ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Και δεύτερο αεροπλανοφόρο στη Μεσόγειο για την «ασφάλεια του Ισραήλ»

ΗΠΑ: Και δεύτερο αεροπλανοφόρο στη Μεσόγειο για την «ασφάλεια του Ισραήλ»
Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Eisenhower φτάνει στην ανατολική Μεσόγειο ΑP / Photo by Mark Wilson/Getty Images

Οι ΗΠΑ στέλνουν δεύτερο αεροπλανοφόρο και τη δύναμη κρούσης του στην ανατολική Μεσόγειο «για την αποτροπή εχθρικών ενεργειών εναντίον του Ισραήλ» και «κάθε προσπάθειας να εξαπλωθεί ο πόλεμος μετά την επίθεση της Χαμάς», ανακοίνωσε το Σάββατο, 14/10, ο αμερικανός υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν.

Το USS Eisenhower και τα πλοία συνοδείας του θα ενωθούν με το πρώτο αεροπλανοφόρο, το USS Gerald R. Ford, που αναπτύχθηκε στην περιοχή μετά την πολύνεκρη επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου, επιδεικνύοντας την «ατσάλινη δέσμευση» της Ουάσιγκτον «στην ασφάλεια του Ισραήλ» και την «αποφασιστικότητά της να αποτρέψει οποιονδήποτε κρατικό ή μη κρατικό παράγοντα που επιδιώκει την κλιμάκωση αυτού του πολέμου», ανέφερε ο Όστιν στο δελτίο Τύπου που δόθηκε στη δημοσιότητα από τις υπηρεσίες του στο αμερικανικό Πεντάγωνο.

Στη δύναμη κρούσης του αεροπλανοφόρου USS Eisenhower έχει ενταχθεί το καταδρομικό USS Philippine Sea και δύο αντιτορπιλικά, το USS Gravely και το USS Mason, ενώ αναμένεται να το συνοδεύσουν ακόμα δύο πολεμικά πλοία, ενώ θα διασχίζει το Γιβραλτάρ, τα οποία θα αποπλεύσουν πιθανότατα απο την ισπανική βάση Ρότα, στην οποία ελλιμενίζονται αμερικανικά πλοία.

Ηδη το αεροπλανοφόρο USS GERALD FORD βρίσκεται Νότια της Κύπρου 200ν.μ δυτικά απο τις ακτές Λιβάνου – Ισραήλ, ενώ συνοδεύεται απο 5 ισχυρά πολεμικά πλοία. Το καταδρομικό κλάσης Ticonderoga USS Normandy και τέσσερα αντιτορπιλικά τελευταίας τεχνολογίας κλάσης Arleigh Burke, το USS Thomas Hudner, το USS Ramage, το USS Carney και το USS Roosevelt. Στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονται και δύο αμερικανικά υποβρύχια με τεράστια δύναμη πυρός.

To USS Gerald R. Ford στην Ανατ. Μεσόγειο

Official Twitter account of the aircraft carrier USS Gerald R. Ford (CVN 78)

Οι ΗΠΑ άρχισαν εξάλλου την Κυριακή να στέλνουν στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων εξελιγμένων πυρομαχικών, ενώ προειδοποίησαν δυνάμεις της περιοχής εναντίον της εξάπλωσης του πολέμου.

Χιλιάδες νεκροί

Τουλάχιστον 1.300 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Ισραήλ, κυρίως άμαχοι, ανάμεσά τους τουλάχιστον 130 αλλοδαποί ή άνθρωποι με διπλή υπηκοότητα, αφότου εξαπέλυσε επίθεση η Χαμάς το περασμένο Σάββατο, σύμφωνα με ισραηλινούς αξιωματούχους.

Πάνω από 2.500 Παλαιστίνιοι, κυρίως άμαχοι, σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας, ανάμεσά τους πάνω από 700 παιδιά, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Το Σάββατο το βράδυ ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τόνισε πως οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την προστασία των αμάχων και τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας σε χωριστές τηλεφωνικές συνδιαλέξεις του με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, σύμφωνα με δελτία Τύπου του Λευκού Οίκου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ