ΚΟΣΜΟΣ

Οργή των Ισραηλινών για τον Νετανιάχου - Τι δείχνει νέα δημοσκόπηση

Οργή των Ισραηλινών για τον Νετανιάχου - Τι δείχνει νέα δημοσκόπηση
AP Photo/Maya Alleruzzo

Το σοκ από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου έχει συσπειρώσει τους Ισραηλινούς, αλλά έχει αυξήσει και την οργή απέναντι στην κυβέρνηση, την οποία κατηγορούν ότι έριξε τις αντιστάσεις και έσυρε τη χώρα σε έναν πόλεμο με τη Γάζα.

Έπειτα από μια μακρά καριέρα στην πολιτική και έχοντας επιβιώσει από σειρά σκανδάλων, η ημέρα της κρίσης περιμένει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Μάλιστα, η οργή για τον θάνατο περίπου 1.300 Ισραηλινών τροφοδοτήθηκε ακόμη περισσότερο, καθώς ο Νετανιάχου παρουσίαζε τον εαυτό του ως έναν έμπειρο πολιτικό που μπορεί να προβλέψει τις απειλές εναντίον της εθνικής ασφάλειας του Ισραήλ.

Στο μεταξύ, μεγάλη παραμένει η πόλωση στην κοινωνία της χώρας με αφορμή τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος την οποία προωθεί η κυβέρνηση Νετανιάχου –η πιο δεξιά στην ιστορία του Ισραήλ-, εξαιτίας της οποίας κάποιοι έφεδροι του στρατού αρνήθηκαν να υπηρετήσουν, δημιουργώντας αμφιβολίες για την ετοιμότητα του ισραηλινού στρατού.

Τι δείχνει νέα δημοσκόπηση

Την ίδια ώρα, δημοσκόπηση της εφημερίδας Maariv έδειξε ότι το 21% των Ισραηλινών επιθυμεί ο Νετανιάχου να παραμείνει πρωθυπουργός μετά το τέλος του πολέμου. Το 66% όμως δήλωσε ότι επιθυμεί να είναι «κάποιος άλλος», ενώ το 13% ήταν αναποφάσιστο.

Αν γίνονταν σήμερα εκλογές, το Λικούντ θα έχανε το ένα τρίτο των εδρών του στην Κνεσέτ, ενώ αυτές του κεντρώου κόμματος του αντιπάλου του Νετανιάχου, του Μπένι Γκαντς, θα αυξάνονταν κατά ένα τρίτο, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.

Οι εκτιμήσεις ειδικών

Ωστόσο, οι Ισραηλινοί τώρα δεν θέλουν εκλογές. Θέλουν να αναληφθεί δράση και, καθώς είναι ενδεχόμενη μια χερσαία επιχείρηση του στρατού στη Λωρίδα της Γάζας, ο Γκαντς, πρώην στρατιωτικός, άφησε στην άκρη τις πολιτικές του διαφορές με τον Νετανιάχου και συμμετέχει στο έκτακτο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο.

Στρατιωτικοί αναλυτές αναμένουν ότι ο πόλεμος στη Γάζα ενδέχεται να διαρκέσει μήνες, ενώ στο μεταξύ ο Νετανιάχου θα ωφεληθεί από μια πολιτική εκεχειρία, σημείωσε ο Αμότζ Άσα- Ελ, ερευνητής στο ινστιτούτο Shalom Hartman στην Ιερουσαλήμ.

Κάποιοι σχολιαστές εξάλλου εκτιμούν ότι το ρήγμα στην ισραηλινή κοινωνία, και ο βαθμός στον οποίο αυτό υπονόμευσε την εθνική ασφάλεια, δεν οφείλεται αποκλειστικά στον Νετανιάχου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ