ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Ο Νετανιάχου δηλώνει έτοιμος για την εισβολή στη Γάζα - Συνεχίζεται η εκκένωση

Ισραήλ: Ο Νετανιάχου δηλώνει έτοιμος για την εισβολή στη Γάζα - Συνεχίζεται η εκκένωση
«Χ» (Πρώην Twitter)

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο μεσανατολικό, καθώς μετά τη λήξη και του νέου τελεσιγράφου του Ισραήλ για εκκένωση της Γάζας προς το νότο, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έθεσε τον στρατό της χώρας σε πλήρη ετοιμότητα για το επόμενο στάδιο, το οποίο είναι η τεράστια χερσαία εισβολή. 

Η ανησυχία στη Γάζα εντείνεται ώρα με την ώρα, καθώς στο βίντεο που ήρθε στο φως της δημοσιότητας δείχνει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να επισκέπτεται δυνάμεις έξω από τη Λωρίδα της Γάζας. Στο βίντεο, ο Νετανιάχου τούς ρωτάει: «Είστε έτοιμοι για το επόμενο στάδιο; Η επόμενη φάση έρχεται».

Φαίνεται πως η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει, την ώρα που συνεχίζουν να απομακρύνονταν μαζικά οι άμαχοι. Παλαιστίνιοι φεύγουν όπως - όπως από τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, εν όψει της αναμενόμενης ισραηλινής επιχείρησης, ενώ το Ισραήλ συνεχίζει τις αεροπορικές επιδρομές και δηλώνει ότι θα κρατήσει ανοιχτές δύο διόδους ώστε να μετακινηθεί ο άμαχος πληθυσμός προς τα νότια.

Ο αριθμός των θανάτων αυξάνεται συνεχώς και από τις δύο πλευρές, με τους Παλαιστινίους να μετρούν 2.215 νεκρούς και τους Ισραηλινούς περισσότερους από 1.200. Τα Ηνωμένα Έθνη αναφέρουν ότι περισσότεροι από 423.000 άνθρωποι είχαν ήδη εγκαταλείψει τα σπίτια τους στη Γάζα, ακόμη και πριν από την οδηγία του Ισραήλ για την εκκένωση της βόρειας λωρίδας.

Χαμάς: Το Ισραήλ διαπράττει εγκλήματα πολέμου

Ο επικεφαλής της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια κατηγόρησε σήμερα το Ισραήλ ότι διαπράττει «εγκλήματα πολέμου» στη Λωρίδα της Γάζας, που σφυροκοπείται αδιάκοπα μετά την επίθεση που εξαπέλυσε η ισλαμιστική οργάνωση σε ισραηλινές κοινότητες, στις 7 Οκτωβρίου.

«Οι ισραηλινές ακρότητες συνιστούν εγκλήματα πολέμου και κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου», αναφέρει ο Χανίγια σε ανοιχτή επιστολή του που απευθύνεται στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, σύμφωνα με μια ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της Χαμάς.

Παράλληλα, η Χαμάς καλεί τον κόσμο να μην φύγει επειδή οι δρόμοι δεν είναι ασφαλείς. Υποστηρίζει ότι δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν σε πλήγματα εναντίον λεωφορείων και φορτηγών που μετέφεραν πρόσφυγες την Παρασκευή.

BBC: Νεκροί σε κομβόι αμάχων στη Γάζα

Πάντως, την παραπάνω πληροφορία έρχεται να επιβεβαιώσει το BBC, καθώς με βίντεο που δημοσίευσε, εμφανίζει ένα κομβόι πολιτών να δέχεται επίθεση από πυρά την ώρα που έφευγε από τη βόρεια Γάζα. Ειδικότερα, χθες, δύο οδοί εκκένωσης της Γάζας είχαν ανοίξει μετά από τελεσίγραφο που έδωσε στη Χαμάς το Ισραήλ για απομάκρυνση των αμάχων από την περιοχή.

Οι εν λόγω οδοί ήταν γεμάτες κόσμο όλη μέρα που απομακρύνονταν από τη βόρεια Γάζα με κατεύθυνση προς τον νότο. Ωστόσο πυρά έπληξαν αυτοκινητοπομπή πολιτών, αφήνοντας πίσω δεκάδες νεκρούς και τραυματίες, μεταξύ αυτών και παιδιά. Μάλιστα, η πλειοψηφία των θυμάτων ήταν γυναίκες και παιδιά, με τα ανήλικα θύματα να είναι τα περισσότερα μεταξύ δύο έως πέντε ετών.

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι 70 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο σημείο και κατηγορεί το Ισραήλ για την επίθεση, ενώ από την πλευρά της η Ισραηλινή Αμυντική Δύναμη (IDF) λέει ότι διεξάγει έρευνα και είπε ότι οι εχθροί της προσπαθούν να εμποδίσουν τους αμάχους να εγκαταλείψουν τον βορρά. Από τις επιθέσεις, δημοσιεύτηκαν και σχετικά βίντεο.

Πανικός στο νοσοκομείο της Λωρίδας της Γάζας

Την ίδια ώρα, ασθενείς -ανάμεσά τους πολλά παιδιά- μεταφέρονται στο νοσοκομείο Αλ Άκσα στο κέντρο της Γάζας μετά τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές. Αυτό συνέβη καθώς οι Παλαιστίνιοι έσπευσαν να εγκαταλείψουν τη βόρεια Γάζα, αφού οι Ισραηλινοί διέταξαν πάνω από 1 εκατομμύριο ανθρώπους να απομακρυνθούν προς το νότο.

Τρόμος για πιθανή εμπλοκή της Χεζμπολάχ

Την ίδια στιγμή, πάντως, ολοένα και εντείνονται οι φόνοι για εμπλοκή της Χεζμπολάχ που στηρίζεται από το Ιράν. Οι ανησυχίες για το άνοιγμα δεύτερου μετώπου στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο κλιμακώνονται. Η Χεζμπολάχ παραδέχτηκε σήμερα ότι χτυπά με ρουκέτες και όλμους στο σημείο. Η φιλοϊρανική Χεζμπολάχ σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι επιτέθηκε σε «σιωνιστικές θέσεις στα λιβανέζικα, κατεχόμενα Αγροκτήματα της Σεμπάα, με τηλεκατευθυνόμενου πυραύλους και όλμους». Υποστηρίζει ότι τα πλήγματα αυτά ήταν «ακριβείας». Ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου από την περιοχή αυτή είπε ότι άκουσε να πέφτουν οβίδες και είδε σύννεφα καπνού να υψώνονται.

Ιραν: Να αποφύγουμε τη γενικευμένη κρίση

Πάντως, το απόγευμα του Σαββάτου, ο Ιρανός ΥΠΕΞ, Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, προέτρεψε όλες τις πλευρές σε αποφυγή της γενικευμένης κρίσης, καθώς όπως τόνισε, μετά θα είναι πολύ αργά: «Υπάρχει ακόμη μια πολιτική ευκαιρία να αποφευχθεί μια γενικευμένη κρίση στην περιοχή. Ίσως μετά να είναι πολύ αργά».

Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ φοβούνται το άνοιγμα ενός δεύτερου μετώπου στα σύνορα με τον Λίβανο εάν η Χεζμπολάχ, που στηρίζεται από το Ιράν, αποφασίσει να παρέμβει στον πόλεμο εναντίον της Χαμάς στη Γάζα.

Στις δηλώσεις που έκανε από την πρεσβεία του Ιράν στη Βηρυτό, ο Αμίρ-Αμπντολαχιάν επανέλαβε ότι οι σύμμαχοι του Ιράν (Συρία, Χεζμπολάχ, Ιράν), που ανεπισήμως αποκαλούνται «Άξονας της Αντίστασης», μπορεί να αντιδράσουν στην περίπτωση κλιμάκωσης των ισραηλινών επιχειρήσεων στη Γάζα. Σύμφωνα με ειδικούς, η Χεζμπολάχ θα μπορούσε να ανοίξει ένα νέο μέτωπο εάν το Ισραήλ ξεκινήσει χερσαίες επιχειρήσεις στη Γάζα.

Μολονότι η Τεχεράνη στηρίζει τη Χαμάς, η ιρανική ηγεσία επιμένει ότι δεν εμπλέκεται στην επίθεση που εξαπέλυσε η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση στο Ισραήλ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν περισσότεροι από 1.300 άνθρωποι.

ΗΠΑ σε Αμερικανούς πολίτες: Φύγετε προς Ράφα

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών ενθάρρυνε τους Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται στη Γάζα να μετακινηθούν νοτιότερα, προς τη μεθοριακή διάβαση της Ράφα, ώστε να είναι έτοιμοι για το πιθανό άνοιγμά της προς την Αίγυπτο, εν μέσω της ανθρωπιστικής κρίσης στον παλαιστινιακό θύλακα και τα αντίποινα του Ισραήλ για την επίθεση της Χαμάς πριν από μία εβδομάδα.

«Ενημερώσαμε τους Αμερικανούς πολίτες στη Γάζα, με τους οποίους είμαστε σε επαφή, ότι, εφόσον κρίνουν ότι είναι ασφαλές, ίσως θέλουν να μετακινηθούν εγγύτερα στη διάβαση της Ράφα» ανέφερε ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ενδέχεται να μην υπάρχει κάποια έγκαιρη ενημέρωση στην περίπτωση που ανοίξει η διάβαση και «ίσως να μείνει ανοιχτή για περιορισμένο χρονικό διάστημα».

Τι ακολουθεί μετά τη λήξης της νέας διορίας

Πάντως, οι Ισραηλινοί, όπως δηλώνουν μετά και τη λήξη του νέου τελεσιγράφου, «ο πόλεμος τώρα αρχίζει»! Το πρωί του Σαββάτου, ο ισραηλινός στρατός έδωσε νέα προθεσμία έως τις 4 σήμερα το μεσημέρι να μετακινηθούν προς το νότο, χρησιμοποιώντας δύο ανθρωπιστικούς διαδρόμους.

Το Προξενικό Σύστημα Διαχείρισης Κρίσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ (CACMS), ενημέρωσε τους Παλαιστίνιους Αμερικανούς ότι από το απόγευμα έχει ανοίξει το πέρασμα της Ράφα, ώστε μέλη των οικογενειών τους που έχουν αποκλειστεί στη Γάζα, να μπορέσουν να εκκενώσουν προς την Αίγυπτο. Ήδη το ισραηλινό πεζικό πραγματοποίησε τις πρώτες χερσαίες, τοπικές επιχειρήσεις του στη Λωρίδα της Γάζας που έχει αποκλειστεί πλήρως και βομβαρδίζεται εδώ και μέρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ