ΗΠΑ: Εκλεκτός του Τραμπ ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων
Ανανεώθηκε:
Ο Τζιμ Τζόρνταν, βαρόνος των Ρεπουμπλικάνων που θεωρείται απόλυτα πιστός στον Ντόναλντ Τραμπ, θα είναι ο υποψήφιος του κόμματός του για το αξίωμα της Βουλής των Αντιπροσώπων, όπως ανακοινώθηκε την Παρασκευή, 13/10.
Η Βουλή, που ελέγχεται οριακά από την αντιπολίτευση, αντίθετα με τη Γερουσία, που βρίσκεται στα χέρια των Δημοκρατικών, έχει πρακτικά παραλύσει από την 3η Οκτωβρίου, όταν καθαιρέθηκε ο πρόεδρος του σώματος Κέβιν Μακάρθι, εν μέσω αδελφοκτόνου σύγκρουσης στο κόμμα, έναν χρόνο πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2024.
Η κρίση που προκαλεί το κενό σε αυτή τη θέση στρατηγικής σημασίας δείχνει να βαθαίνει. Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να προωθήσουν οποιοδήποτε μέτρο στο κοινοβούλιο, για τη χορήγηση νέας βοήθειας στο Ισραήλ για παράδειγμα, ή για τη συνέχιση της υποστήριξης στην Ουκρανία, ζήτημα που απασχολεί εδώ κι εβδομάδες.
Αυτή ήταν η δεύτερη ψηφοφορία της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ρεπουμπλικάνων, που διχάζεται ανάμεσα στους λεγόμενους μετριοπαθείς και αυτούς που κινούνται στην τροχιά του Ντόναλντ Τραμπ.
Στην πρώτη, που έγινε την Τετάρτη, νικητής αναδείχθηκε ο Στιβ Σκαλίζ (Λουιζιάνα), πρόεδρος της ΚΟ, απέναντι στον Τζιμ Τζόρνταν (Οχάιο), πρόεδρο της επιτροπής δικαστικών υποθέσεων, υποστηριζόμενο από τον Ντόναλντ Τραμπ.
Όμως την Πέμπτη, 12/10, ο Σκαλίζ ανακοίνωσε πως αποσύρει την υποψηφιότητά του, αφού διαπίστωσε πως δεν διέθετε επαρκή αριθμό ψήφων για να εκλεγεί νέος «speaker».
Ο Τζόρνταν επικράτησε χθες σε μυστική ψηφοφορία του Όστιν Σκοτ (Τζόρτζια), άλλου μέλους της συντηρητικής πτέρυγας του κόμματος. Όμως μπορεί να βρεθεί σε παρόμοια θέση με τον Σκαλίζ, με δεδομένη την ισορροπία δυνάμεων στην αμερικανική κάτω Βουλή (221 ψήφοι οι Ρεπουμπλικάνοι, 212 οι Δημοκρατικοί), σύμφωνα με σχολιαστές.
Σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, ο Τζόρνταν έλαβε 124 ψήφους, έναντι 81 του αντιπάλου του. Ωστόσο σε δεύτερη ψηφοφορία, για να ξεκαθαριστεί πόσοι Ρεπουμπλικάνοι θα τον ψήφιζαν σε περίπτωση συνεδρίασης της ολομέλειας, δεν έλαβε παρά 152 ψήφους, έναντι 55 κατά, με άλλα λόγια του λείπουν 65 ψήφοι.
Τους χωρίζει μόνο ο Τραμπ
Αν και εκφράζουν παρόμοιες, άκρως συντηρητικές, θέσεις για ζητήματα όπως το δικαίωμα στην άμβλωση, η θανατική ποινή, η οπλοκατοχή, οι Τζιμ Τζόρνταν και Όστιν Σκοτ διαφοροποιήθηκαν στην ψηφοφορία για την επικύρωση του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών του 2020, που κέρδισε ο Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν, κάτι που αμφισβήτησε ο Τραμπ. Ο πρώτος τάχθηκε κατά, ο δεύτερος υπέρ.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Πόλεμος στη Μέση Ανατολή – Τραμπ: Ο Νετανιάχου ήταν απροετοίμαστος
ΗΠΑ: Ποιον στηρίζει ο Τραμπ για τη θέση του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων
Ντόναλντ Τραμπ: Αποσύρει προσωρινά την αγωγή κατά του πρώην δικηγόρου του
ΗΠΑ: Πρόταση μομφής κατά του Κέβιν Μακάρθι κατέθεσε βουλευτής προσκείμενος στον Τραμπ
Συζητήσαμε για τις ρωσικές επιθέσεις και τα ενεργειακά προβλήματα με τον Ζελένσκι, δήλωσε ο Ρούτε
22:15
Κλήρωση Τζόκερ: Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν 11.800.000 ευρώ
22:11
Δήμας: Συγκρότηση Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων για την αεροναυτιλία και εγκατάσταση νέων πομποδεκτών
22:06
Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο για την Πολιτική Προστασία ζητεί το ΚΚΕ
21:57