ΚΟΣΜΟΣ

Μπάιντεν: Ο βομβαρδισμός του νοσοκομείου έγινε από την άλλη πλευρά - Το «ευχαριστώ» Νετανιάχου

Μπάιντεν: Ο βομβαρδισμός του νοσοκομείου έγινε από την άλλη πλευρά - Το «ευχαριστώ» Νετανιάχου
(AP Photo/Evan Vucci)

Τη στήριξή του στο Ισραήλ εξέφρασε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, σημειώνοντας μεταξύ άλλων, πως με βάση αυτά που έχει δει, ο βομβαρδισμός του νοσοκομείου στη Γάζα φαίνεται πως έγινε «από την άλλη πλευρά». «Οι ΗΠΑ θρηνούν μαζί με το Ισραήλ», ανέφερε χαρακτηριστικά, κατά τις κοινές δηλώσεις του με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπένιαμιν Νετανιάχου.

«Ήθελα να είμαι εδώ σήμερα για έναν απλό λόγο. Θέλω ο λαός του Ισραήλ, οι άνθρωποι στον κόσμο να γνωρίζουν πού βρίσκονται οι Ηνωμένες Πολιτείες», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. «Ήθελα να έρθω προσωπικά και να το ξεκαθαρίσω», είπε.

Ο Μπάιντεν είπε ότι η Χαμάς «διέπραξε τέτοιες φρικαλεότητες που κάνουν το Ισλαμικό Κράτος να φαίνεται ‘κάπως λογικό’». «Πρέπει επίσης να έχουμε κατά νου ότι η Χαμάς δεν εκπροσωπεί όλο τον παλαιστινιακό λαό και του έχει φέρει μόνο δεινά», τόνισε στη συνέχεια.

Αναφερθείς στον βομβαρδισμό του νοσοκομείου στη Γάζα, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε επίσης: «Είμαι βαθιά λυπημένος και εξοργισμένος για τον βομβαρδισμό στο νοσοκομείο της Γάζας χθες. Με βάση αυτά που έχω δει, φαίνεται ότι έγινε από την άλλη πλευρά, όχι από εσάς. Αλλά υπάρχουν πολλοί άνθρωποι εκεί έξω που δεν είναι σίγουροι, οπότε πρέπει να ξεπεράσουμε πολλά πράγματα».

Είπε ότι οι ΗΠΑ «θα δώσουν στο Ισραήλ ό,τι χρειάζεται για να αμυνθεί». Ολοκλήρωσε λέγοντας ότι «η γενναιότητα του ισραηλινού λαού ήταν εκπληκτική» και πως ήταν περήφανος που ήταν εκεί.

«Θέλω να σας ευχαριστήσω που ήρθατε εδώ σήμερα και για την αδιαμφισβήτητη υποστήριξή σας στο Ισραήλ σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. Υποστήριξη που αντανακλά τη συντριπτική βούληση του αμερικανικού λαού», σημείωσε από την πλευρά του ο Νετανιάχου.

«Βλέπω την υποστήριξή σας καθημερινά και το βάθος και το εύρος της συνεργασίας που είχαμε από την αρχή, ένα επίπεδο συνεργασίας που δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία της μεγάλης συμμαχίας μεταξύ των δύο εθνών μας», συνέχισε ο Νετανιάχου.

«Βλέπουμε αυτή την υποστήριξη και τη σταθερή σας δέσμευση να παρέχετε στο Ισραήλ τα εργαλεία που χρειαζόμαστε για να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας. Βλέπουμε αυτή την υποστήριξη στο ξεκάθαρο μήνυμα που στέλνετε στους εχθρούς μας να μην δοκιμάσουν την αποφασιστικότητά μας, και στις δύο αμερικανικές ομάδες μάχης των αεροπλανοφόρων που στέλνετε στην περιοχή για να υποστηρίξουν αυτά τα λόγια, με δράση, αλλά πάνω απ' όλα, κύριε Πρόεδρε, ο κόσμος βλέπει αυτή την υποστήριξη και την ηθική διαύγεια που επιδείξατε από τη στιγμή που το Ισραήλ δέχτηκε επίθεση», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ απευθυνόμενος στον Μπάιντεν, υπογράμμισε: «Σωστά χαράξατε μια ξεκάθαρη γραμμή μεταξύ των δυνάμεων του πολιτισμού και των δυνάμεων της βαρβαρότητας και περιγράφετε ποιες εντολές επιφέρουν το απόλυτο κακό».

«Είναι ακριβώς αυτό. Η Χαμάς δολοφονεί παιδιά μπροστά στα μάτια των γονιών τους και γονείς μπροστά στα παιδιά τους. Έκαψαν ζωντανούς ανθρώπους. Βίασαν και δολοφόνησαν γυναίκες. Αποκεφάλισαν στρατιώτες και έψαχναν για τις κρυψώνες όπου οι γονείς έκρυβαν τα παιδιά τους. Φανταστείτε, κύριε Πρόεδρε, τον φόβο και τον πανικό αυτών των μικρών παιδιών τις τελευταίες τους στιγμές καθώς τα τέρατα ανακάλυψαν, τις κρυψώνες τους», κατέληξε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ