ΚΟΣΜΟΣ

Αυτά είναι τα οπλοστάσια Ισραήλ και Χαμάς: Τι θα χρησιμοποιήσουν σε ενδεχόμενη χερσαία επιχείρηση

Αυτά είναι τα οπλοστάσια Ισραήλ και Χαμάς: Τι θα χρησιμοποιήσουν σε ενδεχόμενη χερσαία επιχείρηση
Το αντιπυραυλικό σύστημα Iron Dome του Ισραήλ εκτοξεύεται για να αναχαιτίσει έναν πύραυλο από τη Λωρίδα της Γάζας AP Photo / Ariel Schalit

Όλο και πιο κοντά έρχεται το ενδεχόμενο μιας χερσαίας επιχείρησης του Ισραήλ στην αποκλεισμένη Γάζα η οποία θα κλιμακώσει περαιτέρω τον πόλεμο που μαίνεται από το περασμένο Σάββατο όταν η Χαμάς εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση, σκοτώνοντας εκατοντάδες Ισραηλινούς αμάχους.

Κατά μήκος των συνόρων με τη Γάζα έχουν αναπτυχθεί πλέον ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις, ενώ τα ισραηλινά μαχητικά σφυροκοπούν για έκτη ημέρα κατά θέσεων της Χαμάς στην πυκνοκατοικημένη περιοχή. Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ στέλνουν και δεύτερο αεροπλανοφόρο στην Μεσόγειο σε μία επίδειξη στρατιωτικής πυγμής αλλά και προκειμένου να αποθαρρυνθεί ενδεχόμενη εμπλοκή του Ιράν που θα διεύρυνε την σύγκρουση.

Μια χερσαία εισβολή θα μπορούσε επίσης να προσελκύσει την υποστηριζόμενη από το Ιράν λιβανέζικη μαχητική ομάδα Χεζμπολάχ από τον Βορρά.

Πάντως όπως επισημαίνει το Associated Pressαυτή θα ήταν η τρίτη μεγάλη χερσαία επίθεση στη Γάζα από τότε που το Ισραήλ την εγκατέλειψε το 2005.

Όπως σημειώεται στο δημοσίευμα το οποίο καταγράφει τα όπλα που θα χρησιμοποιούσαν οι αντιμαχόμενες πλευρές, το Ισραήλ είναι είναι ένα από τα καλύτερα οπλισμένα έθνη στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, ενώ η Χαμάς γνωρίζει πολύ καλά από τεχνικές ανταρτοπόλεμου και διαθέτει μεγάλο αριθμό πυραύλων.

Αναλυτικά:

Ο οπλισμός του Ισραήλ

Ο στρατός του Ισραήλ έχει εδώ και καιρό την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, με ετήσια χρηματοδότηση κατόπιν εντολής του Κογκρέσου 3,3 δισεκατομμύρια δολάρια, συν άλλα 500 εκατομμύρια δολάρια για την τεχνολογία πυραυλικής άμυνας.

Το Ισραήλ είναι ένα από τα καλύτερα οπλισμένα έθνη στην ευρύτερη Μέση Ανατολή. Η Πολεμική Αεροπορία της περιλαμβάνει το προηγμένο αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος F-35, μπαταρίες αντιπυραυλικής άμυνας συμπεριλαμβανομένου του αμερικανικής κατασκευής Patriot και το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Iron Dome.

Διαθέτει τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και άρματα μάχης, καθώς και ένα στόλο από drones με τεχνολογία για την υποστήριξη οποιασδήποτε μάχης από δρόμο σε δρόμο. Το Ισραήλ εκπαιδεύει στρατιώτες σε τέτοιες τεχνικές στο Κέντρο Εκπαίδευσης Αστικού Πολέμου, γνωστό ως «Μίνι Γάζα», ενώ διαθέτει και πυρηνικά όπλα.

Το Ισραήλ έχει περίπου 170.000 στρατιώτες σε ενεργό υπηρεσία και έχει καλέσει περίπου 360.000 έφεδρους για τον πόλεμο - τα τρία τέταρτα της εκτιμώμενης ικανότητάς του, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών.

Η Χαμάς γνωρίζει τακτικές ανταρτοπόλεμου

Η Χαμάς, από το 2007, δεν έχει τα δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια και τα προηγμένα όπλα του ισραηλινού στρατού. Η αιφνιδιαστική επίθεση το Σαββατοκύριακο περιλάμβανε μαχητές σε αλεξίπτωτα πλαγιάς και drones που ρίχνουν χειροβομβίδες και η Χαμάς μπορεί να αξιοποιήσει τακτικές ανταρτοπόλεμου που θα μπορούσαν να καταστήσουν οποιαδήποτε χερσαία επίθεση επικίνδυνη για τα ισραηλινά στρατεύματα.

Η Χαμάς έχει 15.000 έως 20.000 μαχητές, εκτιμά το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών. Το Ισραήλ ανεβάζει τον αριθμό στους 30.000 μαχητές.

Το οπλοστάσιο της Χαμάς περιλαμβάνει τυφέκια εφόδου, βαριά πολυβόλα, χειροβομβίδες ρουκετών και αντιαρματικά όπλα, καθώς και τουφέκια ελεύθερου σκοπευτή μεγαλύτερης εμβέλειας. Στο παρελθόν, η Χαμάς είχε χρησιμοποιήσει παγίδες και βομβιστές αυτοκτονίας.

Αν και το Ισραήλ διαθέτει ένα τεράστιο δίκτυο αντιπυραυλικής άμυνας, η Χαμάς έχει μεγάλο αριθμό πυραύλων πολλαπλής εκτόξευσης. Ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει ότι πάνω από ότι πάνω από 5.000 πύραυλοι έχουν εκτοξευθεί προς τη χώρα από την έναρξη του πολέμου. Οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες το 2021 υπολόγισαν ότι η Χαμάς και η Ισλαμική Τζιχάντ, μια άλλη μαχητική ομάδα που δρούσε στη Γάζα, είχαν στο οπλοστάσιό τους περίπου 30.000 πυραύλους. Οι αναλυτές λένε ότι δεν υπάρχουν ακόμη ενδείξεις ότι η Χαμάς έχει αναπτύξει κατευθυνόμενους πυραύλους, οι οποίοι μπορούν να χτυπήσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια στόχους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ