης συμμετείχαν σε συναντήσεις με τη Χαμάς στη Βηρυτό από τον Αύγουστο.

Μάλιστα, η εφημερίδα υποστηρίζει ότι σε δύο από αυτές τις συναντήσεις συμμετείχε και ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν.

Η διεθνής κοινότητα δεν αμφισβητεί ότι η Τεχεράνη είχε κίνητρα να στηρίξει την επίθεση αυτή της Χαμάς, με το Ιράν να έχει επαινέσει ανοιχτά τις ενέργειες στη Χαμάς.

Ο πρόεδρος της χώρας Εμπραχίμ Ραΐσι, μίλησε στη Χαμάς την Κυριακή, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι το Ιράν στήριξε την επίθεση.

«Σε αυτή τη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν έχουμε δει ακόμη στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι το Ιράν έπαιξε ρόλο ή κρύβεται πίσω από τη συγκεκριμένη επίθεση, ωστόσο υπάρχει μια μακροχρόνια σχέση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Άντονι Μπλίνκεν.

Κλιμακώνονται οι συγκρούσεις

Δραματικές ώρες συνεχίζουν να περνούν οι κάτοικοι του Ισραήλ και της Γάζας, την ώρα που η βίαιη σύγκρουση μεταξύ των μαχητών της Χαμάς και των ισραηλινών στρατιωτών κλιμακώνεται στο νότιο Ισραήλ.

Η αιφνιδιαστική επίθεση των μαχητών της Χαμάς έχει αφήσει πίσω της πάνω από 1.100 νεκρούς και στις δύο πλευρές, με τον φόρο αίματος να αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο.

Οι μαχητές της Χαμάς συνεχίζουν να περνούν τα σύνορα με τη Γάζα προς το Ισραήλ ενώ η ισραηλινή πλευρά σφυροκοπά από αέρος τη Γάζα και σήμερα.

Αξιωματούχοι από τη Γάζα ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε σε 436, μεταξύ των οποίων 91 παιδιά και 61 γυναίκες.

Μαχητικά, ελικόπτερα και πυροβολικό έβαλαν στο στόχαστρο περισσότερους από 500 στόχους της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ κατά τη διάρκεια της νύχτας,

Οι νεκροί από ισραηλινής πλευράς είναι 700, με αξιωματούχους να εκφράζουν φόβους ότι ο δραματικός αυτός απολογισμός θα αυξηθεί περαιτέρω.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος κήρυξε χθες τον πόλεμο, έχει υποσχεθεί τρομερή εκδίκηση μετά από την επίθεση της Χαμάς.

Κατακραυγή έχει προκαλέσει το γεγονός ότι οι μαχητές της Χαμάς πήραν ομήρους -ορισμένοι εκ των οποίων έχουν εντοπιστεί νεκροί- ενώ σκότωσαν και τουλάχιστον 260 αμάχους που βρίσκονταν σε μουσικό φεστιβάλ κοντά στα σύνορα.

Ισραηλινά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι η Χαμάς έχει μεταφέρει τους ομήρους -μεταξύ των οποίων γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι- στη Γάζα, με στόχο να τους ανταλλάξει με Παλαιστίνιους κρατούμενους από το Ισραήλ.

Λεπτό προς λεπτό η κάλυψη του CNN Greece στον πόλεμο στο Ισραήλ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ