ΚΟΣΜΟΣ

Η Γάζα αντιμέτωπη με πρωτοφανή υγειονομική κρίση - Κίνδυνος χολέρας και μολυσματικών ασθενειών

Η Γάζα αντιμέτωπη με πρωτοφανή υγειονομική κρίση - Κίνδυνος χολέρας και μολυσματικών ασθενειών
Στιβαγμένοι Παλαιστίνιοι σε σκηνές στη Γάζα AP Photo/Fatima Shbair

Αντιμέτωπη με μια πρωτοφανή υγειονομική κρίση βρίσκεται η Λωρίδα της Γάζας, μετά την κατάρρευση του δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης, με μη κερδοσκοπικές οργανώσεις να προειδοποιούν για κίνδυνο έξαρσης της χολέρας και άλλων μολυσματικών ασθενειών.  

Ειδικότερα, ο υπεύθυνος ύδρευσης και αποχέτευσης μη κερδοσκοπικής οργάνωσης, Waseem Mushtaha παρατηρεί γύρω του τις ενδείξεις μιας επικείμενης υγειονομικής καταστροφής.

Τα προϊόντα υγιεινής έχουν εξαφανιστεί από τα λιγοστά σούπερ μάρκετ που είναι ανοιχτά και η Γάζα κοντεύει να ξεμείνει από πόσιμο νερό.

Το νερό που έχει απομείνει πωλείται από ιδιώτες που διαθέτουν μικρές εγκαταστάσεις αφαλάτωσης, που λειτουργούν με ηλιακή ενέργεια και πωλείται στη διπλάσια τιμή απ' ό,τι πριν το ξέσπασμα του πολέμου. Στο παρελθόν, ένα μπουκάλι νερό κόστιζε 30 σέκελ (6,97 ευρώ) και τώρα κοστίζει 60 σέκελ (13,94 ευρώ).

Υπενθυμίζεται πως, το Ισραήλ διέκοψε τη λειτουργία του αγωγού ύδρευσης προς τη Γάζα, ενώ αντίστοιχα διέκοψε την παροχή καυσίμων και ηλεκτρισμού που τροφοδοτούν εγκαταστάσεις ύδρευσης και αποχέτευσης, αφού ανακοίνωσε τον πλήρη αποκλεισμό του παλαιστινιακού θύλακα.

«Οι άνθρωποι κοιμούνται στους δρόμους, στα καταστήματα, στα τζαμιά, στα αυτοκίνητά τους», δήλωσε μιλώντας στο al jazeera ο Mushtaha, διευκρινίζοντας, πως με περίπου ένα εκατομμύριο ανθρώπους να έχουν εκτοπιστεί και το 25% των κατοικιών να έχουν ισοπεδωθεί από τις ισραηλινές επιθέσεις «βρισκόμαστε μπροστά σε μια υγειονομική βόμβα».

Η οικογένειά του Mushtaha ζει δίπλα σε περίπου 100 άτομα στριμωγμένα σε ένα διαμέρισμα 200 τετραγωνικών μέτρων και θεωρείται τυχερός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ