ΚΟΣΜΟΣ

Μέση Ανατολή: Η Γάζα σε κλοιό - Φόβοι για γενίκευση της σύρραξης με εμπλοκή και του Ιράν

Μέση Ανατολή: Η Γάζα σε κλοιό - Φόβοι για γενίκευση της σύρραξης με εμπλοκή και του Ιράν
AP Photo/Ariel Schalit

Ο ισραηλινός στρατός σφίγγει τον κλοιό γύρω από τη Γάζα., γράφοντας ακόμα ένα δραματικό επεισόδιο στον πόλεμο ανάμεσα σε Ισράηλ και Χαμάς. Μετά από συνεχή τελεσίγραφα που ζητούσαν την απομάκρυνση των κατοίκων της βόρειας Γάζας προς τον νότο, το Ισραήλ βρίσκεται με το δάχτυλο στη σκανδάλη, κάτι που άλλωστε επιβεβαίωσε και ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου που βρέθηκε κοντά στα στρατεύματα έξω από τη Λωρίδα της Γάζας.

Το βράδυ του Σαββάτου και αφού ο IDF είχε ανακοινώσει πως είναι έτοιμος να χτυπήσει τους τρομοκράτες της Χαμάς από αέρα, ξηρά και θάλασσα, ακολούθησε η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ, όπου έγινε απόλυτα ξεκάθαρο, ότι όλα είναι έτοιμα και απομένει μόνο να δώσει το σύνθημα η κυβέρνηση εθνικής ενότητας με μια λέξη: «Επίθεση».

Ο αντισυνταγματάρχης του Ισραηλινού Στρατού, Πίτερ Λέρνερ, σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε το υπουργείο Εξωτερικών, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ο στρατός μας βρίσκεται σε απόλυτη ετοιμότητα να προχωρήσει και στη χερσαία επιχείρηση στη Γάζα. Εκεί έχουν συγκεντρωθεί τόσο ο IDF όσο και οι έφεδροι. Είμαστε απόλυτα έτοιμοι να προχωρήσουμε μόλις μας το ζητήσει η κυβέρνηση». Όταν ρωτήθηκε για το πότε θα γίνει η εισβολή, αρκέστηκε να απαντήσει: «Σύντομα».

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού επανέλαβε τις εκκλήσεις προς τους κατοίκους της Γάζας να εκκενώσουν την περιοχή προς τα νότια: «Είναι για τη δική τους προσωπική ασφάλεια».

Παράλληλα, στις ανησυχίες για την ασφάλεια των Παλαιστινίων πολιτών, απάντησε άλλος εκπρόσωπος του Ισραηλινού Στρατού, Τζόναθαν Κονρίκους, μιλώντας στο CBCNews: «Ο άμαχος πληθυσμός στη Γάζα δεν είναι ο εχθρός μας, προσπαθούμε να κάνουμε το σωστό, καλώντας τους πολίτες να εκκενώσουν την περιοχή, αλλά μας κάνουν κηρύγματα ανθρωπιάς».

«Θα χτυπήσουμε από αέρα, θάλασσα και ξηρά»

Πλέον θεωρείται θέμα χρόνου, η χερσαία στρατιωτική εισβολή του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, κάτι που επιβεβαίωσαν και οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας με ανακοίνωσή τους: «Θα επιτεθούμε συντονισμένα από αέρα, θάλασσα και ξηρά».

Μάλιστα, η κυβέρνηση, ανακοίνωσε ότι βρήκε στην Λωρίδα της Γάζας «πτώματα» ισραηλινών ομήρων οι οποίοι απήχθησαν από την Χαμάς κατά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου. «Βρήκαμε και εντοπίσαμε στην περίμετρο της Λωρίδας της Γάζας πτώματα Ισραηλινών που είχαν απαχθεί», δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης Πίτερ Λέρνερ.

Χαμάς: Παραμένουμε στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη

Ο αρχηγός της Χαμάς, Ισμαΐλ Χανίγιε, δήλωσε σε τηλεοπτική του ομιλία ότι οι Παλαιστίνιοι δεν θα εγκαταλείψουν τη Γάζα ή τη Δυτική Οχθη για να μεταναστεύσουν στην Αίγυπτο. «Η απόφασή μας είναι να παραμείνουμε στη γη μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Χανίγιε. Η Αίγυπτος που συνορεύει με τη Λωρίδα της Γάζας ανησυχεί για το ενδεχόμενο συρροής στο έδαφός της Παλαιστινίων προσφύγων που κινούνται νότια, έπειτα από τα διαδοχικά τελεσίγραφα του Ισραήλ για την εκκένωση του βόρειου τομέα του παλαιστινιακού θύλακα.

Όπως και άλλες αραβικές χώρες, η Αίγυπτος έχει καλέσει τους Παλαιστίνιους να παραμείνουν στα εδάφη τους και δηλώνει ότι καταβάλλει προσπάθειες για να διασφαλίσει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Σημειώνεται, ότι μετά τη λήξη και του νέου τελεσιγράφου του Ισραήλ για εκκένωση της Γάζας προς τον νότο, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έθεσε τον στρατό της χώρας σε πλήρη ετοιμότητα για το επόμενο στάδιο, το οποίο είναι η τεράστια χερσαία εισβολή.

Χιλιάδες άμαχοι στα σύνορα με την Αίγυπτο

Η αγωνία για τους Παλαιστινίους που μαζεύουν όπως - όπως τα λιγοστά υπάρχοντά τους και φεύγουν με κάθε τρόπο από στη Λωρίδα της Γάζας, μεγαλώνει, αφού κανείς δεν μπορεί να διασφαλίσει την ομαλή έξοδό τους από την πολιορκημένη περιοχή, όπου κρύβονται οι ένοπλοι της Χαμάς.

Στα σύνορα με την Αίγυπτο, μαζί με τους Παλαιστίνιους, συρρέουν αλλοδαποί που βρίσκονταν στη Λωρίδα της Γάζας. Η άρνηση του Ισραήλ να επιτρέψει σε ανθρωπιστική βοήθεια να περάσει στην πολιορκημένη περιοχή οδήγησε τις Αιγυπτιακές Αρχές να «μπλοκάρουν» το άνοιγμα της συνοριακής γραμμής μεταξύ της Αιγύπτου και της Λωρίδας της Γάζας, η οποία επρόκειτο να μείνει ανοιχτή για τουλάχιστον πέντε ώρες. Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι διπλωματικές πιέσεις για να δοθεί περισσότερος χρόνος να βρεθεί λύση, να ανοίξει η Αίγυπτος τα σύνορα για να μπορέσει ο άμαχος πληθυσμός να διαφύγει από την περιοχή που αναμένεται να γίνει σημείο σφοδρών συγκρούσεων.

Ο ρόλος της Χεζμπολάχ και οι νεκροί στο Λίβανο

Στο μέτωπο των στρατιωτικών επιχειρήσεων τα ισραηλινά στρατεύματα ανταποδίδουν πυρά στις επιθέσεις της Χεζμπολάχ από τον Λίβανο. Αξιωματούχος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι η φιλοϊρανική οργάνωση εκτόξευσε όλμους και αντιαρματικά πυρά προς το όρος Ντοβ κατά θέσεων του ισραηλινού στρατού.

Μέσα στη νύχτα μάλιστα οι Ισραηλινοί εξουδετέρωσαν με drone ενόπλους της οργάνωσης που προσπάθησαν να διεισδύσουν στο ισραηλινό έδαφος. Πυρά και εκρήξεις αντηχούσαν από το Τελ Αβίβ ως την Χάιφα που βρίσκεται πολύ κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο. Μάλιστα, από τα ισραηλινά πυρά, δύο πολίτες σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμούς του χωριού Σεμπά του νότιου Λιβάνου, είπε ο δήμαρχος Μοχάμεντ Χαρμπ, καθώς η διασυνοριακή βία εντείνεται. Το χωριό βρίσκεται κοντά στην αμφισβητούμενη συνοριακή περιοχή Λιβάνου - Ισραήλ - Συρίας.

Πυρά από τη Συρία και φόβος γενικής σύρραξης

Αργά το βράδυ, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι δέχτηκε εισερχόμενα πυρά από την Συρία που ενεργοποίησαν τις σειρήνες στο βόρειο Ισραήλ και στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν. Το ισραηλινό πυροβολικό απάντησε στα πυρά. Οι σειρήνες ήχησαν στην Άλμα, κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο και στην πόλη Αβνέι Εϊτάν στα Υψίπεδα του Γκολάν.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν προειδοποίησε για τον κίνδυνο μιας γενικευμένης σύρραξης στην περιοχή. «Υπάρχει ακόμη μια πολιτική ευκαιρία να αποφευχθεί μια γενικευμένη κρίση στην περιοχή», είπε ο Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, προειδοποιώντας όμως ότι «ίσως να είναι πολύ αργά τις επόμενες ώρες».

Σειρήνες στο Τελ Αβίβ για μπαράζ από ρουκέτες

Σειρήνες ήχησαν περίπου στις 9 το βράδυ του Σαββάτου στο Τελ Αβίβ, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ξαφνικά η ισραηλινή πόλη τέθηκε σε συναγερμός μετά από πολλές εκρήξεις που ακούστηκαν και οι πολίτες αναγκάστηκαν να σπεύσουν σε καταφύγια.

Όπως αναφέρουν και διεθνή ΜΜΕ, η αεράμυνα «Σιδηρούς Θόλος» ήταν αυτή που εξουδετέρωσε μια δέσμη από ρουκέτες πιθανότατα προερχόμενα από δυνάμεις της Χαμάς από τη Λωρίδα της Γάζας.

Το γνωστό ως «Iron Dome» κατάφερε να αποτρέψει ένα ακόμη πυραυλικό χτύπημα στην καρδιά του Ισραήλ και ενώ οι σειρήνες σταμάτησαν να ηχούν, η πόλη παραμένει σε έκτακτη σε έκτακτη κατάσταση.

Ισραηλινά MME ανέφεραν επίσης ότι ήχησαν και οι σειρήνες για επίθεση με ρουκέτες και στο Ασκελόν.

Παραδοχή αποτυχίας από σύμβουλο του Νετανιάχου

Εν τω μεταξύ, ο Ζάχι Χανέγκμπι, σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, παραδέχθηκε σε συνέντευξη Τύπου ότι η δήλωσή του λίγες ημέρες πριν από την επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ σύμφωνα με την οποία «η αποτροπή πραγματοποίησης επίθεσης εκ μέρους της Χαμάς λειτουργεί, ήταν λάθος». Πρόσθεσε μάλιστα ότι την εσφαλμένη εκτίμηση συμμεριζόταν το σύνολο των υπηρεσιών Πληροφοριών του Ισραήλ. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το κράτος του Ισραήλ δεν εκπλήρωσε την αποστολή του».

«Ο πόλεμος κατά της Χαμάς σε ένα λεπτό»

Οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ (IDF), με μουσική υπόκρουση ετοίμασαν ένα βίντεο όπου δείχνουν τις κυριότερες θηριωδίες της Παλαιστινιακής εξτρεμιστικής οργάνωσης που αιματοκύλησε την χώρα τους στις 7 Οκτωβρίου.

Οι εικόνες είναι συγκλονιστικές. Βίντεο που έκαναν τον γύρο του Διαδικτύου και δείχνουν δολοφονίες και απαγωγές αμάχων συγκεντρώθηκαν για να δείξουν στο εσωτερικό της χώρας τα εγκλήματα της Χαμάς και ταυτόχρονα να ενισχύσουν το ηθικό του στρατεύματος που ετοιμάζεται για την χερσαία επέμβαση στη Λωρίδα της Γάζας.

«Θα συνεχίσουμε να πολεμάμε την τρομοκρατία μέχρι τον πυρήνα και να υπερασπιζόμαστε τους ισραηλινούς πολίτες» αναφέρει το μήνυμα του βίντεο που αναρτήθηκε στην σελίδα του IDF στο X (πρώην Twitter) και κλείνει, με τελευταίο πλάνο, μια μεσίστια σημαία του Ισραήλ.

Ερυθρός Σταυρός: Δεν εγκαταλείπουμε τη Γάζα

Το διεθνές κίνημα του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου συγκλονισμένο από την ανθρώπινη δυστυχία που απλώνεται στο Ισραήλ και την Λωρίδα της Γάζας ανακοίνωσε ότι οι εθελοντές του «αρνούνται να εγκαταλείψουν τους πλέον αδύναμους» παρά τις εντολές για εκκένωση του βόρειου τομέα του παλαιστινιακού θύλακα.

«Τίποτε δεν μπορεί να δικαιολογήσει τις φρικιαστικές επιθέσεις που δέχθηκε το Ισραήλ το περασμένο σαββατοκύριακο, αλλά οι επιθέσεις αυτές δεν μπορούν να δικαιολογήσουν επίσης την άνευ ορίων καταστροφή στην Γάζα», αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Ανησυχούμε πολύ για την εντολή εκκένωσης στην Γάζα. Οι εθελοντές μας αρνούνται να φύγουν και να εγκαταλείψουν εκείνους που έχουν περισσότερο την ανάγκη τους. Πρέπει να προστατευθούν - για να μπορέσουν να προστατεύσουν τους άλλους».

Επίσης και η ανθρωπιστική οργάνωση «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» απηύθυνε την τελευταία έκκλησή της, με τη λήξη της προθεσμίας που έδωσε το Ισραήλ στους αμάχους να εγκαταλείψουν τα βόρεια της Γάζας.

Μισέλ: Έκτακτο ευρωπαϊκό συμβούλιο

Έκτακτο ευρωπαϊκό συμβούλιο για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή συγκάλεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. «Τίποτα δεν δικαιολογεί τις βίαιες τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ» αναφέρει αρχικά στο μήνυμά του ο Σαρλ Μισέλ στην πλατφόρμα «Χ» (πρώην Twitter), προσθέτοντας ότι «στεκόμαστε σε πλήρη αλληλεγγύη με τον λαό του Ισραήλ».

Και συμπληρώνει: «Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του σε πλήρη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο. Η τραγωδία που εκτυλίσσεται έχει πολλές συνέπειες για την Ευρώπη. Γι' αυτό συγκαλώ ένα έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για να καθοριστεί μια κοινή θέση και μια σαφή πορεία δράσης».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ