ΚΟΣΜΟΣ

Ισραηλινός στρατός: Θα επιτεθούμε από αέρα, θάλασσα και ξηρά - «Μένουμε στη Γάζα» απαντά η Χαμάς

Ισραηλινός στρατός: Θα επιτεθούμε από αέρα, θάλασσα και ξηρά - «Μένουμε στη Γάζα» απαντά η Χαμάς
AP Photo/Ariel Schalit

«Τάγματα και στρατιώτες του ισραηλινού στρατού έχουν αναπτυχθεί σε όλη τη χώρα και είναι έτοιμοι να ανυψώσουν την ετοιμότητά τους», ανέφερε σε νέα ανακοίνωσή του ο IDF και ενώ όλα πλέον δείχνουν ότι είναι θέμα ωρών η εισβολή στη Γάζα.

«Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις προετοιμάζονται να εκτελέσουν μια ευρεία επίθεση κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς, συμπεριλαμβανομένων συντονισμένων επιθέσεων από αέρος, θάλασσα και ξηρά», δήλωσε χαρακτηριστικά το βράδυ του Σαββάτου εκπρόσωπος του στρατού.

Στρατιώτες του IDF διεξήγαγαν πρόσφατες μάχες εναντίον τρομοκρατών σε οικισμούς και διάφορα φυλάκια σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, ενεργώντας «με αποφασιστικότητα και αποφασιστικότητα να ανακτήσουν τον έλεγχο των οικισμών και των φυλακίων, συλλαμβάνοντας πολλά όπλα που είχαν στην κατοχή τους οι τρομοκράτες, ενώ επίσης διασώθηκαν τραυματίες».

Κλήθηκαν και έφεδροι αξιωματικοί στον IDF

Ο IDF υποστηρίζεται πλέον από μια ισχυρή ομάδα εφέδρων και εκτεταμένη υλικοτεχνική υποστήριξη για να περάσει στο επόμενο στάδιο της εισβολής. Οι χερσαίες δυνάμεις ετοιμάζονται για μια εκτεταμένη σύγκρουση. Ο IDF είπε ότι αυτό περιλαμβάνει τη δημιουργία προηγμένων κέντρων υλικοτεχνικής υποστήριξης για την ταχεία προσαρμογή του εξοπλισμού των μονάδων μάχης στις ανάγκες τους.

Ο απαραίτητος εξοπλισμός για τη μάχη παραδόθηκε στις δυνάμεις και το μόνο που απομένει είναι οι διάφορες μονάδες της Διεύθυνσης Τεχνολογίας και Επιμελητείας να ολοκληρώσουν την προετοιμασία του εξοπλισμού και να τον προμηθεύσουν στους στρατιώτες, ανέφερε ο στρατός.

Η ανακοίνωση του IDF ήρθε λίγες μόνο ώρες αφότου ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επισκέφθηκε το νότιο Ισραήλ έχοντας εμψυχωτικές συνομιλίες με στρατιώτες και αξιωματικούς.

Νετανιάχου: Έτοιμοι για την επόμενη φάση

Οι εξελίξεις στο μεσανατολικό είναι ραγδαίες, καθώς μετά τη λήξη και του νέου τελεσιγράφου του Ισραήλ για εκκένωση της Γάζας προς το νότο, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έθεσε τον στρατό της χώρας σε πλήρη ετοιμότητα για το επόμενο στάδιο, το οποίο είναι η τεράστια χερσαία εισβολή.

Ο Νετανιάχου με Ισραηλινούς στρατιώτες έξω από τη Λωρίδα της ΓάζαςΠηγή: X (πρώην Twitter)

Η ανησυχία στη Γάζα εντείνεται ώρα με την ώρα, καθώς στο βίντεο που ήρθε στο φως της δημοσιότητας δείχνει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να επισκέπτεται δυνάμεις έξω από τη Λωρίδα της Γάζας. Στο βίντεο, ο Νετανιάχου τούς ρωτάει: «Είστε έτοιμοι για το επόμενο στάδιο; Η επόμενη φάση έρχεται».

Φαίνεται πως η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει, την ώρα που συνεχίζουν να απομακρύνονταν μαζικά οι άμαχοι. Παλαιστίνιοι φεύγουν όπως - όπως από τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, εν όψει της αναμενόμενης ισραηλινής επιχείρησης, ενώ το Ισραήλ συνεχίζει τις αεροπορικές επιδρομές και δηλώνει ότι θα κρατήσει ανοιχτές δύο διόδους ώστε να μετακινηθεί ο άμαχος πληθυσμός προς τα νότια.

Ο αριθμός των θανάτων αυξάνεται συνεχώς και από τις δύο πλευρές, με τους Παλαιστινίους να μετρούν 2.215 νεκρούς και τους Ισραηλινούς περισσότερους από 1.200. Τα Ηνωμένα Έθνη αναφέρουν ότι περισσότεροι από 423.000 άνθρωποι είχαν ήδη εγκαταλείψει τα σπίτια τους στη Γάζα, ακόμη και πριν από την οδηγία του Ισραήλ για την εκκένωση της βόρειας λωρίδας.

Χαμάς: Δεν θα εγκαταλείψουμε τη Λωρίδα της Γάζας

Ο αρχηγός της Χαμάς Ισμαΐλ Χανίγιε δήλωσε σε τηλεοπτική του ομιλία ότι οι Παλαιστίνιοι δεν θα εγκαταλείψουν την Γάζα ή την Δυτική Οχθη για να μεταναστεύσουν στην Αίγυπτο. «Η απόφασή μας είναι να παραμείνουμε στην γη μας», δήλωσε ο Χανίγιε.

Η Αίγυπτος που συνορεύει με την Λωρίδα της Γάζας ανησυχεί για το ενδεχόμενο συρροής στο έδαφός της παλαιστινίων προσφύγων που κινούνται προς νότον έπειτα από τα διαδοχικά τελεσίγραφα του Ισραήλ για την εκκένωση του βόρειου τομέα του παλαιστινιακού θύλακα.

Όπως και άλλες αραβικές χώρες, η Αίγυπτος έχει καλέσει τους Παλαιστίνιους να παραμείνουν στα εδάφη τους και δηλώνει ότι καταβάλλει προσπάθειες για να διασφαλίσει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Γάζα.

Το Ισραήλ διαπράττει εγκλήματα πολέμου

Ο επικεφαλής της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια κατηγόρησε σήμερα το Ισραήλ ότι διαπράττει «εγκλήματα πολέμου» στη Λωρίδα της Γάζας, που σφυροκοπείται αδιάκοπα μετά την επίθεση που εξαπέλυσε η ισλαμιστική οργάνωση σε ισραηλινές κοινότητες, στις 7 Οκτωβρίου.

«Οι ισραηλινές ακρότητες συνιστούν εγκλήματα πολέμου και κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου», αναφέρει ο Χανίγια σε ανοιχτή επιστολή του που απευθύνεται στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, σύμφωνα με μια ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της Χαμάς.

Παράλληλα, η Χαμάς καλεί τον κόσμο να μην φύγει επειδή οι δρόμοι δεν είναι ασφαλείς. Υποστηρίζει ότι δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν σε πλήγματα εναντίον λεωφορείων και φορτηγών που μετέφεραν πρόσφυγες την Παρασκευή.

BBC: Νεκροί σε κομβόι αμάχων στη Γάζα

Πάντως, την παραπάνω πληροφορία έρχεται να επιβεβαιώσει το BBC, καθώς με βίντεο που δημοσίευσε, εμφανίζει ένα κομβόι πολιτών να δέχεται επίθεση από πυρά την ώρα που έφευγε από τη βόρεια Γάζα. Ειδικότερα, χθες, δύο οδοί εκκένωσης της Γάζας είχαν ανοίξει μετά από τελεσίγραφο που έδωσε στη Χαμάς το Ισραήλ για απομάκρυνση των αμάχων από την περιοχή.

Οι εν λόγω οδοί ήταν γεμάτες κόσμο όλη μέρα που απομακρύνονταν από τη βόρεια Γάζα με κατεύθυνση προς τον νότο. Ωστόσο πυρά έπληξαν αυτοκινητοπομπή πολιτών, αφήνοντας πίσω δεκάδες νεκρούς και τραυματίες, μεταξύ αυτών και παιδιά. Μάλιστα, η πλειοψηφία των θυμάτων ήταν γυναίκες και παιδιά, με τα ανήλικα θύματα να είναι τα περισσότερα μεταξύ δύο έως πέντε ετών.

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι 70 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο σημείο και κατηγορεί το Ισραήλ για την επίθεση, ενώ από την πλευρά της η Ισραηλινή Αμυντική Δύναμη (IDF) λέει ότι διεξάγει έρευνα και είπε ότι οι εχθροί της προσπαθούν να εμποδίσουν τους αμάχους να εγκαταλείψουν τον βορρά. Από τις επιθέσεις, δημοσιεύτηκαν και σχετικά βίντεο.

Ιραν: Να αποφύγουμε τη γενικευμένη κρίση

Πάντως, το απόγευμα του Σαββάτου, ο Ιρανός ΥΠΕΞ, Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, προέτρεψε όλες τις πλευρές σε αποφυγή της γενικευμένης κρίσης, καθώς όπως τόνισε, μετά θα είναι πολύ αργά: «Υπάρχει ακόμη μια πολιτική ευκαιρία να αποφευχθεί μια γενικευμένη κρίση στην περιοχή. Ίσως μετά να είναι πολύ αργά».

Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ φοβούνται το άνοιγμα ενός δεύτερου μετώπου στα σύνορα με τον Λίβανο εάν η Χεζμπολάχ, που στηρίζεται από το Ιράν, αποφασίσει να παρέμβει στον πόλεμο εναντίον της Χαμάς στη Γάζα.

Στις δηλώσεις που έκανε από την πρεσβεία του Ιράν στη Βηρυτό, ο Αμίρ-Αμπντολαχιάν επανέλαβε ότι οι σύμμαχοι του Ιράν (Συρία, Χεζμπολάχ, Ιράν), που ανεπισήμως αποκαλούνται «Άξονας της Αντίστασης», μπορεί να αντιδράσουν στην περίπτωση κλιμάκωσης των ισραηλινών επιχειρήσεων στη Γάζα. Σύμφωνα με ειδικούς, η Χεζμπολάχ θα μπορούσε να ανοίξει ένα νέο μέτωπο εάν το Ισραήλ ξεκινήσει χερσαίες επιχειρήσεις στη Γάζα.

Μολονότι η Τεχεράνη στηρίζει τη Χαμάς, η ιρανική ηγεσία επιμένει ότι δεν εμπλέκεται στην επίθεση που εξαπέλυσε η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση στο Ισραήλ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν περισσότεροι από 1.300 άνθρωποι.

ΗΠΑ σε Αμερικανούς πολίτες: Φύγετε προς Ράφα

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών ενθάρρυνε τους Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται στη Γάζα να μετακινηθούν νοτιότερα, προς τη μεθοριακή διάβαση της Ράφα, ώστε να είναι έτοιμοι για το πιθανό άνοιγμά της προς την Αίγυπτο, εν μέσω της ανθρωπιστικής κρίσης στον παλαιστινιακό θύλακα και τα αντίποινα του Ισραήλ για την επίθεση της Χαμάς πριν από μία εβδομάδα.

«Ενημερώσαμε τους Αμερικανούς πολίτες στη Γάζα, με τους οποίους είμαστε σε επαφή, ότι, εφόσον κρίνουν ότι είναι ασφαλές, ίσως θέλουν να μετακινηθούν εγγύτερα στη διάβαση της Ράφα» ανέφερε ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ενδέχεται να μην υπάρχει κάποια έγκαιρη ενημέρωση στην περίπτωση που ανοίξει η διάβαση και «ίσως να μείνει ανοιχτή για περιορισμένο χρονικό διάστημα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ