ΚΟΣΜΟΣ

Μέση Ανατολή: Ρουκέτα εκτοξεύτηκε από τον Λίβανο στο Ισραήλ - Ένας νεκρός

Μέση Ανατολή: Ρουκέτα εκτοξεύτηκε από τον Λίβανο στο Ισραήλ - Ένας νεκρός
(AP Photo/Mohammed Zaatari)

Επικίνδυνη κλιμάκωση λαμβάνει ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή, καθώς ένας πύραυλος εκτοξεύτηκε από το εσωτερικό του Λιβάνου σε ένα χωριό στα σύνορα με το Ισραήλ την Κυριακή 15/10, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας άνθρωπος και να τραυματιστούν τρεις ακόμα, όπως μετέδωσε το Reuters.

Ο ισραηλινός στρατός δεν επιβεβαίωσε αμέσως αυτές τις πληροφορίες, λέγοντας μόνο ότι χτυπούσε σε αντίποινα στον Λίβανο μετά από μια αναφερόμενη επίθεση στο χωριό Στούλα.

Η Στούλα, μια αγροτική κοινότητα, εφάπτεται στη Μπλε Γραμμή, τη γραμμή οριοθέτησης μεταξύ Ισραήλ, Λιβάνου και Υψωμάτων Γκολάν που δημιουργήθηκε από τον ΟΗΕ μετά την αποχώρηση του Ισραήλ από τον Λίβανο το 2000.

Το τηλεοπτικό κανάλι Al-Manar της Χεζμπολάχ φαίνεται να επιβεβαίωσε ότι εκτοξεύτηκαν πύραυλοι από τον Λίβανο στο ισραηλινό χωριό Στούλα και οι Ισραηλινοί γιατροί αναφέρουν ότι ένα άτομο σκοτώθηκε και τρεις τραυματίστηκαν ως αποτέλεσμα. Οι ισχυρισμοί, που αναφέρθηκαν και οι δύο από το Reuters, δεν έχουν επαληθευτεί ανεξάρτητα.

Τρεις πηγές ασφαλείας επιβεβαίωσαν στο Reuters ότι το ισραηλινό πυροβολικό χτυπά αρκετές περιοχές στο νότιο τμήμα του Λιβάνου.

Σύμφωνα με το Reuters, ο ισραηλινός στρατός διέταξε τους πολίτες να μην πλησιάζουν σε απόσταση 4 χιλιομέτρων από τη Μπλε Γραμμή και ανακοίνωσε πως στο πλαίσιο των επιχειρήσεών του εμποδίζει εσκεμμένα την ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών GPS εκεί καθώς και στο νότιο μέτωπο με τη Γάζα.

Οι παρεμβολές στη λειτουργία του GPS μπορεί να επηρεάσουν τις λειτουργίες εφαρμογών, ανέφερε μέσω της πλατφόρμας X ο επικεφαλής ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι.

Οι εντάσεις είναι υψηλές κατά μήκος των συνόρων Λιβάνου-Ισραήλ, εν μέσω φόβων ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει άλλο ένα μέτωπο στον πόλεμο.

Η Χεζμπολάχ, η βαριά ένοπλη λιβανική ομάδα και ο ισραηλινός στρατός αντάλλαξαν ρουκέτες και βομβαρδισμούς τις τελευταίες ημέρες, ενώ παλαιστινιακές φατρίες, συμπεριλαμβανομένης της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ, έχουν επίσης πραγματοποιήσει επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ.

Το Σάββατο, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) δήλωσαν ότι σκότωσαν «από αέρος» τρεις «τρομοκράτες» στην περιοχή αυτή.

Σύμφωνα με το BBC, o βραχίονας της παλαιστινιακής μαχητικής οργάνωσης Χαμάς στον Λίβανο επιβεβαίωσε ότι τρία από τα μέλη της σκοτώθηκαν κατά τη διείσδυση στο Ισραήλ από τον νότιο Λίβανο νωρίς το Σάββατο, εν μέσω κλιμάκωσης της διασυνοριακής βίας.

Η ομάδα είπε ότι οι άνδρες ήταν «σε θέση… να ανατινάξουν τον φράχτη των συνόρων» και «να στοχεύσουν το σημείο ελέγχου επιτήρησης και πρόσβασης» κοντά στο βόρειο ισραηλινό αγροτικό χωριό Μαργκάλιοτ. Είπε ότι έγιναν στόχος ισραηλινών αεροσκαφών.

Εν τω μεταξύ, την ώρα που επίκειται ευρείας κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας από το Ισραήλ, ο ισραηλινός στρατός στην τελευταία του ενημέρωση δήλωσε ότι οι άμαχοι που παραμένουν στη βόρεια Γάζα πρέπει να κατευθυνθούν νότια μεταξύ 10:00 και 13:00 τοπική ώρα προσθέντοντας ότι δεν θα επιτεθούν στην ευρύτερη περιοχή της οδού Σαλάχ α-Ντιν.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του στρατού, οι άμαχοι θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν ένα μόνο δρόμο από την Μπέιτ Χανούν προς την Χαν Γιουνίς.

Πρόκειται για το τρίτο τελεσίγραφο που δίνει ο ισρασηλινός στρατός από την Παρασκευή που έδωσε εντολή στους αμάχους της Γάζας να μετακινηθούν από τον βορρά προς τον νότο.

Η Γάζα ωθείται σε μια άβυσσο, δήλωσε στο BBC η διευθύντρια επικοινωνίας της UNRWA.

Ουσιαστικά δεν υπάρχουν στοιχεία για το πόσοι άνθρωποι μετακινούνται από τα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας προς τα νότια, αλλά σύμφωνα με την υπηρεσία παροχής βοήθειας του ΟΗΕ που δρα στην περιοχή, πρόκειται για μια νέα «Έξοδο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ