ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Τουλάχιστον πέντε άμαχοι σκοτώθηκαν, ζημιές στο ενεργειακό δίκτυο από ρωσικές επιθέσεις

Ουκρανία: Τουλάχιστον πέντε άμαχοι σκοτώθηκαν, ζημιές στο ενεργειακό δίκτυο από ρωσικές επιθέσεις
ΑΠΕ/ΜΠΕ (Φωτογραφία αρχείου)

Οι ρωσικές επιθέσεις στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας και σήμερα κόστισαν τη ζωή σε τουλάχιστον πέντε αμάχους στην Ουκρανία και προκάλεσαν ζημιές στο ενεργειακό δίκτυο στη νοτιοανατολική πόλη Χάρκοβο, όπως δήλωσαν Ουκρανοί αξιωματούχοι.

Δύο άμαχοι σκοτώθηκαν σε πρωινό πυραυλικό πλήγμα σε κτίριο κατοικιών στη νοτιοανατολική πόλη Ζαπορίζια και μία 31χρονη σκοτώθηκε σε επίθεση στο χωριό Ομπουχίφκα στην κεντρική περιφέρεια Ντνιπροπετρόφσκ, ανέφεραν.

Ένας άνδρας και μία γυναίκα σκοτώθηκαν επίσης σε επίθεση στη διάρκεια της νύχτας στη νότια περιφέρεια Χερσώνα, ανέφερε ο περιφερειακός κυβερνήτης Ολεξάντρ Προκούντιν στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram.

Αξιωματούχοι στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, δήλωσαν πως το τοπικό ενεργειακό δίκτυο υπέστη ζημιές από ρωσικό αεροπορικό πλήγμα και πως διακοπές ρεύματος είναι πιθανές.

«Το κακό κράτος εξακολουθεί να χρησιμοποιεί τον τρόμο και να διεξάγει πόλεμο εναντίον των αμάχων. Ο ρωσικός τρόμος πρέπει να ηττηθεί», έγραψε ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Telegram.

Ανήρτησε επίσης φωτογραφία ενός πενταώροφου κτιρίου στη Ζαπορίζια με ένα μεγάλο άνοιγμα στη μέση, την είσοδό του κατεστραμμένη, τα παράθυρα σπασμένα και συντρίμμια γύρω από αυτό.

Εικόνες που μετέδωσε η τηλεόραση του Reuters δείχνουν την πυροσβεστική επί το έργον κοντά στο κατεστραμμένο σπίτι και λεωφορεία χωρίς επιβάτες να σταματούν σε κοντινή απόσταση.

Αξιωματούχος που εγκατέστησε η Μόσχα στο τμήμα εκείνο της περιφέρειας Ζαπορίζια που ελέγχεται από τη Ρωσία λίγο καιρό αφότου ξεκίνησε η ρωσική εισβολή πέρυσι, επέρριψε την ευθύνη για τα πλήγματα στις ουκρανικές δυνάμεις. Η Μόσχα δεν έκανε κάποιο άμεσο σχόλιο αλλά αρνείται πως θέτει σκόπιμα στο στόχαστρο αμάχους.

Ο Γιούρι Μαλάσκο, ο περιφερειακός κυβερνήτης, είπε πως έξι πύραυλοι έπληξαν τη βιομηχανική πόλη. Ανέφερε επίσης επτά επιθέσεις με drone σε κοντινά χωριά και ρωσικά πυρά πυροβολικού σε οικισμούς κοντά στη γραμμή του μετώπου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ